De Dagdenkers: Vandaag vergaat de wereld niet, ook niet in een “fascistische democratie”

0
285
Het meest in het oog springende symbool van een democratie: Het stemlokaal foto: © Peter-Vincent Schuld
Vandaag vergaat de wereld niet,  ook niet in een “fascistische democratie”
door Bernd Timmerman
In de Verenigde Staten zijn de midterm verkiezingen. Democratie op het hoogtepunt. Burgers gaan stemmen op kandidaten. Dan wint er iemand. We zeggen ‘het volk heeft gesproken’. Op door mensen gebeeldhouwde zetels strijken straks de veroordeelde parlementsleden neer om verder te gaan met hun vieze spel.
.
De kosmopolitische Democraten en nationalistische Republikeinen maken elkaar het leven zuur en de Amerikanen schieten er niet veel mee op. Behoudens het versterken van een groepsidentiteit.
.
Israëli’s en Palestijnen, Russen en Oekraïners, Hutu’s en Tutsi’s, Turken en Koerden, Christenen en Moslims, de één heeft de ander altijd nodig om een eigen identiteit veroveren. Kus je vijand.
.
Vergaat de wereld straks als Republikeinen de macht houden in de senaat en het huis? Nee, want de wereld kan niet twee keer vergaan. Het is geen grap, we zijn al heel lang voorbij de grap van de werkende westerse democratie.
.
Politiek is nog meer dan ooit een spelletje. Punten scoren. Free fight in een octagon zonder regels van bestuurlijk niveau.
.
Politici, maar ook u en ik, willen blijkbaar niet goed luisteren naar elkaar. Het stellen van open vragen is onmogelijk. Het draait allemaal om cybergeharnaste politieke onredelijke stellingnames. Beleid maken ligt in de prullenbak. Macht, geld en invloed, dat is democratie. Met de vele crises die voor ons deur en in onze huizen staan, heeft de waanzin de kiezer in de greep. Makkelijke schijnoplossingen scoren goed.  Zachte heelmeester zijn stinkende politici.
.
Fake news, met modder gooien, geweld, manipulatie, samenzweringstheorieën, karaktermoord, hysterie, bangmakerij,  drogredeneringen, propaganda, leugens, en nog meer politiek strooigoed van links, rechts, progressief en conservatief. Ze kunnen er allemaal wat van.
.
De dialoog is vernietigd in deze fascistische democratie. Grote woorden maar waar. Er is geen plek voor dialoog, voor studie van complexe zaken, voor genuanceerde gedachten, voor samenwerkende compromissen, het is één partij, één leider, één visie. Met kenmerken van onredelijkheid en grootheidswaanzin. Degene die wint heeft de woordmacht van il duce.
.
De politieke polarisatie is overal te vinden.  In het parlement, op TV, social media, op straat en in de kroeg. Je hebt een standpunt,  dat verkondig je en de ander ziet het fout, is verschrikkelijk en de vijand.
.
De nuance is dood. Het clubgevoel is springlevend. Met aanmoedigingen, likes, spandoeken en kreten. Wie het hardste schreeuwt en het meest polariseert wint de achterban.
.
Is er reden tot zorg?
Moeten we ons niet heel veel zorgen maken over de toekomst van de democratie? Want dit proces van politiek hooliganisme en primitieve tribalisering kan samenlevingen breken, tot dieptepunten brengen naar burgeroorlogen met oncontroleerbare haat, geweld en woede.
.
Het kan hier nooit gebeuren, zeggen mensen in de VS en Europa. Daar zijn we te beschaafd voor met een hoge welvaart en een nog beter welzijn.
.
Het glas is half leeg en half vol. Het kan niet wel plaatsvinden. Wie zijn de nieuwe Hutu’s en de komende Tutsi’s? Joegoslavië is verleden tijd en toch springlevend. De blauwhelmen zijn weer machteloos.
.
De vulgaire polarisatie met veel strijd gaat nog wel even door. Het denken in groepen ook, wij tegen zij. Als er meer en meer culturele, ideologische en religieuze spanningen bijkomen, die uit de democratische pan springen, dan staat geweld klaar om de maatschappij te ontwrichten. Het kan hier wel plaatsvinden.
.
Maar misschien zijn het ook wel de laatste rudimentaire overblijfselen van het oude groepsdenken. De amorele platvloerse stuiptrekkingen die meer aandacht krijgen van media dan ons lief is. Door polariserende populistische politici die krampachtig een karikatuur van zichzelf spelen.
.
Het laatste gejoel van stervende oude politiek waarbij demografische, technologische en andere maatschappelijke transities leiden tot een heel nieuwe politiek. Een utopie?
.
De democratie voor nu zit in een populistische storm. De oude Atheense democratie heeft een kind gekregen in de vorm van de westerse moderne democratie die thans ontaard is in een kort of lang tijdperk van fascistische democratie.
.
De wereld vergaat niet, in ieder geval waarschijnlijk niet morgen als de uitslagen in Amerika bekend zijn.
.
De polarisatie wint steeds, bij iedere democratische verkiezing. Dat is geen nieuws meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here