AGFA: van fotorolletje tot ID-bewijs

Peter-Vincent Schuld

Wellicht kunnen de meeste jongeren onder ons het zich niet eens meer herinneren of hebben zij de tijd niet meer meegemaakt.
De tijd van de fotorolletjes, de donkere kamers waarin filmpjes werden ontwikkeld en foo’s met de hand werden afgedrukt.

Een tijd van illustere namen als Agfa, Kodak, Fuji en Ilford.

De tijd van de “natte fotografie” zoals we fotojournalisten fotografen het tijdperk thans plegen aan te duiden is grotendeels voorbij.
Vintageliefhebbers wagen zich nog wel aan het arbeidsintensieve ontwikkelen en afdrukken.

Bedrijven die fotorolletjes en afdrukpapier maakten zagen met de opkomst van de digitale fotografie hun omzetten stevig dalen zagen zich genoodzaakt om andere producten te gaan maken. De Belgische producent AGFA , uit Mortsel bij Anwerpen was hier in in een vroeg stadium bij en dat is wellicht een van de redenen waarom het bedrijf nog steeds bestaat. Natuurlijk zijn de florissante tijden dat filmrolletjes over de toonbank vlogen allang verleden tijd. AGFA had een goede naam, en haar diafilm AGFA CT100 was legendarisch onder zowel beroeps- als amateurfotografen.

AGFA is weliswaar niet meer zo actief op de markt van klassieke fotografie maar wel actief of de markt van analoge en digitale beeldvastlegging en IT oplossingen.
Zo is ze actief in de wereld van medische beeldvorming maar ook in de industrie van drukvoorbereiding en drukkerijen en dat waren ze al ver voor de transitie naar het digitale tijdperk.

Toch staat ook die markt onder druk. De cijfers over het 1e kwartaal van 2018 gaven aan dat de omzet terugliep met 6,7% tot een omzet van 549 miljoen euro, tegen een omzet van 588 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2017. AGFA Healthcare (medische beeldvorming) presteert goed in tegenstelling tot de drukvoorbereidingsdivisie.

AGFA is met haar tak Specialty Products ook actief in het produceren van hoogwaardige en hoogbeveiligde indentiteitsbewijzen. Afgelopen jaar presenteerde AGFA samen met haar Franse partner LCsys systemes een productiesysteem genaamd ABSOLUT-ID waarbij de foto van de ID-cardhouder onder de veiligheidsdruk van het ID-bewijs kon worden aangebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here