Over winkelsluitingstijden en verplichte rustdagen: De consument bepaalt, niet de overheid

0
251
Neonverlichting van supermarkt bij avond in Kasterlee, Begië foto © Peter-Vincent Schuld
Over winkelsluitingstijden en verplichte rustdagen: De consument bepaalt, niet de overheid!
door Peter-Vincent Schuld
Een van veelvoorkomende ergernissen zijn winkels die net voor je neus sluiten of die gesloten zijn als je juist iets nodig hebt.
.
De tijden dat de meeste mensen ter kerke gingen op zondag en dat deze dag de rustdag voor zowat iedereen was is gelukkig tot een einde gekomen
op nog wat religieuze stuiptrekkingen links en rechts na. Het is eigenlijk een gotspe dat religie invloed heeft op het openbare leven, met inbegrip van waar en wanneer je boodschappen doet.
.
Maar het is niet alleen de vermaledijde zondagsrust die het gemak en de vrijheid van de consument deed beperken. In België en Frankrijk is het heel normaal dat je op zondag brood gaat halen bij de bakker. Daar tegenover staat dat de Belgische wetgever die zelfde bakker wel verplicht om een andere dag in de week gesloten te zijn wat de facto betekent dat de consument op een andere dag in de week verplicht is zijn brood elders te betrekken.
.
De Vlaamse partij N-VA heeft geopperd om de verplichte sluitingsdag voor winkels definitief te schrappen.  De Vlaamse ondernemersorganisatie Unizo is een fel tegenstander van het laten vallen van de wettelijke rustdag voor winkeliers en ook het Nationaal Synidcaat voor Zelfstandigen is gekant tegen de voorstellen. De N-VA krijgt bijval van de branche-organisatie voor grote retailbedrijven zoals supermarkten Comeos.
.
Maar er is een realiteit. Die realiteit is dat winkeliers niet meer bepalen waar of wanneer er gekocht wordt. Zeker niet nu mensen massaal online hun aankopen doen.
Veel winkeliers schijnen zich niet te willen aanpassen aan de 7 op 7 economie. Dat is in je vrije keuze, maar ga dan niet huilerig lopen doen als omzetten teruglopen en consumenten er voor kiezen om hun aankopen elders te doen zoals bij grote winkelketens.
De voorman van het Belgische syndicaat voor zelfstandigen de heer Van Assche stelt dat de winkeliers er voor gevochten hebben om een verplichte sluitingsdag te bekomen en dat ze dit niet zomaar uit handen zullen geven. De zelfde zegsman van betrokken organisatie stelt dat de wekelijkse rustdag  niemand zou storen en dat het niet nodig is om naar een 24-7 economie te gaan. Maar wie denkt deze meneer Van Assche wel dat hij is. Met “misplaatst vakbondsgedrag” hindert hij zowel winkeliers als consumenten die mee willen gaan in de vaart der volkeren en zelf willen beslissen wanneer ze hun verkopen of aankopen willen doen. De traditionele weekindeling, wat ooit een verworvenheid was die statisch en voor eeuwig leek is gelukkig doorbroken.
Vestiging van Albert Heijn in Den Haag, 7 op 7 geopend foto © Peter-Vincent Schuld

.

In Nederland kennen ze op gemeentelijk niveau de strijd die winkelketens voeren met gemeenten met een christelijke kleur, die de “Dag des Here” belangrijker vinden dan de vrijheid van en het gemak voor de consument.
In gelukkig veel Nederlandse gemeenten nam de ratio de plaats in van de religie en zo kon het gebeuren dat op Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag
de woonboulevards zoals Ikea en nadien de supermarkten hun deuren openden. Voor onze Nederlandse lezers, België kent geen Tweede Kerstdag als officiële feestdag.
Ikea in Delft. Ikea is een van de geliefde trekpleisters voor mensen die op feestdagen een uitje willen.
foto © Peter-Vincent Schuld
Echter religie kent geen ratio en derhalve verdient religie geen plaats in het openbare leven en zeker niet in het economisch leven.
.
Zo kon het gebeuren dat in steeds meer gemeenten de deuren van de supermarkten nu ook geopend zijn gedurende de gehele Kerst, Pasen, Pinksteren en zelfs op nieuwjaarsdag.
Eindelijk, want je zal maar net even iets vergeten hebben om te kopen. Het is dan van de gekken als de overheid beslist dat je op die dag geen winkel mag bezoeken om net datgene te halen wat je nodig hebt. In Groot-Brittannië kun je zelfs 24 op 24 in veel supermarkten terecht.
.
Maar de winkelsluitingsregimes zijn echter niet een probleem van louter België of Nederland.
.
Wie van u kan zich nog herinneren dat er in Duitsland op zaterdagmiddag de winkels dicht gingen onder het motto “Ruhetag”?   Juist wanneer de mensen vrij hadden om inkopen te doen. Deze idiotie is gelukkig verleden tijd.
Edeka supermarkt in het Duitse Scheidegg.gewoon op zaterdag en zondag open.
foto © Peter-Vincent Schuld

.

Hoe zuidelijker je in Europa komt, hoe meer feestdagen. In landen als Spanje of Portugal wordt de minste of geringste sterf- of geboortedag van een of andere (schijn)heilige aangegrepen om collectief de deuren van de winkels te sluiten.
.
Maar ook in deze landen lopen de kerken leeg en is de secularisatie een feit. Het is een rare aanblik dat onder meer de Zuid-Europese plaatsen die veel toeristen trekken
de winkeldeuren gesloten blijven op dagen waarop er zaken gedaan kunnen worden.
.
In Nederland mag van geluk spreken dat men aldaar de socialistische Dag van de Arbeid op 1 mei is afgeserveerd.
.
Winkels zijn gewoon open en er wordt normaal gewerkt. Hoe anders is dat in de meeste andere Europese landen. In veel landen is het ondenkbaar dat je even snel boodschappen gaat doen op deze “vrije dag”.
Vakbonden en religieuze organisaties zien het met lede ogen aan dat de 24-uurs economie is een feit is. Doen we onze aankopen niet in een fysieke winkel, dan doen we het wel online waarbij we thans het geluk hebben dat zelfs meer en meer pakketbezorgers
de zondag niet meer als heilig” beschouwen, maar de consument ook op de zevende dag goederen komen leveren.
.
Het is dus een slecht verhaal als winkelsluitingstijden ingegeven worden door onder meer ideologische of religieuze redenen. Immers niet iedereen is een socialist of een devoot gelovige.
.
Gaan winkeliers niet in mee in het openhouden van de winkels, dan is er op termijn niets anders mogelijk dan de deuren te sluiten en het faillissement aan te vragen.
Maar ook de overheid speelt bij voortduring een discutabele rol in de openingstijden van winkels.
.
Koopzondagen zijn in Nederland tijden een discussiepunt geweest.
Welk recht dichten gemeenten zichzelf toe om hierin een regulerende rol te spelen?
Overheden hebben. zich met de openingstijden van winkels niet te bemoeien, zoals overheden zich met veel zaken niet te bemoeien hebben.
.
Een bijzondere plaats in het verhaal hebben de apotheken.
Medicijnen vallen onder de eerste levensbehoeften.
Apotheek in Middelburg
foto: © Peter-Vincent Schuld

.

Het is dus niet te accepteren dat apotheken hun deuren sluiten gedurende de zondag en je dus aangewezen bent op de “apotheek van wacht”.
Een mens moet nogal wat toeren uithalen om in de weekends aan medicijnen te komen.
Heb je in België het weekend hoofdpijn, kun je niet even snel naar het Kruidvat, maar ben je gehouden om naar de apotheek van wacht te gaan die voor een doosje koppijnstillers
4,5 EURO te vragen terwijl in Nederland het voor amper 50 cent over de toonbank van iedere supermarkt gaat.
Kruidvat in Almere, in tegenstelling tot België kun je bij Nederlandse drogisterijen gewoon paracetamol kopen die ook nog een stuk goedkoper is.
foto ©˙ Peter-Vincent Schuld
Nog beter zou het zijn dat apotheken geïntegreerd worden in supermarkten zoals dat bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk al het geval is.
Moraal van het verhaal: Vaste en verplichte winkelsluitingstijden en winkelsluitingsdagen zijn niet meer van deze tijd.
.
De 24/7 economie is een feit, punt! Geen overheid of religie die dit tegenhoudt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here