Auteursrecht in het Europees Parlement: 100 Europese journalisten schrijven open brief

0
375
Het Europees Parlement in Brussel foto: © Peter-Vincent Schuld

 Auteursrecht in het Europees Parlement: 100 Europese journalisten schrijven open brief

door Koos van Houdt

In een open brief, op dinsdag 28 augustus gepubliceerd in een aantal grote Europese media, zoals Le Monde, The Guardian en het Franse nationale persbureau AFP heeft de Franse oorlogscorrespondent Sammy Ketz het Europees Parlement opgeroepen geen wijzigingen goed te keuren op de door de Commissie voorgestelde Europese richtlijn inzake het auteursrecht en naburige rechten. Ketz vindt dat zijn eigen werk en dat van zijn collega’s ook eerlijk betaald moet worden. Dat kan alleen als grote bedrijven en instellingen als Google en Amazon gewoon betalen, wanneer journalistieke artikelen via deze media verspreid worden.

Vlak voor de zomervakantie bleek een kleine meerderheid in het Europees Parlement gevoelig voor het argument dat zo’n verplichting al snel zou leiden tot ongecontroleerde censuur door deze grote, voornamelijk Amerikaanse giganten. Die zouden het kunnen opvatten als een ‘link tax’. Bovendien zou zo’n verplichting ertoe kunnen leiden dat internetproviders een filter zouden moeten installeren. Daarmee zou een vrije verspreiding van journalistieke artikelen zo maar ongecontroleerd kunnen worden belemmerd.

Sammy Ketz vindt dat onzin. We hebben die richtlijn inclusief filter en link tax gewoon nodig om schrijvers, musici, journalisten en andere ‘creatievelingen’ van een eerlijk inkomen te voorzien, schrijft hij in zijn open brief. Te veel nieuwsmedia zijn al gestopt met hun activiteiten omdat ze de concurrentieslag met Google, Facebook en andere sociale media niet meer konden volhouden, schrijft hij.

Het Europees Parlement houdt in september een plenaire stemming over de richtlijn. Dan wordt het mandaat vastgesteld voor onderhandelingen met de regeringen van de lidstaten over de concrete inhoud van de richtlijn. Voor de vakantie bleek dat het parlement zeer verdeeld is over het door de Commissie voorgestelde filter en bijbehorende vergoeding op het doorlinken. Maar de Commissie verdedigde in de vakantieperiode nog eens deze bepalingen in het eigen wetsvoorstel. De enige manier om de Googles van deze wereld in het gareel te houden, is de redenering. Sammy Ketz onderstreept dat in zijn door veel Europese collega’s gesteunde open brief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here