VN-commissie keurt Frans Boerka-verbod af, VN-oordeel totaal irrelevant

1
687
Europees hoofdkwartier van de Verenigde Naaties in Geneve. foto © Peter-Vincent Schuld
VN-commissie keurt Frans Boerka-verbod af, VN-oordeel totaal irrelevant
door Peter-Vincent Schuld
Net zoals ieder internationaal “lichaam” is de Verenigde Naties een instituut dat bestaat uit ettelijke sub-organisaties zoals de UNESCO en UNHCR en noem maar op. Wie denkt dat de EU een geld verslindend apparaat is, zal gauw merken dat het aantal VN-instellingen en haar werkingsmiddelen heel wat meer kosten.
Of de activiteiten in haar haar diversiteit van de VN altijd even nuttig en realistisch zijn valt in mijn ogen erg te betwijfelen. Oh zeker, er zullen vast en zeker goede initiatieven zijn. Maar daar tegenover staat ook een hoop brol.
Herinner u zich nog maar het VN-rapport waarin Zwarte Piet als racistisch werd bestempeld.  Geen een weldenkende Nederlander heeft ooit een verband gelegd tussen zwarte piet en slavernij. Waar bemoeide de VN zich in godsnaam mee en bovenal wat heeft dat rapport gekost?
Gisteren hadden we weer zo’n dieptepunt.  Een mensenrechtencommissie van de VN in Geneve keurt het Franse Boerka-verbod af.  Even ter duiding: Internationaal rechtelijk stelt dat hele oordeel geen duvel voor. Frankrijk kan dit oordeel gewoon naast zich neerleggen, de prullenmand in gooien, door de schredder halen of als toiletlectuur gebruiken.
Immers het betreft hier geen resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Zelfs de aangenomen resoluties van de Veiligheidsraad worden door landen gewoon soms naast zich neergelegd zonder gevolgen.
Terugkerende naar de inhoud van het oordeel. Het oordeel volgt na een klacht van twee vrouwen die werden beboet om het dragen van een Boerka. Het verbod zou volgens de VN-commissie indruisen tegen de mensenrechten.
Mis ik hier werkende hersenhelften bij de leden van de VN-commissie? Immers de boerka is niet alleen een probleem voor de openbare veiligheid, maar is bovenal een teken van onderdrukking van de vrouw. Vrouwenrecht hebben in mijn ogen voorrang op de vrijheid van religie. Vrouwenrechten zijn wel rationeel te verdedigen, religie kent geen enkele rationeel toetsingscriterium, je gelooft er in of je gelooft er niet niet. Je mag ook geloven in sprookjes en elfen, maar dat hoeft nog geen invloed te hebben op het openbaar en bestuurlijk leven.
Het oordeel van de VN-commissie, dat qua inhoud en vorm een vodje is, is wel gefinancierd met belastinggeld van de mondiale belastingbetaler. Weggegooid geld dus.

 

1 REACTIE

  1. Het vrouwenrecht om, ik noem maar wat, zelf te bepalen of je een boerka draagt of niet? Ik kan trouwens ook niet ongenoemd laten, ” Geen een weldenkende Nederlander heeft ooit een verband gelegd tussen zwarte piet en slavernij”, dit kan alleen waar zijn als je een enorme ”scotsman fallacy” erbij pakt. En de link tussen ZP en racisme is niet afhankelijk van een link naar slavernij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here