IJsberen, mensen, de noodtoestand en ingrijpen

0
Onze columnist Bernd Timmerman foto © Peter-Vincent Schuld

IJsberen, mensen, de noodtoestand en ingrijpen

 

door Bernd Timmerman

De bewoners van de Russische archipel Nova Zembla kregen een witte invasie voor ogen.
In de buurt van de nederzetting Beloesja Goeba werden in een paar weken tijd 52 roofdieren gespot. Een noodtoestand, al vraag je je af of er iemand, misschien in een geel hesje, op een stoel, voor een tafeltje, ijsberen heeft zitten spotten en tellen.

EEN DRONKEN RUS KAN DE WAS DOEN

De autoriteiten riepen de genoemde noodtoestand uit. Bewoners kregen de raad om binnen te blijven. Het leger werd zelfs ingezet. Om de witte beren weg te jagen, gelukkig niet om ze te doden. De noodtoestand kan de ijskast weer in. De ijsberen hebben de steden en dorpen snel nog steeds hongerig verlaten. De dieren komen namelijk uit hun natuurlijk gebied omdat zij honger hebben en er onvoldoende voedsel is. De oplossing die het Russische ministerie van Defensie heeft bedeacht is de bouw van een verbrandingsoven. Je denkt oven? Gaan ze voedsel maken voor de nooddruftige beren?

.

Neen, er is geen voedselbank voor dieren. Aan de processie van ijsberen moet een einde komen. Geen bevelende wrede en bloedheldere oplossing. Dus ook geen schoten om de beren daarna in de oven te verbranden. Wat dan wel? Het vuil en dus voedsel op de stortplaatsen moet weg. Een dronken Rus kan de was doen. Geen voedsel op straat, dan ook geen hongerende ijsberen. Het eigenlijke probleem oplossen is te menselijk lastig. Er ligt namelijk te weinig ijs op het water in en rond Nova Zembla, daardoor kunnen de ijsberen niet op zeehonden jagen.

DE NOODTOESTAND ZONDER DIRECTE RAMP

Kwaadheid spreekt vele talen en de werkzaamheid van ‘oplossingen’’ is van uit de macht bekeken altijd een tegemoetkoming aan eigen denkbeelden. Donald Trump. President, wil zijn muur. Want hij ziet een invasie van Mexicanen. Die komen zijn land binnen. Er zijn de laatste decennia best veel latino’s in steden en dorpen van de VS gesignaleerd.

.

De president had 5,7 miljard dollar gevraagd en eist nu zelfs 8 miljard voor het muurproject. In het bereikte begrotingsakkoord heeft de president slechts 1,37 miljard dollar gekregen voor zijn oude verkiezingsbelofte.

De wet rond de noodtoestand is gemaakt voor natuurrampen of catastrofale gebeurtenissen. Als je met je verrekijker naar Mexico kijkt dan valt de ramp mogelijkerwijs wel mee. Er stroomt geen lava naar Amerikaanse steden en er zijn nog geen fundamentalistische Latino’s die met pick-ups Texas hebben aangevallen. Wel zijn er veel buurmensen van de VS die honger hebben. Of in ieder geval geen werk en een uitzichtloze toekomst.

.

De weg naar een noodtoestand is schemerig. De Russen zagen ijsberen op hun wegen en andere volkeren zien andere beren op hun traditionele lanen. In het donker is het licht dikwijls afwezig. Er is wel een probleem aan de grens. Maar het grootse probleem neemt af. In 2000 werden meer dan een 1 miljoen mensen gearresteerd, in 2018 400.000. De meeste illegalen komen ook niet via de zuidgrens, maar blijven na het verlopen van hun visum. Zo komen er 700.000 illegalen per jaar bij in Donald zijn land. Er is dus, zoals gezegd wel een probleem.

REDELIJKE MENSEN BOUWEN MEER DAN MUREN ALLEEN

De bouw van muren en hekken om hongerige ijsberen en beter levende zoekende mensen is nodig maar enigszins ook een fantasie om hordes zoogdieren te stoppen. Je kunt ook het leger inzetten. Ze gewoon afschieten. Dan blijven dorpen en steden schoon van indringers. Of je kunt rijkdom beter verdelen, grenzen aan het kapitalisme stellen, natuur redden, de klimaatproblemen aanpakken, investeringen in landen doen, minder isolationisme en een humaner kijk op mens en dier. En toch nog steeds normen en waarden beschermen.

.

Het beschermen van vrijheden is zeker belangrijk om identiteit te behouden en je eigen volk niet onder te laten sneeuwen door nieuwe inwoners. Daar zijn redelijke mensen het ook over eens. Als Nederland 20 miljoen Chinezen vraagt te komen wonen in het polderland heb je China twee en is Holland weg. Alleen muren bouwen en hekken opzetten is in de onderlinge samenhang der zaken echter vrij nutteloos. Muren vallen en hekken krijgen gaten. Omdat zoogdieren in nood willen eten.