Corona-crisis: Bij Bar Euro krijgt u vandaag nog Bar Weinig. Over rechtsonzekerheid in Europa en een barre economie

0
1699
Bezorgd gezicht van een Spaanse man voor een gesloten Bar Euro, waar Bar Weinig valt te consumeren in het Spaanse San Carlos nabij Orihuele, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

België presteert als het meest dubieuze kindje van de Europese klas waar het gaat om de verlichting van de Corona-maatregelen.
Een eigenaardige en onuitvoerbare regel is ingesteld dat gezinnen maximaal van buiten het gezin mogen ontvangen, waarbij het ieder weekend de zelfde mensen dienen te zijn. Het is opnieuw een maatregel die indruist tegen de persoonlijke levenssferen zich zeer slecht verhoudt tot de onschendbaarheid van de woning zoals bepaald onder art. 15 Belgische grondwet behoudens huiszoeking.


De vraag of België afstevent op een politiestaat is een billijke en redelijke vraag. België heeft in het verleden al vaker een veroordeling door het Hof in Straatsburg opgelopen wegens schendingen van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM).

Een “Stop het Coronavirus-pamflet” ligt ergens in de bosjes in het Belgische Kruibeke. De Belgen hebben genoeg van het rigide beleid van hun regering.
Foto: Inse Weyns / Schuld

Marc van Ranst is de crisis beheersende en adviserende viroloog aan het “regeringshof” aan de Wetstraat. De Belgische bevolking neemt Van Ranst voortdurend op de hak en er bestaat een afkalvend draagvlak voor de adviezen van Van Ranst die overigens geen enkel democratisch mandaat heeft en door sommige Belgen reeds de “Raspoetin van de Wetstraat” wordt genoemd.

Marc van Ranst is niet onomstreden. Hij is onder meer gekend voor zijn extreem-linkse en antisemitische opvattingen. Zijn bestempeling van de issues van Israël met de terroristische Palestijnen in Gaza benoemde hij eerder als “Gazacaust” ten nadele van de Israëlische bevolking hetgeen hem op felle kritiek kwam te staan van de Joodse gemeenschap.
Meer en meer dient de vraag aan of Van Ranst wel aangewezen is om deze crisis te bestrijden. Hij moet hierin nauw samenwerken met de Belgische premier van Joodse komaf, Sophie Wilmes.

Een bankje in het bos beplakt met politielint. Plaats delict? Welnee u mag er van de Belgische regering er niet op gaan zitten op straffe van een boeten van 250,00 euro De foto werd genomen in het Belgische Kruibeke
Foto: © Sophia Vermeulen / Schuld

De lockdownmaatregelen in België leidden al eerder tot ophef toen een bejaard koppel dat aan het fietsen was een bekeuring ontving van 250,00 euro per persoon omdat zij op een bankje aan het uitrusten was. De man zegt dat hij hartpatiënt was, maar de verbalisant wilde van geen wijken want “befehl ist befehl”.


Ook ligt de Belgische regering fiks onder vuur vanwege het plaatsen van containers en hekken langs de grens met Nederland. België en Nederland zijn zo nauw met elkaar verbonden dat complete gezinnen en families uiteen zijn gerukt. De 49-jarige “Frans de Bresser”  uit Goirle, maakte zichzelf zo kwaad dat hij zich richtte tot de redactie van Facts Found om zijn “gal te spuwen” over het maatregelen van de Belgen.

*Vanwege zijn intensieve contacten met de Belgische overheid wenste “De Bresser” louter anoniem zijn verhaal te doen en zijn echte naam is dan ook omwille van privacy-redenen gefingeerd.

Nederlands marinefregat in de Haven van Antwerpen. Als het aan “Frans de Bresser” (naam is omwille van privacyredenen gefingeerd) dan zou dit fregat samen met andere fregatten de Schelde hebben geblokkeerd
Foto: © Peter-Vincent Schuld

“De Bresser” vindt het onmogelijk maken van grensverkeer door de Belgische autoriteiten tussen de twee, zowat geïntegreerde landen  een “oorlogsdaad” om te vervolgen: “De Nederlandse Koninklijke Marine moet met fregatten de Schelde blokkeren zodat geen vrachtschip meer via de Schelde (de enige vaarweg) de Haven van Antwerpen kan bereiken!”. “Is dit de Benelux en de Europese Unie anno 2020?” Zo vraagt “De Bresser” zich af.

De koks mogen vanaf 1 juni in Nederland weer gaan koken in de restaurants.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In Nederland zal het openbare leven weer langzamerhand op gang komen. De “intelligente lockdown” wordt stapsgewijs afgebouwd. Echter de Nederlandse horeca is absoluut niet tevreden met de datum van 1 juni waarop zij weer in een bepaalde mate de deuren mogen openen. Meer afstand is minder omzet terwijl de kosten gewoon doorlopen zo meldt een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland.

Uw haar in. slechte staat? vanaf komende maandag mag u weer naar de kapper. Op de foto ondersteboven, haar naar beneden in een Kermisattractie op de kermis van Tilburg, Nederland. Foto: © Peter-Vincent Schuld


De contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten mogen vanaf maandag wel weer aan het werk  tot hun grote opluchting. Niet alleen tot opluchting van de ondernemers maar ook tot opluchting van de cliënten die niet kunnen wachten tot hun haar weer “gefatsoeneerd” kan worden.

Dit barretje, annex restaurant annex kamerverhuur in San Carlos nabij Orihuela in Spanje ligt er verlaten, troosteloos en gesloten bij
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In Spanje  is groot verdriet van veel Spanjaarden de noodtoestand verlengd tot en met 24 mei a.s. Toch ging dit niet eenvoudig. 178 parlementariërs stemden voor waaronder de regeringspartijen bestaande uit de socialistische PSOE en de extreem-linkse Podemos met steun (na concessies) van onder meer de liberale Ciudadanos. De partij op de scherpe rechterflank van het parlement Vox stemde samen met een Catalaanse partij tegen. De rechts-conservatieve Partido Popular onthield zich van stemming. Dinsdag zag het er nog naar uit dat de regering van Sanchez geen meerderheid zou krijgen om de noodtoestand voort te zetten. In het Madrileense regeringscentrum Moncloa is er in de afgelopen 30 uur druk met de diverse partijen onderhandeld.

Lege zwembaden bij de buitenlandse huizenbezitters die niet permanent in Spanje wonen en dus geen resident zijn. Op de foto lege zwembaden op de Cumbre del Sol waar veel buitenlanders wonen in Benitachell, Spanje
Foto: © Christel Dubos / Schuld

Ondanks dat de Corona-maaregelen in Spanje afgeschaald worden in 4 fases en dit naar alle waarschijnlijkheid de laatste verlenging van de noodtoestand is, bestaat er nog geen uitzicht op een volledige herneming van het toerisme dat met 64% in maart gekelderd zou zijn. Huiseigenaren (niet-Spanjaarden en niet-residenten) die elders in Europa wonen willen heel graag naar hun zonnig plekje onder de zon.

Wijk met veelal tweede huizen van buitenlanders en niet residenten ligt er verlaten bij in Benitachell, Spanje
Foto: Christel Dubos / Schuld


Wijken met tweede huizen, bars en restaurants liggen er allemaal troosteloos bij. Alles is op slot. De economische schade is voor de horeca en het toerisme waarin veel Spanjaarden hun brood verdienen desastreus.  Het is voor de gemiddelde Spanjaard de normaalste zaak om even bij een barretje elkaar te ontmoeten om een koffie of een biertje te drinken.


Er is echter wel wat licht in de duisternis, vanaf volgende week mogen er weer terrasjes open zij het met een capaciteit van 50% van de normale beschikbaarheid van zitplaatsen. Afstand moet in acht worden gehouden. Later mogen ook de restaurants open onder de zelfde voorwaarden. Toch is het nog even voorzichtig zijn met maatregelen als “zeker” te  beschouwen. Elke dag kunnen naar gelang de situatie zich ontwikkelt aanpassingen worden doorgevoerd.

Bar Euro met Bar Weinig consumpties te verteren in San Carlos, nabij Orihuela, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Een verkeerde stap kan u meteen honderden en soms duizenden euro’s aan boetes op leveren. Deze kunt u beter uitgeven voor een biertje. Bij….Bar Euro? Een gesloten zaakje in een Spaans gehuchtje genaamd San Carlos. Helaas bij Bar Euro, krijgt u op dit moment Bar Weinig.De steeds en soms dagelijks wisselende regelgeving, die per Europese lidstaat verschillen maken het er voor de Europese burgers er niet makkelijker op. De rechtsonzekerheid waarin veel burgers verkeren en dus in aanraking te komen met politie en justitie is door de onduidelijkheid en de aanhoudende veranderingen er niet beter op geworden. Ook het handhaven van de regels wordt door onduidelijkheden en een steeds veranderende regels er niet eenvoudiger op.


Dan gaan we naar de wereld van de ondernemingen. De klappen die vallen zijn hard, de nood is hoog en de vraag is of de overheid wel in staat is
om aan alle hulpvragen te voldoen.

Vestiging van Sixt Autoverhuur in Osnabrück. Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De business van de autoverhuur. Gerenommeerd verhuurder Sixt liet vandaag in de Duitse media weten maar liefst 1,5 miljard euro aan staatssteun nodig te hebben.CEO Erich Sixt stelde dat het benodigde kapitaal onmogelijk van de kapitaalmarkt te halen zou zijn. Het familiebedrijf is getroffen door het feit dat vliegen er op dit moment niet bij is en dat kent een weerslag op de financiële positie van het bedrijf.

Bierbrouwerij Kronenbourg in Straatsburg, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Vanuit Frankrijk krijgen we het bericht van de vereniging van Franse Bierbrouwers (Brasseurs de France) maar liefst 10 miljoen liter bier de vernietiging ingaat.de “confinement” , de annulering van talloze festivals en de cafés die op slot zijn gedraaid hebben geleid tot een bierplas onder de brouwers die mede omwille van de houdbaarheid van het bier louter voor destructie in aanmerking komt.

Iconisch reclamebord voor Chevrolet (onderdelen) in Bottrop, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


 Autoproduct General Motors laat weten dat in delen van de VS waar het Corona-virus niet hard heeft toegeslagen de verkoop van de befaamde SUV’s gestaag doorloopt. Toch is de winst van GM in het begin van dit jaar hard geslonken.

Zeecontainers van containerrederij Hapag-LLoyd op de terminal van de Noord-Natie in de Haven van Antwerpen, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Containerrederij Hapag-Lloyd gaat fiks het mes zetten in de kosten en kondigt zware bezuinigingen aan.Minder goederen overslag, minder gevulde containers, minder scheepvaart, kortom ineen gestorte wereldhandel is 1 op1 debet aan de financiële
maatregelen die het bedrijf moet nemen.

Paaltje dat aangeeft dat er een pijpleiding van Total onder de grond ligt dat petroleumoproducten transporteert van de Haven van Antwerpen naar Feluy in Wallonië. De foto is gemaakt in Kruibeke, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Dan kijken we even naar de energiesector. Total, de Franse energiereus kondigde vandaag aan dat zij niet wil tornen aan het uit te keren dividend ondanks dat de  enorme terugval in het bedrijfsresultaat over het eerste kwartaal van het jaar. Het bedrijf maakt eveneens bekend te gaan investeren in windenergie. Ambitieus meldde Total eveneens dat het tracht over 30 jaar, dus in 2050 klimaatneutraal te zullen zijn.

Tankstation van de Kroatische oliemaatschappij INA gefotografeerd in Tuzla, Bosnië-Herzegovina
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Niet alleen de grote energiereuzen binnen en buiten Europa krijgen het voor hun kiezen ook de middelgrote energiemaatschappijen krijgen een forse tik. De Kroatische oliemaatschappij INA dat zeer actief is op de Balkan liet via een persbericht weten daar haar cijfers over het eerste kwartaal een fikse neergang heeft vertoond met maar liefst 7%.  Formeel wijt INA dit aan externe factoren. De Corona-crisis en gekelderde olieprijzen liggen hier natuurlijk aan ten grondslag.

Bezorger van DHL met mondkapje en latex handschoenen bezorgt een pakje in Albatera, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Als laatste gaan we naar de gezondheidsbranche.
Redt u het nog een beetje met of zonder mondkapje? Intussen is het mondkapje niet nieuwe schaamlapje geworden. Mond en neus bedekt luidt het devies. Daadwerkelijke voorzorg of schijnveiligheid? De meningen zijn verdeeld. Maar hoe we het ook wenden of keren, het mondkapje is wereldwijd ingeburgerd als het nieuwe kledingstuk. Het Belgisch leger bestelde er maar liefst 18 miljoen stuks van bij een bedrijf in Gent. Intussen is het mondkapje zo ingeburgerd dat het zowat openbare zedenschennis is als u er geen draagt. Wat uw verslaggever doet laat hij aan uw verbeelding over.

Flesje met chloordioxide en een flesje met een activator van Dioxi Life. De Spaanse omroep RTVE waarschuwt consumenten voor het gevaar en stelt dat de genezende of preventieve werking van het goedje nepnieuws is. Foto is gemaakt in Albatera, Spanje
Foto: © Christel Dubos / Schuld


De Spaanse openbare omroep RTVE meldt dat chloordioxide niet helpt tegen het Corona-virus en doet het af als “Bulo” dat zoveel betekent als “nepnieuws”. Het goedje wordt op dit moment onder meer onder de merknaam Dioxi Life duchtig verhandeld. Twee flesjes met ieder een andere substantie zou vermengd moeten worden in een fles water en nadien bescherming of zelfs genezing bieden. De Spaanse omroep meldt dat chloordioxide in principe een verboden substantie maar een gevaarlijke substantie is. Waarvan akte. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Zuurstofmeter, op dit moment een gewild product. Foto: Christel Dubos / Schuld


De run op zuurstofmeters door consumenten is zowat niet te stuiten. Bezorgde consumenten en potentiële patiënten willen maar al te graag weten wat hun zuurstof gehalte is en schaffen daarom een apparaatje aan. Kan geen kwaad, is gewoon een indicator.
Wij legden het apparaatje vast bij iemand die teveel fysieke arbeid verricht had maar thans geen corona heeft. De meter bleef steken op 91 terwijl 98 een goed cijfer is.

Maar we moeten verder? Heeft u er nog zuurstof voor? Heeft nu er nog energie voor? Zuurstof en wind genoeg in de lucht, Gas, olie genoeg in de grond, dus bij Facts Found blijven we op het journalistieke gaspedaal duwen.