Analyse: Als het BBC Breaking News inslaat als een bom. Boris Johnson kan niet gemist worden!

0
492
BBC Breaking News, een betrouwbare nieuwsmelding Beeld: © BBC

door Peter-Vincent Schuld

Dat Boris Johnson in thuisquarantaine zat wegens corona-verschijnselen wisten we. Gisterenavond werden we opgeschrikt door het nieuws dat Boris was overgebracht naar het ziekenhuis. Toch een punt van zorg. Toen brak deze avond aan.

De BBC is vanouds een nieuwsbron die we serieus moeten nemen. We kunnen er soms kritiek op hebben omdat ze problematiek in het Verenigd Koninkrijk niet benoemen zoals deze benoemd zou moeten worden, wat gevolgen heeft voor doorslaande opvattingen, maar als de BBC met Breaking News komt, dan weten we dat het verdomd serieus is. Dagelijks krijgen we ettelijke pushberichten van de diverse nieuwszenders. Bij sommige zenders kijken we al niet eens meer op. “Het zal wel”. Maar als de BBC “breekt”, breken we mee. Het betrouwbare nieuws komt vaak toch via de “old school media” hoezeer velen van u ook tegen de “mainstream media” aantrappen.

“Boris Johnson opgenomen op de intensive care” luidde de het vanuit de Londense studio’s. “Zorgwekkende situatie” luidt het thans op vele redacties bij ons is het niet anders. Zorgelijk voor Boris persoonlijk en zorgelijk voor het Britse Koninkrijk in het algemeen,

Een zichtbaar zieke Boris Johnson, thuis vanuit Downingstreet 10, spreekt het Britse volk toe en praat het moed in.
Foto: © Boris Johnson-Downingstreet 10

Het maakt in één keer duidelijk dat ook Boris Johnson een mens is van vlees en bloed en die net zo kwetsbaar is voor dit virus als wij allemaal. Het maakt ook meteen duidelijk dat er geen vaccinatieprogramma’s zijn voor “geprivilegieerden” zoals staats- en regeringsleiders. Dus dit nepnieuws, wat enige tijd de ronde deed, kan ook meteen de container in. Het Britse pond verloor direct in waarde. Oké we laten de Britse pond even voor wat het is. Het eerste wat door mijn hoofd schoot, was het liedje van Sting, “How fragile we are”, een liedje dat voortdurend in mijn hoofd afspeelde in de uren dat mijn eigen mama het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde.

Hoe afhankelijk kan een land zijn van één mens.

We mogen het op onderdelen of in zijn totaliteit met Boris Johnson eens of oneens zijn, maar Groot-Brittannië heeft gedurende een crisis zoals deze, met eveneens het zware en nog steeds hangende Brexit-dossier, een leider nodig die zijn land op een Churchilliaanse wijzedoor extreem moeilijke tijden loodst. Het nieuws dat Boris Johnson op de afdeling intensieve zorgen is opgenomen bewijst nog wel iets anders. Het bewijst dat onder enorme stress staan verschrikkelijk veel van je immuunsysteem vergt en je dus vatbaarder bent voor ziektes en aandoeningen. Misschien kunnen we dat ook weer eens in ons achterhoofd meenemen als we echt persoonlijk haatdragend worden naar politici en het alleen maar hebben over de “hoge heren” en andere kwalificaties die ik hier maar niet zal benoemen, maar die mij een plaatsvervangend gevoel van schaamte geven

Onze Britse vrienden mogen dan wel uit de Europese Unie zijn vertrokken maar het zijn onze vijanden niet. Integendeel.De band tussen Nederland en Vlaanderen enerzijds en de Britten anderzijds, blijft er eentje die hecht is en hecht blijft.Boris, hang on, mate!