Er is niets belachelijks aan naturisme

Peter-Vincent Schuld

Afgelopen zaterdag 5 mei, was de uitgeroepen dag tot het naakt tuinieren.
Onze dieren lopen al jaren in hun blootje, vanaf hun geboorte , alleen wij mensen denken “beschaafd” te zijn door ons te hullen en te verhullen in kleding.
Gevangen in opgelegde ideale maten en door cultureel-religieuze dogma’s wordt alles wat met naakt te maken heeft wat lacherig en met pubergegiechel onthaald wordt.

Hoe onvolwassen. Naturisme, naaktheid, in mijn ogen is het zo normaal als het zijn kan. Je wordt niet geboren met een jas van de H&M en een sjaal van Louis Vuitton, zelfs niet met ondergoed van de Zeeman.

Maar…als u in uw blootje loopt in de tuin, al helemaal in België, dan loopt u de kans dat als u preutse buren heeft die er zich aan storen en dit bij de politie melden dat er een proces-verbaal tegen u wordt opgemaakt wegens openbare zedenschennis! Oh wat is naakt tot een misdrijf? U moet dulden dat uw buurman zich in een foel-lelijke Speedo met gele en roze stippen hult en paradeert maar rond lopen zoals u geboren bent heeft een plaats in het strafrecht. Krom? Ja verschrikkelijk krom.

Maar dat wisten we al, de hele samenleving is krom. Haat en moord verkondigen laten we ongemoeid, maar wee oh wee als je je een wenst te voelen met de natuur.
Neem Facebook; een blote borst komt je op schorsing te staan, haatzaaierij… geen probleem.

De dag van het naakt tuinieren, traditioneel op de eerste zaterdag van mei werd ooit in het leven geroepen de de Amerikaanse naturistenorganisatie Body Freedom Collaborative. Hun motto komt er kort gezegd op neer naturistisch leven in je eigen habitat buiten gezond is. Inhoudelijk klopt dat. Het is echt niet gezond om je altijd te verpakken door wat de modeketens je opdringen. Als het lichaam vrij kan ademen is dat voor je lijf en leden beter.

Het triest neveneffect is dat in onze samenleving, ondanks dat we massaal naar de sauna en zelfs naar het naaktstrand gaan, er lacherig over naakt gedaan wordt.
Sterker, de wijze waarop de media dit verhaal hebben opgepakt ridiculiseert naturisme. Dit had je natuurlijk voorafgaandelijk kunnen weten, en ook de initiatiefnemers zijn wat wereldvreemd want zeker inde VS zijn de mensen vaak nog preutser dan preuts. Dit soort van promotie-campagnes voor naturisme werken averechts en maken naturisten eigenlijk eerder belachelijk dan dat het acceptatie laat staan omarming in de hand werkt.

Hier in het westen is de nieuwe preutsheid ook toegeslagen. Waar vrouwen massaal topless lagen te zonnen, is nu borsten bedekkend textiel waar te nemen, vaak in de meest vreemde vormen die nog het meest weg hebben van gezinstenten. Waar is de vrije vrouw gebleven. Ook het lastig vallen, lees terroriseren van (alleen gaande ) vrouwen en gezinnen op het naturistenstrand door inwijkelingen van islamitische origine heeft er geen goed aangedaan. Ik sprak veen substantieel aantal vrouwen en velen daarvan vinden het heerlijk om zonder knellend textiel te zonnen, maar zijn bevreesd om lastig gevallen te worden of erger. Zoals we naakt per definitie associëren met seksualiteit zullen we dit probleem blijven houden.

Maar zelfs uit islamitische kringen wordt vaak met enig jaloezie naar onze manier van lichamelijke vrijheid gekeken. Ik had ooit, lang terug, een Turkse vriendin. Heb haar meegenomen naar een naturistenstrand en ook zij ervoer de vrijheid van het afgooien van al het knellend textiel. Niks geen remmingen omwille van cultureel-religieuze ballast. Vrijheid.

Bovendien, ik weet niet of u het wel eens opgevallen is, naturistenstranden zijn over het algemeen schoner. Naturisten geven om de natuur en werpen hun afval niet naast zich in het zand maar brengen het naar de daarvoor bestemde afvalbakken.

Dus dat is al 1 belangrijke reden om naturisten en naturisme niet te ridiculiseren. De rest van alle voordelen ondervindt u vanzelf wanneer u de schaamte van u afgooit en
en gewoon lekker in uw blote gat geniet. Niets natuurlijker dan dat.

1 REACTIE

  1. De wereld zit vol met bekrompen mensen. Religie is daar een oorzaak van. Ik draag over het algemeen kleding om mijzelf te beschermen ivm het weer. Helaas was 1996 de laatste keer dat ik op een naaktstrand lag. Zeker voor vrouwen is het fijner om zonder kleding te zwemmen. Scheelt weer blaasontsteking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here