Column: “Nu moeten we Charles Michel (voorzitter Europese Raad) echt in bescherming nemen tegen loslopende idioten”

0
Voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel Foto: © Europese Unie

door Peter-Vincent Schuld

Reint Jan Renes? Ooit van die naam gehoord? Het geval schijnt als “gedragswetenschapper” verbonden te zijn aan de Hogeschool van Amsterdam als lector “psychologie voor een duurzame stad”.
Het zal me weer wat wezen. Renes meent felle kritiek te moeten uiten op onder meer de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel omdat Michel vanuit zijn functie “maar liefst” 22 keer een privévliegtuig pakte voor officiële reizen.Volgens het Belgisch tijdschrift Knack vloog Charles Michel onder meer met een jet naar China (nee niet naar de Chinees om de hoek), Straatsburg en Parijs.


Volgens het tendentieuze artikel in Knack en uit de mond Reint Jan Renes, de betrokken lector, zou Michel hiermee geen goed voorbeeld geven. In Knack stelt Renes “Wil je de mensen meekrijgen in gedragsverandering, dan moet de elite wel het goede voorbeeld geven”.

Zicht op de stad Brussel
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nou dat hebben de Brusselaars zelf al gedaan, eeuwen terug, toen Brussel nog letterlijk een moeras was dat grote hoeveelheden methaan uitstootte. Nu stoot het nog steeds een hoop methaan uit, afkomstig van de winden die gelaten worden in de overbevolkte stad waarvan een aanzienlijk deel de beschaving heeft van “Achmed the dead Terrorist”.

Alleen al van het woord “gedragsverandering” word ik doodziek. Het riekt hier naar zuivere  indoctrinatie en psychotische manipulatie.  U kunt het leuk vinden of niet, maar de Europese Unie is een machtsblok van formaat in de wereld. De chef der chefs, immers Charles Michel zit de Raad van Staats- en Regeringsleiders voor, dient de belangen van de burgers van de Europese Unie te verdedigen en daarvoor moet er snel en efficiënt gereisd worden.

Je kunt de wereld niet oversteken per jetski

Je kunt de oceanen en snelwegen niet oversteken per jetski Op de foto, man op jetski in Calete del Fuste, Fuerteventura, Canarische eilanden
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Ik weet niet hoe helder Reint Jan Renes van geest is, maar je kunt de snelwegen en oceanen nu eenmaal niet oversteken en berijden per jetski. Die prullen van steps die je overal in de steden kunt vinden voldoen ook niet aan de eisen om een delegatie over te vliegen. Nog los van het feit hoeveel ambulances er moeten uitrukken om de steppende mens van straat te schrapen en naar het ziekenhuis af te voeren.

Charles Michel vliegt niet alleen. Hij wordt onderweg vergezeld door zijn ambtenaren en wellicht ook zijn security detail. De kritiek komt weer van een typisch Hollandse betweterige bloemkool-vreter wiens wereld niet groter lijkt te zijn dan het sowieso totaal van de pot gerukte über linkse Amsterdam.  Wat is trouwens het nut van gedragspsychologie in relatie tot het klimaat? Iedereen gek maken, bang maken  en ophitsen? Ik wil en ga mijn gedrag helemaal niet veranderen.

Ook uw redacteur gaat zich niet verplaatsen over de wereld per jetski. Foto werd gemaakt in Santa Eulalia, Ibiza
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ik leid mijn leven zoals ik dat wil en dus rijd ik een diesel, vlieg ik met vliegtuigen en dat blijf ik doen. Sterker zelfs, ik moet wel. En ik ga dus ook mijzelf niet verplaatsen per jetski. Dit even ter verduidelijking.


Van de Europese instituten en de werking daarvan kent  Renes klaarblijkelijk geen donder. Hij stelt in Knack: “Maar als iemand zoals Charles Michel die echt ander gedrag vertoont dan hij voorschrijft….”. Daar gaan we. Renes kan beter zijn leven nog eens over doen door eerst weer naar de peuterschool te gaan. Wat zijn de feiten? Charles Michel schrijft niks voor. Hij zit louter de Raad van Staats- en regeringsleiders voor en representeert hen in het buitenland. Hij zorgt ervoor dat de vergaderingen ordentelijk verlopen met 27 ego’s, hun ministers van buitenlandse zaken  en een kolonie ambtenaren.

De Amerikaanse president komt wel met wat meer vliegtuigen en voertuigen.Op de foto de limousine van de Amerikaanse president gefotografeerd bij het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Renes begrijpt  wel meer niet.  Ook omwille van de veiligheid en dus beveiliging is het kiezen voor privéjets een volstrekt verdedigbare zaak. Charles Michel heeft de diplomatieke en politieke statuur die gelijk is aan de Amerikaanse president en die komt met een reeks van vliegtuigen, voordat hijzelf met de Airforce One landt. Dat is bij Charles Michel niet het geval en verplaatst Michel zich uiterst bescheiden. Renes beseft eveneens niet dat Charles Michel 27 staats- en regeringsleiders representeert, zodat niet elke premier en een paardenkop individueel naar China moeten vliegen.


Met andere woorden gedragspsycholoog Renes, lijkt hier tekenen te vertonen van een drammende klimaat-psychopaat. Dat Charles Michel de aanvallen op zijn integriteit meer dan beu is, zo liet hij weten in een uitzending van de Franstalige Belgische zender RTL-TVI , daar heeft Michel volstrekt gelijk in. De aantijgingen aan zijn adres zijn volstrekt onterecht en stellen de man onnodig in een kwaad daglicht. Is het nu zo moeilijk om een keer eerlijk te blijven?

ik moet ook een privéjet hebben

Privéjet achter de hekken op Prinses Juliana Airport, Sint Maarten
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ik ben journalist. In  principe zou ik overal moeten zijn waar Poetin, Charles Michel, Biden, Ursula von der Leyen, Josep Borrell en Xi Jinping gaan om verslag te doen. Dat zou er in principe op neer komen dat ik 365 dagen per jaar, onafhankelijk van de grillen van luchtvaartmaatschappijen en luchthavens, de wereld over zou moeten vliegen, zonder overstappen of tussenstops en in een vliegtuig waarin ik gewoon rustig en comfortabel kan slapen, want ik let ook graag op mijn eigen gezondheid. Bovendien heb ik recht op mijn privacy, dus wil ik een geluidsdichte, comfortabele slaapkamer aan boord inclusief een tweepersoons bed en een asbak.

Niemand kan mij opleggen om eenzaam en aseksueel de wereld rond te vliegen. Dit alles in het belang van mijn publieke taak als journalist Europese Zaken die graag zelf met eigen oren verneemt wat er allemaal gaande is, en graag net zo lang in een land verblijft, al is het aan de andere kant van de wereld. Dit alles totdat ik een goed en inhoudelijk juist verhaal heb.


Maar ja, de realiteit is dat we zulke budgetten niet ter beschikking hebben. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik er niet vies van was, als het nodig was om mij ergens te begeven, gewoon een helikopter te huren. Als het nodig is, ben ik daar nog steeds niet vies van. En als ik het budgettair zou kunnen dragen, dan dicht ik mij het recht toe om een privéjet te huren. Het gaat om de lezer feiten te vertellen, en een eerlijk verhaal te brengen. Het is dus volstrekt onrechtvaardig dat voor mij, wat zeg ik, voor ons als journalisten privéjets onbereikbaar achter de hekken van de airports staan.

Videoconferentie

De Chinese president Xi gedurende een videoconferentie met de Europese Raad
Foto: © Europese Unie


In tijden van internationale spanningen met de ene crisis na de andere crisis op wereldschaal zijn videoconferenties gewoon “not done”. Je wil iemand recht in de ogen aankijken, sferen aanvoelen en kijken hoe iemand in persoon reageert. Dat gaat niet met een videoconferentie. Dat zou een gedragswetenschapper toch moeten begrijpen of is dat een vorm van te hoog gegrepen wiskundige psychologie die echt niet verder gaat dan 1 plus 1 is twee.

De simpelheid van het redeneren van iemand als Reint Jan Renes doet me haast kotsen van walging. Ik mag het niet zeggen, maar ik denk het navolgende wel; Kan deze losgeslagen gek niet ergens tijdens een BDSM-spelletje in een donker bos aan een boom gebonden worden en dan stiekem snel verder rijden?  Met huisdieren vind ik  dat een zwaar misdrijf, maar met mensen waarvan ik denk of vind dat het intellectuele leeghoofden zijn met een manipulatieve en indoctrinerende missie, heb ik daar, en ik weet het, het mag niet, alle begrip voor.

In de vakgebieden diplomatie, internationale politiek en journalistiek, moet je gewoon de beschikking hebben over de meest adequate vervoermiddelen.

Ontmoeting van de president van de Europese Raad Charles Michel en de Chinese leider Xi Jinping in Beijing
Foto: © Europese Unie

Datzelfde geldt voor de kosten van dit soort vluchten die nodig zijn om contacten te onderhouden. Wat kost het Europa en haar belastingbetaler wel niet als er een kans gemist is tot het diplomatiek oplossen van eventuele communicatieproblemen en het beheersen van crises. Denk nu eens over na. Want in regel hebben we het dan over miljarden en in het ergste geval nog een hoop doden. Al die groene mantra’s beginnen qua vorm te lijken op het Rode Boekje van Mao.

Werken bij de stadsreiniging in Amsterdam
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Op het zielig, kneuterig gepalaver van een vermeende geitenwollen sok uit Amsterdam zitten we niet te wachten. Doe echt wat voor het milieu en ga zwerfafval rapen. Ga bij de Amsterdamse gemeentereiniging werken, dan doe je wat zinnigs. Want op straatvegers en vuilnisophalers, ben ik heel trots. Dat zijn de helden van de gemeenschap. Niet een of ander gedragswetenschappertje die zijn eigen gedrag niet eens spiegelt aan de realiteit.

Voor het overige;….. “Baar mij maar op”.