RUIM JE ROMMEL NOU EENS OP!

Peter-Vincent Schuld

Pompidompidom…. Wat dit voor moet stellen ? Enig geneurie. Over het algemeen heb ik een vrolijk en opgeruimd karakter.
Maar dat opgeruimd karakter kan wel een plaats maken voor enige ergernis, vooral als er niet opgeruimd wordt.

Ja, ik weet het, ik kan nog al klungelig zijn en met mijn 1.90 kijk ik niet voortdurend wat er op de grond ligt.
Het is dus niet de eerste keer dat ik uitglijd of op mijn platte muil ga omdat een of andere sukkel rotzooi op straat achterlaat.

parkeer-sluikstort
Sensibiliseringsbord van de politie, Rijkswaterstaat en de Provincie Groningen “de weg is geen vuilstortplaats”
(c) Peter-Vincent Schuld

Wat er dan gebeurt ? Dat ik de Bond tegen het Vloeken volledig negeer en het hele scheldwoordenboek van voor naar achteren en weer terug tracht uit te kramen. Maar ik moet mezelf leren beheersen. Immers het incident duurt meestal korter dan het uitspreken van slechts de eerste verkorte alinea van het voornoemde woordenboek. Het vloeken lucht overigens wel op.

Een en ander neemt niet weg dat de wegsmijtende ellendeling die godgloeiende puinzooi moet deponeren waar het hoort.
Vuilnisbak! Moeilijk woord, niet waar? Daar moet je op zijn minst 5 jaar voortgezet kleuteronderwijs voor hebben gevolgd om dat woord te kunnen lezen, schrijven en als het meezit te begrijpen. Of je trapt in een viezigheid wat een ander urenlang in zijn bek gehad heeft.
Ik geloof dat ze zoiets kauwgom noemen. Dus volop werk voor de straatvegers en handel voor de professionele kauwgomverwijderaars.

Ik schrijf enkele maanden geleden… ik steek een oversteekplaats over. Voor mij loopt een persoon dat iets weg heeft van een mens.
Hij had het hoofd van een buitenaards monster, maar deze bemerking heeft meer te maken met mijn persoonlijke opvattingen over uiterlijke beschaving. Terwijl het verschijnsel de witte strepen van het zebrapad betreedt om de overzijde van de straat te bereiken smijt meneer achteloos de inhoud van zijn zakken zonder blikken of blozen op straat. Ik roep het levend wezen aan, kijk het wezen even met mijn meest kordate blik aan en sommeer het geval als volgt ” Nu even terugkomen” om vervolgens naar de grond te wijzen en om te vervolgen “oprapen…NU !”. Waarschijnlijk onder de indruk van mijn uitermate vriendelijke bruine ogen die zelfs soms zwart kunnen worden, pakt het wezen de neergesmeten teringzooi op en pleurt het vervolgens aan de overkant van de straat in een vuilnisbak.
Wellicht zal het betrokken wezen het een volgende keer uit zijn hoofd laten.

Overal waar je komt heb je mensen die het niet begrijpen of gewoon te lamlendig zijn.
Soms vraag je je echt af of mensen er voor gemaakt zijn om er overal een puinhoop van te maken.

In mijn tijd bij de vrijwillige bosbrandweer in Spanje was ik extra alert op mensen die hun brandende peuken zomaar weggooiden.
In de zomermaanden voerden we bij de brandweer patrouilles uit om onder meer mensen op dit verwerpelijk gedrag te wijzen.
Er is niet veel voor nodig om bij extreme droogte een fikse bosbrand te veroorzaken met alle schade voor mens, dier, natuur en leefomgeving. Om mijn sigaret uit te maken in de openbare ruimte (ja, ik rook), heb ik een klein afsluitbaar asbakje.
Los van bovenstaande, een filter van een sigaret breekt amper of niet af.

Dan hebben we nog een categorie. Mensen die hun afval naast de container te plaatsen. Je hebt tegenwoordig her en der ondergrondse containers. Je ziet soms hele kasten naast zo’n ding staan. Nee, natuurlijk gaat zo’n kast niet in zijn geheel de container in.
Wel eens gehoord van slopen, verkleinen en dan in de container mikken ? Nee hoor, menig mens is te gewoon lui.
Zelfs nog te lui om bijvoorbeeld witgoed naar de metaalrecycling te brengen.
Terwijl je nog een klein bedragje krijgt als u uw oude ijskast of uw kapotte wasmachine daar naar toe brengt.
En wie kan weer voor opdraaien voor de extra kosten die gemaakt moeten worden om een andere vuilniswagen ter plaatse te krijgen om het op te laden ? Inderdaad, de gemeenschap.

Mocht u toevallig eens op een zaterdagmiddag eens niks te doen hebben, ga eens in uw tuin graven.
Als u niks te verbergen heeft zoals een plots verdwenen en vervolgens onvindbare buurman of schoonmoeder dan let u niets om de schop eens ter hand te nemen.

De kans is reëel dat uw tuin, zeker als het huis er al meer dan 40 jaar staat, dat u tuin vol ligt met rotzooi die de bewoners die u voorgingen niet meer nodig hadden en het maar gezellig in de tuin gingen begraven. Van bouwafval tot huishoudelijk afval.
Vroeger dumpte men van alles en nog wat in hun tuin. Gevaarlijke vondsten zoals stukken asbest of glasscherven, verroeste pinnen en spijkers zijn geen uitzonderlijke bodemvondsten. Wilt u dat uw hondjes of kinderen in die troep trappen als het naar boven komt?
De gevolgen kunnen gevaarlijk zijn, denk maar even aan tetanus of japen van scherf- en snijwonden.
Los van de schade voor het milieu is de tuin geen vuilstort.

Helaas zijn er meer van dit soort illegale stortplaatsen als we denken. Immers vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om bijvoorbeeld bouwafval met inbegrip van het gevaarlijke asbest gewoon in de tuin te begraven. Immers wie kijkt er nog naar om ?
De sokken van opa, dierlijke botten, ijzer, bakstenen, glasscherven alles schijnt weer naar boven te komen.
Zelf heb ik tot twee maal toe verdomme een verroest vuurwapen in mijn tuinen gevonden. Diegenen die het ooit dumpten zijn spreekwoordelijk gezien in ieder geval om op te schieten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here