Brabants EU-bord “ontvoerd” bij Eindhoven Airport

0
Het Brabantse EU-bord bij Eindhoven Airport dat nu voorwerp is geworden van diefstal/ontvoering Foto: © RAGD/Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Het Europees bord met de landsaanduiding “Brabant” dat bij de luchthaven van Eindhoven is geplaatst in antwoord op de Brexit door het illustere Brabants genootschap “Pacte des Cygnes” (Het Zwanenverbond) is gestolen. Een woordvoerder van Pacte des Cygnes spreekt zelf over een “ontvoering”.

Het bord werd een paar nachten terug, met instemming van de Gemeente Eindhoven geplaatst om aandacht te vragen voor een grensoverschrijdende Brabantse samenwerking en een vorm van Brabantse autonomie binnen een federaal Europa Het oude Hertogdom Brabant besloeg zowel delen van Nederland als België.

Pacte des Cygnes ziet het nieuw leven inblazen van het Hertogdom Brabant als als de enige manier om Brabantse oude culturele en traditionele waarden in ere te herstellen en waar deze verloren zijn gegaan terug te brengen.


Pacte des Cygnes zou volgens eigen zeggen onderhandelingen voeren met de dief van het bord om het terug te krijgen en heeft op dit moment nog geen formeel aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee die verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid op en rond Eindhoven Airport.


Het is niet bekend of er door de “ontvoerder” losgeld is geëist. Op onze vraag wie er achter de diefstal of ontvoering zou zitten is Pacte des Cygnes helder. De organisatie laat weten dat de dader in kringen van anti-EU activisten moet worden gezocht. Een Opel Zafira zou een cruciale rol hebben gespeeld bij de “kidnapping” van het bord.

Pacte des Cygnes zou volgens eigen zeggen de ontvoerder hebben opgeroepen het bord anoniem terug te brengen door het achter te laten in de biechtstoel van de Sint Jan’s kathedraal in Den Bosch. Pacte de Cygnes gaf instructie aan de “ontvoerder” om een kaarsje aan te steken en daarvan een foto te bezorgen aan Pacte des Cygnes zodat zij zouden weten dat het bord daadwerkelijk terug zou zijn gebracht.


Pacte des Cygnes stelt naar eigen zeggen de “ontvoerder” te hebben geïdentificeerd en stelt eveneens in onderhandeling te zijn met de ontvoerder. Er zou via sociale media cryptisch met de “ontvoerder” worden onderhandeld.