Brexit Deadlock Parlement en het bedrijfsleven

0
671
Het Britse bedrijfsleven is fel gekant tegen een Brexit. foto: © Peter-Vincent Schuld
Brexit Deadlock Parlement en het het bedrijfsleven
door Bernd Timmerman
Na de historische afstraffing van May en haar Brexit-deal staat het Verenigd Koninkrijk voor een dilemma.
.
De vertrouwensstemming die oppositieleider Corbyn (Labour) heeft aangevraagd is slechts een schijngevecht in een Shakesperiaans drama.
.
Premier May (Conservatives) gaat een voor haar doen emotionele speech houden en zij zal het vertrouwen houden op papier.
.
Na een dergelijke vernederende en vernietigende nederlaag was ieder ander leider opgestapt. Er is echter geen alternatief. Voor de conservatieven.
.
May is al een tijd aangeschoten politiek wild. De conservatieve oppositie binnen haar partij heeft liever een gewonde May in Ten dan Corbyn aan de macht. Het is roeien met een boot waar steeds water uit wordt geschept. Een deel van de conservatieven heeft gisteravond na de stemming champagne gedronken en houdt toch May levend.
.
Wat nu? Na deze stemming is er een paar dagen om een nieuw plan te maken. Een meerderheid in het Verenigd Koninkrijk is daarbij nog geen deal met de EU.
.
De kans op een meerderheidsplan in het VK is trouwens uiterst klein, eigenlijk nihil. De tegenstanders van May hebben allen andere ideeën. Een harde brexit, een softer brexit, een nieuw referendum. Er is geen meerderheid voor welk plan dan ooit.
.
Het neerleggen van de bal bij Brussel, zoals sommige Britse politici nu doen, is een vorm van een teleurstellende, nog steeds aanwezige, Britse schijnwereld.
.
Het Verenigd Koninkrijk heeft zelf deze chaos gecreëerd. Wijzen naar Brussel voor een oplossing is bizar. Artikel 50 is door Britse arrogantie en politieke arrogantie in desastreuze werking gesteld.
.
Rood of zwart, dat zijn de twee opties die het meest voor de hand liggen. Er komt een aankondiging van een tweede referendum over Brexit of no deal at all roepen tegen de 27 EU landen.
.
Het bedrijfsleven is tegen een Brexit, een meerderheid in het parlement wil geen Brexit, de Europese Unie wil geen Brexit en inmiddels wil waarschijnlijk een meerderheid van het Britse volk geen Brexit meer.
.
Het referendum was een historische fout , de vernietiging van May’s deal is een historische nederlaag, het aanblijven van de premier is een historisch unicum en het weigeren om terug te keren naar het volk, in deze Brexit deadlock, zou een historische vergissing zijn.
.
Het kabinet kan en moet de drie deals voorleggen aan het volk:
– No deal, a hard Brexit
– May’s deal Brexit
– No Brexit, in de EU blijven