Analyse: Op de Corona-dijk tussen troebel water en vormen van Europees gelijk

0
406
De Europakade, op de dijk tussen Tolkamer en de Rijn, waar de rivier Nederland binnenstroomt Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

De totale omvang van de economische schade voor Europa ten gevolge van de Corona-crisis laat zich vooralsnog moeilijk becijferen. Eerste ramingen lopen in een duizelingwekkend aantal miljarden Euro’s. We weten niet exact wat de gevolgschade zal zijn omdat de crisis verre van afgelopen is en heel veel zaken onzeker zijn.

Vliegtuig van Lufthanse op Antwerpen-Deurne Airport, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het Duitse Lufthansa sloot haar dochtermaatschappij GermanWings en zegt een deel van haar eigen vloot af te stoten. Een ongekende catastrofe in een toch al rampzalig economisch vooruitzicht.

logo van BMW op een kantoorgebouw in de thuisstad van BMW, het Duitse München
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De Duitse automobiel- en motorproducent die toch dividend aan de aandeelhouders wil uitkeren ondanks dat het bedrijf in het proces van staatssteun zit. Vreemde situatie, bedenkelijk ook.

De oogst van citrusvruchten in het Spaanse Albatera, enkele dagen voordat in Spanje de lockdown van kracht ging.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De Spaanse regering die werklozen met behoud van uitkering de boomgaarden in wil hebben om de fruittelers te helpen bij het plukken van de oogst die anders verloren gaat.

Niets is meer zoals het was. Toch denken veel burgers en politici te kunnen vasthouden aan standpunten die totaal onhoudbaar zijn geworden.


Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat de lidstaten van de Europese Unie er een complete puinhoop van hebben gemaakt.Je kunt niet zomaar grenzen op slot gooien als de economieën met elkaar verbonden zijn en er een interne markt is.Waar Nederland redelijk intelligent handelt waar het de “intelligente” lockdown aangaat, hebben Frankrijk, Spanje, Italië, België, Griekenland maar zeker ook Hongarije  “tijdelijke staatsvormen” geïntroduceerd die het aankijken nog niet waard zijn.

De befaamde A67 bij Venlo richting Duitse grens met veel wegtransport naar de Duitse buren Foto: © Peter-Vincent Schuld


De enige reden waarom “nationale lockdowns” de voorkeur kregen is omdat we de afgelopen jaar niet in staat waren om de gezondheidszorg op Europees niveau te regelen.

De lidstaten wilden de gezondszorg niet op Europees niveau regelen, een van de redenen van de nationale lockdowns met tegenstrijdige regelgevingen. Op de foto het Amsterdams Medisch Centrum, Amsterdam, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dat dit niet is gelukt heeft ook zijn goede kanten. Niemand staat te wachten tot er een Europees miezerig ambtenaartje of een of andere Europese commissaris gaat bepalen hoeveel biertjes, sigaretten en hamburgers u nog mag verbruiken en zo ja wat deze moeten kosten.

Wilt u dat er iemand gaat bepalen of en hoeveel biertjes u mag drinken en tegen welke prijs? Op de foto een glas Paulaner, een Duits biermerk onderdeel van Heineken op een terrastafel in betere tijden in het Duitse Lindau.
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Je zult dus een balans moeten vinden in zaken goed voor de burger te willen regelen en tegelijkertijd je niet willen mengen in de persoonlijke levenssfeer. Je zult dus toe moeten naar een Europa op vrijzinnige basis. Een Europa van vrijdenkers, met de Franse filosofie, de Duitse discipline, de Spaanse (gewezen) onbezorgdheid, zonder het Nederlandse opgestoken vingertje maar met het Nederlandse poldermodel.

De oplossingen voor moeilijke vraagstukken zijn niet te vinden langs arbitraire en bestuurlijke landsgrenzen noch langs de ideologische grenzen van “politieke families”. Als er één ding duidelijk is, is dat begrippen links of rechts feitelijk zijn ingehaald door de begrippen “imbeciel of intelligent”.  Met de toevoeging, er bestaat geen slimme imbeciel maar er bestaat ook geen imbeciele slimmerik.

De socialisten en de groenen houden er veel meer fascistoïde gedachten op na dan gewenst. Maar grote delen van het kiezerspubliek geloven nog in sprookjes. Nee, de socialisten en de groenen kunnen u geen welzijn en sociale zekerheid verzekeren. Dat kunnen de christendemocraten en de nationalisten evenmin.

De enige zekerheid die het ganse politieke circus u en mij kan geven is namelijk de simpele garantie dat u en ik op een dag onze laatste adem uit zullen blazen en daar is alles mee gezegd.


Het doet mij denken aan een gesprek dat ik enige weken geleden voerde met mijn goede Spaanse vriend en befaamd advocaat Rubén Castrillo Bayón. Hij behoort tot de selecte groep van mensen waar ik inhoudelijk nog eens op het door mij gewenste niveau van gedachten kan wisselen. Hij sprak de volgende zin uit “De wet van vandaag biedt geen rechtzekerheid ten opzichte van wat de wet van morgen zegt”. Hoe zeer zijn deze woorden pure waarheid.

In een instabiele wereld is de rechtszekerheid van de burger ver te zoeken. Zeker als alle nationale overheden wet- en regelgevingen van kracht verklaren al dan niet onder noodverordeningen en noodtoestanden, de de rechtszekerheid van de burger in een ander Europees land in één keer van tafel doet vegen.

Callcentrum in Brussel waar mensen terecht konden met vragen over de inmiddels door de Nederlanders verworpen Europese grondwet.
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Maar ja, Nederland stemde tijdens een referendum tegen een Europese grondwet. De Nederlandse burger wilde niet dat zijn grondrechten EU-wijd geregeld werden. Het zou allemaal niet zo’n vaart lopen. Dat zien we dus vandaag. Niks is minder waar.

Nederlandse kaaskoppen op de kaasmarkt van Alkmaar. Foto: © Peter-Vincent Schuld

Wat de Nederlandertjes doen is met hun ene vinger een dijk proberen te dichten en met de andere vinger hun oren gedeeltelijk proberen te sluiten om vervolgens met hun kaaskoppen naar boven staan te gapen om daarna over het weer te gaan mekkeren.

De Johan Cruijff Arena, thuisbasis van voetbalploeg Ajax in Amsterdam, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Als ze daar mee klaar zijn is het Ajax, Feyenoord of Goede tijden, Slechte tijden. Ja, ik heb het over u, waarde(loze) landgenoten (doorhalen wat niet van toepassing is. Oh ja, ik was nog vergeten dat u zich ook allemaal bezighoudt met ene Leontine Borsato. Wat dat betreft is Nederland volstrekt kansloos en hopeloos.

Leontine Borsato als “boze feeks” tijdens de filmopnames voor een productie van Studio 100 in Aartselaar, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Vier weken geleden. Het Forum voor Democratie en de Partij voor de Vrijheid bezongen in koor, samen met hun sympathisanten “lockdown, lockdown, wij willen nu een lockdown”. Dit in navolging van hun eerder dogmatisch mantra”Grenzen dicht, grenzen dicht”. 

Voor de gezondheid van ouderen is het van belang dat ze in beweging blijven, wat thans in veel Europese landen buiten onmogelijk is. Op de foto een bewegingsroute in “s-Heerenberg, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

U mag blij zijn dat er in Nederland nog een paar mensen zijn met verstand. Die gingen niet mee met met alles “lamleggen” en alles “dichtgooien”. Het systeem van een intelligente lockdown werd in het leven geroepen.Een genuanceerd beleid. Gelukkig maar dat een fiks aantal bestuurders hun tijd niet verziekten met naar Goeie Tijden Slechte Tijden te kijken, maar hun neus nog eens staken in de elementaire beginselen van de grondrechten van de burger.

Europeanen in andere lidstaten, zoals hier in Morro Jable, Fuerteventura, Canarische Eilanden
Foto: © Peter-Vincent Schuld


De economie zorgt voor leven in de mens en leven in de portemonnee. De situatie van totaal verschillende lockdowns en rechtsonzekerheid voor Europese ingezetenen die zich om het even in welke lidstaat bevinden is ongewenst. Het gemak waarmee sommige regeringen meenden hun dictaten aan hun bevolkingen te moeten opleggen, zonder serieuze vragen vanuit het parlement is schrijnend.

Vestiging van schoenenwinkel Van Haren in Den Haag. De winkelketen heropent vandaag haar deuren weer.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nog even wat betreft de bemerking van Jort Kelder in relatie tot ouderen en de beschikbare zorg. Een zijlijntje. Opa wordt wel dikker, of hij nu rookt of niet. Ook na zijn dood zal Opa nog een keer gaan roken, met dien verstande, met het vuur op 10 is er niks meer van te zien. Van as komt gij, tot as zult gij wederkeren.Bedankt, dit ter info en ter zulks zijde edoch met conclusie. 

Mocht u na het lezen van dit stukje een nog grotere hekel aan mij hebben gekregen dan u al aan mij had, dan is dat graag gedaan. Ik hoop dat mijn irritant verhaal u eens aan het denken zet.