#Opiniepagina

137 apen laten sterven voor medische proeven is op geen enkele manier te rechtvaardigen

Peter-Vincent Schuld

Minister Engelshoven van Onderwijs en Cultuur wil dat het aantal apen dat gebruikt wordt voor medische doeleinden drastisch wordt teruggebracht om uiteindelijk volledig gestaakt te worden. Dit heeft ze per brief laten weten aan de Tweede Kamer.

Afgelopen jaar stierven er maar liefst 137 apen in het Het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk na en ten gevolge van medische experimenten. Deze cijfers zijn schokkend. Feitelijk betekent dit dat er gemiddeld meer dan 3 apen per week komen te overlijden.

Waar de wereld terecht moord en brand schreeuwde toen de misdaden wegens medische experimenten op concentratiekamp gevangen door Dr. Jozef Mengele in Auschwitz-Birkenau bekend werden, blijft het angstvallig stil waar het experimenten op proefdieren, in dit geval apen, aangaat. Het is moreel-ethisch verwerpelijk en het blijft moreel-ethisch verwerpelijk. De mens acht zich bij voortduring superieur aan de dieren.

Even naar de juridische realiteit. Onnodige dierenkwelling is verboden bij wet. Feitelijk zijn er juridisch gezien een aantal uitzonderingen op.

Chimpansee in het opvangverblijf van de Stichting Aap, in Almere, Nederland foto © Peter-Vincent Schuld

Dierproeven vormen daar helaas zo’n exceptie op.

Maar wat is een dier eigenlijk volgens de wet?

Strikt juridisch gezien, is een dier dat zich in “eigendom” bevindt een “zaak” zoals een huis een onroerende zaak is en uw inboedel en uw spullen “roerende zaken zijn”.

Waarbij mensen na overlijden het stoffelijk overschot juridisch beschouwd wordt als een “zaak” , is dit bij dieren bij leven het geval.
Op zich zit hier niet het probleem.

Als een dier bijvoorbeeld in mijn “eigendom” verblijft, dan kan het dier ervan op aan dat ik het beestje met liefde en toewijding behandel en geen pijn doe.

Het wordt een volstrekt ander verhaal wanneer een dier in het eigendom verkeert waarbij het dier een bepaalde functie dient, zoals een melkkoe, een vleesvarken, een politiehond, een rijpaard of gehouden wordt. Je kunt van alles iets vinden, niet elk functioneel houden van een dier hoeft dierenkwelling te impliceren. Met nadruk hoeft. De praktijk leert helaas vaak anders.

Even terug naar het theoretisch deel van het verhaal.

In het geval van de melkvee is het doel het genereren van melk; het doel op zich is niet het pijnigen van dieren, ondanks dat het gegeven dat niet alle boeren goed zijn voor hun dieren.

Dat zelfde geldt voor een varken dat gehouden wordt voor vleesproductie. Alhoewel de meeste varkens gehouden voor de vleesindustrie vaak een verschrikkelijk leven hebben.

Een politiehond is de vriend en het maatje van zijn begeleider, die net zoveel verdriet heeft als zijn maatje iets overkomt, zoals afgelopen week in Schiedam.

Over het algemeen is de band tussen het paard en zijn berijder ook gestoeld op vriendschap tussen mens en dier of je moet een berijder hebben die zijn paard beschouwt als ondergeschikt aan zichzelf waardoor er van vriendschap geen sprake is.

In het geval van dierproeven wordt het dier gedurende zijn leven aanhoudend blootgesteld aan experimenten en bloot geteld aan ondraaglijk lijden. De facto is dit niets meer en niets minder dan dierenmishandeling, en eentje van het ergste soort. Deze dierenkwelling is intentioneel, wat de intenties voor het beoogde resultaat ook moge zijn.

Het excuus dat door middels dierproeven zoals in het BPRC in Rijswijk men dichter komt bij de genezing van TBC en/of HIV rechtvaardigt het opzettelijk toegebracht lijden op geen enkele wijze.

Immers de intentie is om het dier te onderwerpen aan proeven, in de wetenschap dat het dier hierdoor kan lijden, lijdt en kan komen te overlijden.

Aapje in het opvangverblijf van Stichting Aap in Almere, Nederland foto © Peter-Vincent Schuld

Alleen al de verklaring van het BPRC dat er afgelopen jaar “317 apen gebruikt” werden voor testen, alsof apen een stuk gereedschap zouden zijn. De aap, zo nauw verwant aan de mens, de aap die tal van emoties kent zoals wij. En wij mensen…wij mensen moorden er maar op los. Respectloos en misdadig, andere woorden heb ik er niet voor. Het is voor het eerst dat een minister het “gebruik” van apen drastisch wil inperken, ook waar het andere onderzoekscentra betreft.

Vivisectie (dierproeven) moet stoppen, niet met ingang van volgend jaar maar nu als het aan mij ligt.

137 apen laten sterven voor medische proeven is op geen enkele manier te rechtvaardigen

Umicore chooses Poland to open battery factory:

137 apen laten sterven voor medische proeven is op geen enkele manier te rechtvaardigen

Meyer Werft links Emsland and the Northern

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *