De Dagdenkers: De rollercoaster van alle dag en de maatschappelijke chaos in het hoofd

0
339
Een rollercoaster met G-krachten in het Movie Park te Bottrop, Duitsland foto © Peter-Vincent Schuld

De Dagdenkers: De Rollercoaster van alle dag en de maatschappelijke onrust in het hoofd

 

door Peter-Vincent Schuld

Vroeger was alles beter? Soms denk je van wel. Al kent iedere tijd zijn eigen stress.
Naar mate we meer weten en denken te weten vangen de aannames waar zelfs
politiek beleid op wordt afgestemd.
Het leven lijkt gebaseerd te zijn op axioma’s, een “duur” woord afkomstig uit de wiskunde en de logica waarbij  een grondslag niet bewezen is maar een aanname vormt, die op zich zelf dient als grondslag.
Voorbeeld;
Er is geen enkel hard bewijs dat het multiculturalisme de samenleving verbetert. Velen nemen dit voor waar aan
zonder dat de gronden ooit in vraag zijn gesteld. Een debat gaat veel te snel over in verwijten al zou een criticus racistisch zijn. Een aanname die in eigen gelederen van mensen die militante egalitaire opvattingen er op na houden voor waar aangenomen wordt. Mensen die felle kritiek uiten op het multiculturalisme worden tegelijkertijd ook weggezet als “fascist”, zonder dat de werkelijke betekenis van het woord op de criticasters feitelijk van toepassing is. Het open debat wordt verstikt door opgedrongen aannames die geen enkele grondslag kennen.
Het zelfde geldt voor het klimaat. Waarop menen mensen zich te baseren dat de opslag van C02 een slechte zaak is?
Het debat wordt door klimaatactivisten in de kiem gesmoord en het enige wat de burger ziet is een kostenplaatje de welke ook zijn portemonnee treft.
Hoe te denken over de steeds terugkerende #metoo discussies. Mensen worden weggezet en aan de schandpaal genageld met verregaande maatschappelijke gevolgen op basis van beschuldigingen die niet door de rechter zijn getoetst.
Om over de Zwarte Piet discussie nog maar te zwijgen. Er wordt door groepen in de samenleving gemakshalve aangenomen dat een “zwarte” Zwarte Piet racistisch zou zijn, terwijl elke feitelijke onderbouwing ontbreekt. Een traditie wordt kapot gemaakt door mensen die iets menen te moeten vinden, met luide maar niet te ontlopen en klevende stem, de meerderheid van de bevolking overschreeuwend.
Zie daar de achtbaan van het openbare leven, u wordt meegenomen in bevindingen en tegengestelde bevindingen, waarvan u geacht wordt iets te vinden. Zie daar de achtbaan die gebouwd wordt, de rollercoaster. U wordt door elkaar geschud, uw lichaam heeft het bonken te verduren, uw hersens hebben politieke G-krachten te ondergaan. De rust om zelf tot overdenkingen te komen wordt u vaak niet gegund. De bewering is de waarheid waarmee u maar moet mee omgaan.
Zie daar, de wagentjes staan klaar voor een nieuw “ride”, U wordt gedwongen in te stappen in de Axioma, de nieuwste rollercoaster die eindeloos in cirkeltjes kan draaien en u in loopings doet verzwelgen. Het denken, het leven en het ondergaan wordt een chaos in het hoofd. U wordt gehouden deze ritjes mee te rijden. Nee is geen antwoord. De kracht wordt u ontnomen om de rollercoaster even stil te zetten. Of is hetgeen ik nu stel ook een axioma?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here