Corona-crisis: De afstandssamenleving, op weg naar het blijvend abnormaal en het economisch onheil

0
884
Werken in de Spaanse afstandssamenleving; Twee groenwerkers wieden het onkruid langs de web ij een bedrijf, waarvan 1 man een mondkapje draagt in het Spaanse Albatera. Foto: Christel Dubos/Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Spanje kondigde vandaag aan dat het de noodtoestand in 4 fases gaat afbouwen vanaf 11 mei. Zelfs de terrasjes kunnen binnen afzienbare tijd weer geopend worden, maar met voldoende afstand tussen de klanten.

Groenwerkers werken op gepaste afstand van elkaar aan het verwijderen van onkruid bij een bedrijf in het Spaanse Albatera
Foto: Christel Dubos/Schuld


Spanjaarden waren de afgelopen weken voor een deel al weer aan het werk, met gepaste afstand, sommigen met mondkapje, maar gewerkt werd er. Een samenleving kan niet blijven stil blijven liggen.

Niemand op de weg, niemand op straat. De Spaanse lockdown in april 2020
Foto: Christel Dubos/Schuld

De Spaanse premier Sanchez loopt aan de ene zijde te hoop tegen “hardcore lockdowners”, maar ziet zich eveneens geconfronteerd met een economie die gebroken is met verregaande consequenties.

Kunnen tal van kredieten die zijn verstrekt door Banco Santader de “container” in? Op de foto een filiaal van Banco Santander met container voor de deur in Guardamar, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Die consequenties dienen zich thans al aan. De Spaanse bank Banco Santander ziet zich geconfronteerd met een een kredietportefeuille waarop naar alle waarschijnlijkheid fiks op afgeschreven moet gaan worden. Een substantieel aantal verstrekte kredieten zijn naar alle niet invorderbaar en kunnen dus de spreekwoordelijke container in.

Filiaal van de HSBC bank in Droitwich, Groot-Brittannië
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Ook HSBC, een wereldwijd opererende bank kampt met de zelfde problematiek en ziet zich naar alle waarschijnlijkheid ook genoodzaakt op een deel van de verstrekte kredieten af te schrijven. Het kan ook niet anders. Immers het aantal faillissementen door de crisis zal substantieel zijn en dus kunnen crediteuren in veel gevallen naar hun centjes fluiten.

Faillissementen zijn van alle tijden. Op deze archieffoto een winkel in slaapgerief met failissementsverkoop in Tilburg, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Maar hoe moet de kredietverleningen op peil gehouden worden? Immers grote en kleine ondernemingen vallen of staan met de kredietlijnen die ze kunnen verkrijgen. Juist om die kredietverlening niet onnodig te beperken heeft de Europese Commissie vandaag besloten de strenge regelgeving voor de bancaire sector te versoepelen. Deze maatregelen vragen wel de nodige opvolging.

Filiaal van de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena in Turijn, Italië
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Immers een aantal jaren geleden zorgde de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Sienna voor een situatie waarin deze oudste bank ter wereld een kapitaalsinjectie van de Italiaanse overheid nodig had ten belope van 6,6 miljard Euro.

Nederlandse horeca op slot tijdens de Corona-crisis, zoals hier met alle stoeltjes opgestapeld in Bergen (NH), Nederland.
Foto: Jolanda Amoureus/ Schuld


Betalen en betaald worden, de kern van ons economisch systeem. Deze maanden verwachten veel werknemers weer hun vakantiegeld. Ook de werknemers in de horeca, maar de horeca is dicht, genereert geen inkomsten en verkeert dus in zwaar weer. Een deel van het horecapersoneel komt hun werkgevers tegemoet en gaat akkoord met een uitstel van de betaling van hun vakantiegeld.

Toestel van British Airways stijgt op vanaf de luchthaven Schiphol, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


In onze update van gisteren vertelden wij u al over de luchtvaartsector en de aanzienlijke problemen waarmee deze sector kampt. AIG, eigenaar van British Airways kondigde vandaag aan dat er waarschijnlijk 12.000 banen geschrapt moeten gaan en dat zal niet alleen bij British Airways zelf zijn.

Luchtvaartdienstverlener Aviapartner ontdoet een toestel van ij op de vleugels op de luchthaven van Zaventem, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Bij de  Belgische luchtvaartdienstverlener Aviapartner (onder meer bagage-afhandeling) deed een week geleden wel iets heel opmerkelijks voor. Midden in deze crisis maakte het management bekend dat zij de Amerikaanse aandeelhouder HiG uit kochten. Toch hunkert het bedrijf wel naar Belgische staatssteun.

Opslagtanks voor olie in de haven van Barcelona, Catalonië, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De olieprijs, we betalen minder aan de pomp dan tijdens de laatste enorme neergang van de prijzen in 2008.De olieprijs blijft kelderen en niemand weet exact hoelang dit zich nog blijft voordoen. Er is wereldwijd een run op opslagcapaciteit voor olie in afwachting van betere tijden.

Tankstation van BP in de buurt van Sankt Gallen, Zwitsersland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Betere tijden zijn het thans niet voor oliegigant BP. Het bedrijf schrijft fikse rode cijfers in het eerste kwartaal van dit jaar. Niet alleen de enorm gekelderde olieprijs, maar ook de Corona-crisis treft het bedrijf hard.

Kantoor van de Duitse softwareontwikkelelaar SAP in Den Bosch, Nederland Foto: © Peter-Vincent Schuld


Maar hoe nu verder? We kijken weer even naar Duitsland. Daar zijn Deutsche Telekom en softwareontwikkelaar SAP samen aan de slag gegaan om een Corona-app te ontwikkelen in opdracht van de Duitse Bondsregering. Welke app de twee bedrijven ook mogen ontwikkelen. De app heeft zich te houden aan de privacywetgeving die in Europese Unie van kracht is.

Gebouw van Deutsche Telekom in Osnabrück, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In Nederland strandde het verhaal reeds. Het is afwachten hoe de Duitse variant zich gaat verhouden tot de Europese regels die zijn opgesteld ter bescherming van de privacy van de burger.