De Dagdenkers: Afvalverwerkingsbedrijven vliegen om de haverklap in de fik, milieuwinst gaat verloren, de waanzin wint

0
651
peter-vincent-schuld
Op de foto Peter-Vincent Schuld © Christel Dubos/Schuld
door Peter-Vincent Schuld
Afval apart ophalen, scheiden op locaties en dan……? Brand! De afgelopen weken werden we om de zoveel dage geconfronteerd met branden op recyclingbedrijven. Even een kort overzicht van de afgelopen weken. (wellicht niet volledig)
25 juni: Brand bij afvalverwerker Attero in Bergen op Zoom, Nederland
30 juni: Brand bij afvalverwerker Twence in Hengelo (Ov), Nederland
10 juli: Brand bij recyclingbedrijf CVB te Tilburg, op 17 februari ontstond er ook al brand, in 2011 stond de locatie in een enorme hens.
23 juli: Brand bij afvalverwerker Renewi (voorheen Van Gansewinkel) in Rotterdam, Nederland
22 juli Brand bij een recyclingbedrijf BNE in Overpelt, België
26 juli: Brand bij recyclingbedrijf te Kampen, Nederland
27 juli: Brand bij recyclingbedrijf in Waalwijk, Nederland
27 juli: Brand bij afvalverwerker Ter Horst in Varsseveld, Nederland, jaar geleden ook al: Buren klagen al tijden over stank en andere overlast.
30 juli, Brand bij recyclingbedrijf Bongaerts in Helchteren, België
1 augustus: Enorme brand bij een recycling bedrijf in het Drentse Nieuw-Dordrecht, Nederland, blussen en nablussen duurt dagen
2 augustus, Brand bij afvalverwerker Attero in Tilburg, Nederland
Elk jaar is het raak bij tientallen afvalverwerkingsbedrijven in Nederland en België, de ene fik na de andere. Niet zelden bij de identieke onderneming.
Waar burger en bedrijfsleven hun afval netjes scheidt en de overheid bijna dogmatisch aanstuurt op de bescherming van het milieu, gaat alle milieuwinst direct verloren.
Waar afval verbrand wordt in verbrandingsinstallaties, zitten er rookgasverbranders en wordt de uitstoot van schadelijke stoffen tot een absoluut minimum beperkt.
Maar wanneer de hens gaat in een afvalberg in de open lucht, berg je maar.
Dikke grote zwarte rookpluimen, met uitstoot van enorme hoeveelheden schadelijke stoffen en Co2.
De milieuwinst is direct finaal verloren en wordt omgezet ik een dik verlies daar motoren draaien van massaal aanwezige brandweervoertuigen en bij de eventuele inzet van de blushelikopter van defensie, zoals afgelopen weken herhaaldelijk het geval.
Scheiden, apart inzamelen en verwerken begint zo onderhand op veel fronten een irritant dogma te worden dat ver staat van de realiteit.
Bij het ophalen en direct storten in de afvalbunkers van de verbrandingsinstallatie (bij brandbaar afval) bespaar een je een hoop energievretende handelingen in het verwerkingsproces. Het afval wordt gecontroleerd verbrand, giftige rookgassen worden gereinigd, Co2 kan afgevangen worden en veel van het afval dat we thans inzamelen heeft een hoge energiewaarde zoals plastics, bovendien. Het belangrijkste deel van het verhaal?
Het afval dient als grondstof voor energieopwekking,
Nu al moet een groot deel van het ingezamelde plastic alsnog naar de verbrandingsinstallatie omdat het niet het re gebruiken is.
Maar tussen het moment van ophaling en uiteindelijke thermische verwerking zitten er wel weer talloze transport- en verwerkingsactiviteiten.
Wie krijgt de rekening van deze flauwekul? De burger en het bedrijfsleven.
Ook plastics en ander afval kennen een “einde levensduur”. Over niet al te lange tijd zullen biologisch afbreekbare plastics deels de plaats innemen van plastics waarvoor minerale oliën als basis dienden en moeten de oude plastics alsnog vernietigd worden.
Ook de circulaire economie is niet het enige realistische, ideale of het beste model.
Is het wenselijk dat er subsidies uitgekeerd worden aan afvalbedrijven om maar te kunnen voorzien in het gescheiden ophalen van oud papier terwijl de papierprijs rond de cent per kilo hangt? Kunnen we deze middelen niet beter aanwenden, of zijn het weer de dogma’s en de mantra’s van de geitenwollensokken-idioterie die koning kraaien en het winnen van de realiteitszin.
Is het wenselijk dat afval op verwerkingsbedrijven terecht komen en dat het daar de fik in vliegt, zoals aanhoudend het geval is over de afgelopen jaren en niet alleen in de Benelux?
Wat wenselijk is, is dat thermisch te verwerken afval opgehaald wordt en directe, maar dan ook real time gestort en verwerkt wordt in de  verbrandingsinstallaties. Jammer voor de afvalentrepreneurs die een slim slaatje staan uit de waan der waanzin.
Sterker, in de toekomst gaan we afval hard nodig hebben om energie op te wekken, gaan we oude vuilnisbelten zien als “kolen- en goudmijnen”, er wordt al niet voor niet gesproken over, nagedacht over  en geëxperimenteerd met “landfill mining”.

Overheid: Stop dus direct met de extra heffing op het afval verbranden en denk na, als iemand dat toevallig weet hoe dat moet.