Con Edison wapent zich tegen stroomuitval in New York

Peter-Vincent Schuld

U herinnert zich vast nog wel de de beelden waar New York veranderde in een spookstad, voor en tijdens de orkaan Sandy die in 2012 onder andere deze metropool teisterde. Klimaatveranderingen leiden volgens experts in toename van extreme weersomstandigheden waarbij het uitvallen van de stroomvoorziening tot de risico’s behoort.

Het Amerikaanse energiebedrijf Con Edison is druk doende New York bestand te maken tegen schade aan haar infrastructuur die gas en elektriciteit bij haar klanten brengt. In New York is Con Edison zowel de feitelijke leverancier van energie als wel de netwerkbeheerder.

Con Edison heeft 1 miljard USD uitgetrokken om de continuïteit van energieleveringen onder extreme weersomstandigheden te verbeteren en het netwerk beter bestand te maken. Gelet op de infrastructuur kan uitval niet altijd voorkomen worden, echter volgens het bedrijf kan door de investeringen uitval van elektriciteit beter bestreden worden en kunnen schades sneller worden gerepareerd.

con-edison
Medewerkers Con Edison in het straatbeeld van New York (c) Peter-Vincent Schuld

Wat betreft het bovengronds netwerk van elektriciteitsleidingen worden deze verbeterd en aangepast zodat ze volgens het bedrijf stormen aan moeten kunnen die met een snelheid van 175 kilometer uur razen en tevens bestand zijn tegen boomtakken. Mochten de voorwerpen zoals takken of andere voorwerpen die op leidingen vallen toch te zwaar zijn voor de kabels, heeft het bedrijf maatregelen genomen dat de kabels op een veilige manier van de palen vallen zonder dat deze nog onder hoogspanning staan. Hiermee wordt onder meer gevaar op elektrocutie en brand tegengegaan.

Con Edison stelt dat door het upgraden van de bekabeling 15 tot 20 % minder huishoudens en bedrijven getroffen zullen worden door eventuele stroomuitval.

ny-con-edison
Werken aan ondergrondse energiedistributie in hartje New York (c) Peter-Vincent Schuld

Door een herconfiguratie van twee ondergrondse netwerk in het lager gelegen gedeelte van Manhattan is het thans mogelijk om bij overstromingen de elektriciteit aldaar af te sluiten zonder dat het omliggend deel van Manhattan te maken krijgt met stroomuitval.

Het bedrijf besloot tevens om de ingangen van tunnels waardoor gasleidingen, stoomleidingen lopen en elektriciteitsinstallaties liggen te versterken om deze zodoende te beschermen tegen het onderlopen.

Energiedistributie New York is extreem kwetsbaar gebleken onder zware weersomstandigheden.
Aanpak van deze problematiek in wereldstad New York was meer dan nodig.