Corona-crisis: De laatste update van een wereldeconomie in gewichtloosheid

0
1361
Tankwagen komt brandstof leveren bij een CEPSA tankstation in Albatera, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Er zijn maar weinig internationale crises geweest die de olieprijs ongemoeid lieten, Veelal stijgen de olieprijzen door internationale spanningen. Maar overproductie en een verminderde vraag naar olieproducten zoals benzine en kerosine trekken een fikse wissel. Oliemaatschappijen zijn nu niet genoodzaakt omwille van klimaatbeleid banen te schrappen, maar vanwege van een verminderde vraag naar benzine en kerosine. 

Boorkop die gebruikt wordt bij de oliewinning. Foto is gemaakt op een NAM-locatie nabij Schoonebeek. Foto: Jan Sibon/Schuld

De olieboor gaat op tal van plekken beperkt grond en de hele offshore en olie-industrie krijgt dus te kampen met een banenverlies. Rystad Energy rekent op een banenverlies van 1 miljoen arbeidsplaatsen. Maar als de economie weer aan het draaien gaat zal de vraag weer snel gaan toenemen. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat het banenverlies eerder van tijdelijke aard zal zijn. Immers de vraag naar energie zal na de crisis weer onverminderd stijgen. 

Toen alles nog normaal was: vliegtuigen worden bijgetankt op de luchthaven van Nice, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ja, een sterk afgenomen verbruik van kerosine. Een natte droom voor menig klimaatactivist. Ene zekere Ewald Engelen, actief op Twitter en zichzelf omschrijvend als “gentleman-hooligan en links populist ,@ewaldeng,  ging in een tweetbericht van even geleden heel kort door de bocht door te laten weten dat naar zijn mening de Corona-situatie een mooi moment is tot verkleining van de luchtvaart te komen met de toevoeging “Laat KLM lekker failliet gaan”. 

Twitterbericht van Ewald Engelen in relatie tot de cornona-crisis en KLM
Beeld: Twitter

De man kreeg een fikse lading kritiek te verwerken op zijn verstuurde tweet. Hem wordt vooral onbegrip en kortzichtigheid verweten. De zorg voor het instorten van de economie en de sociale gevolgen hiervan klinken in het tweetbericht totaal niet in terug.

een Airbus A300 waarin het gegeven Zero G krachten wordt getest vertrekkende vanaf de Militaire Luchthaven Melsbroek, België met zicht op de Luchthaven van Zaventem
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De Europese vliegtuigbouwer Airbus zit in een fikse luchtzak. Het bedrijf treft stevige voorzieningen.  De baas van de vliegtuigbouwer Guillaume Faury zei in treffende branche-gerelateerde woorden dat de luchtvaart weliswaar een doorstart zal maken, maar dat de luchtvaartbranche er na deze crisis er fiks anders gaat uitzien. Haar grootste concurrent, het Amerikaanse Boeing luidde deze week al de noodklok en schreeuwde om staatssteun.

Het Belgische lucht- en ruimtevaarttechniekbedrijf SABCA exposeert in Flanders Expo in Gent, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ook voor de toeleveranciers zoals het Belgische SABCA zullen het zwaardere tijden worden.  Het roemruchte bedrijf  draagt bij aan de productie van de Airbus A330 en de Airbus A380. Zeer recentelijk kwam SABCA weer terug in Belgische handen. De onderneming werd gekocht door de Belgische overheid en Sabena Areospace van het Franse Dassault. Zoals we al eerder schreven, de luchtvaart is een van de beste indicatoren als je wil weten hoe de economie er voor staat.

Verpakkking van bloemen voor transport in Klazinaveen, Nederland Foto: Jan Sibon/ Schuld

Staatssteun, we horen het woord steeds vaker en zullen het nog vaker gaan horen. In Nederland staat de agrarische sector zeer zwaar onder druk. Het is daarom dat de Nederlandse minister van Landbouw Carola Schouten tijdens de “virtuele” landbouwraad van vandaag pleitte om de jaarlijkse rechtstreekse GLB-uitbetalingen (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) aan de siertelers in de agrarische sector naar voren te halen en ten spoedigste uit te keren om zo op één lijn te komen met de groente- en fruittelers.

(uitleg Gemeenschappelijk Landbouwbeleid)
https://www.europarl.europa.eu/factsheets/nl/sheet/109/de-eerste-pijler-van-het-gemeenschappelijk-landbouwbeleid-glb-ii-rechtstreekse-b

Onder andere in de teelt van sierbloemen en de aardappelsector vallen op het moment zeer zware klappen. De sierteelt van bloemen is vrijwel uitsluitend een Nederlandse aangelegenheid.

Verpakking en transport van bloemen in Klazinaveen, Nederland
Foto: Jan Sibon/ Schuld

De export ligt stil. Het komt er op neer dat wat er staat geoogst zal moeten worden om vervolgens te worden vernietigd. De bloemen hebben in dat geval alleen waarde als grondstof voor de productie van biogas of compost. De siertelers staan op omvallen. Verdient deze branche een grafkrans zonder bloemen? Her en der worden prachtige initiatieven genomen om overtollige bloemen en planten te doneren aan begraafplaatsen. Investeringen van boeren in zaaigoed, conditionering en gewasbeschermers zijn enorm. Buiten het normale bedrijfsrisico raken de telers zwaar gedupeerd.

Het rooien van aardappels
Foto: © Jan Sibon/Schuld


De aardappelsector is een verhaal apart. Als de horeca sluit zakt de consumptie van aardappelproducten rap in. We eten bijna allemaal en met regelmaat frietjes als we een hapje buiten de deur gaan eten. Zie hier het domino-effect voor de toeleverende industrie. Farm Frites heeft reeds besloten om de productie fiks terug te schroeven.

Productielocatie van Farm Frites in Oudenhoorn, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar hoe zit het met de aardappeltelers? Zij zitten deels met de handen in het haar en zien de prijzen kelderen en de kosten oplopen. Zeker voor de zogeheten langbewaarders. Boeren die hun oogst uit 2019 opsloegen en geconditioneerd opslaan. Het uitleveren aan de verwerkende bedrijven zoals Farm Frites is bijkans onmogelijk.

Het rooien van aardappels
Foto: © Jan Sibon/ Schuld

Zowel vakorganisaties als verwerkende bedrijven adviseren om gedurende de opslag bij de boeren op het erf ontkiemingsremmers te gebruiken om de kwaliteit van de aardappelen op peil te houden.  Samen met het overaanbod van aardappelen zorgt het Corona-crisis voor rode cijfers bij deze boeren. Bij sommigen zal de gehele geoogste 2019 en de  financiële opbrengst geschrapt moeten worden met doorlopende kosten.

Aardappelverwerker Aviko in Steenderen, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Een andere aardappelverwerker, Aviko uit het Nederlandse Steenderen vult de crisis op haar manier in. Zij is aangevangen met het vervaardigen van maaltijden voor de mensen in de zorg als een hart onder de riem. Kort na het bekendmaken van het initiatief had de firma al tweeduizend aanmeldingen binnen. Het bedrijf stelt als geste 1 maaltijd per verzorgende ter beschikking en hoopt op deze wijze haar betrokkenheid te kunnen tonen aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Een binnenvaartschip geladen met melk is aangemeerd bij de melkfabriek van Campina in Veghel, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Een andere sector onder druk is de zuivelindustrie. De prijs van magere melkpoeders kelderde afgelopen week, deze week waren de volle melkpoeders aan de beurt. Wat de ontwikkelingen zijn voor de komende tijd kunnen we u nog niet direct meedelen Maar ook daar houden we een oog op.

Oogst van citroenen in het Spaanse Albatera
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De import van groenten en fruit vanuit Spanje is in de eerste weken van de lockdown stil komen te liggen. Enkele dagen voor de lockdown in Spanje werden er nog duchtig citrusvruchten geoogst. Maar zowel de oogst als het transport naar de afnemers in binnen- en buitenland is voor het seizoensfruit zo goed als stil komen te liggen. Daarnaast kampen de fruittelers in Spanje met een bijkomend probleem. De oogst dient handmatig te geschieden. De plukkers, veelal arbeidsmigranten uit Marokko, maar ook Oekraïners beschikken niet over eigen vervoer om op de velden te gaan werken. Samenkomsten zijn verboden om besmetting te voorkomen, vervoer van meer dan twee personen in een voertuig, anders dan het openbaar vervoer is eveneens verboden. Het is dus onmogelijk om de plukkers op te halen en naar de velden te brengen zo verklaarde een Spaanse fruitteler tegenover Facts Found. Zijn bedrijf ligt nu zowat volledig stil en de werkzaamheden beperken zich tot het onderhoud van het materieel.

Kantoor van GE Medical systems / GE Healthcare in Diegem (nabij Brussel) Foto: © Peter-Vincent Schuld


Waar aan de ene kant de productie en de handel stil komt te liggen zijn er aan de andere kant bedrijven nodig die voorzien in de behoefte aan materialen en materieel om de corona-crisis te bestrijden. In de VS maken grote Amerikanse industrieconglomeraten zich op om de vraag naar hulpmiddelen aan te kunnen.

Ford, GE Healthcare en 3M hebben de handen ineen geslagen om te kunnen voorzien in de vraag naar beschermings- en ademhalingsapparatuur.

Logo van Ford op de voormalige Ford fabriek in Genk, België
Foto: ©˙ Peter-Vincent Schuld

Ford wendt hiervoor een aantal van zijn Amerikaanse productiefaciliteiten aan. Onder andere het ventilatiesysteem in de Ford150 kan snel worden gemodificeerd tot een medisch hulpmiddel. Met de technische kennis en expertise van GE Healthcare en de terreinexpertise van 3M zullen in de komende tijd een aantal producten van de band rollen die zoals de bedrijven zeggen van essentieel belang zijn voor de first responders en de cliënten die in de ziekenhuizen de patiënten moeten bijstaan.

Logo van 3M bij en op haar kantoor te Brussel, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Op welke manier dan ook, elke sector in de economie zet zijn zijn schouders er onder, of er moeten schouders onder gezet worden.Iets wat geheel eigen is aan een crisis. Zo produceerde Ford gedurende de Tweede Wereldoorlog onderdelen voor Amerikaanse legertanks.

Neon reclame voor “Eau de Cologne” 4711, op het Centraal Station in Keulen, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Wie herinnert het zich nog? De handtas, het boudoir of het nachtkastje van moeder of grootmoeder met de karakteristieke flesjes Eau de Cologne 4711.
Langzaam kwamen er berichten binnen dat het magische Keulse Water een rol zou spelen in het voorkomen van het Corono-virus.Vooral in Turkije zouden veel mensen veelvuldig 4711 gebruiken om zich te beschermen. Maar wat is nu feit en wat is nu fictie rond dit verfrissend water met een luchtje? Het antwoord is heel simpel. Het werkt als desinfecterend middel.

Reclame voor 4711 Eau de Cologne in Diest, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Het goedje bevat meer als 80% alcohol en daarmee bestrijdt dit riekend water het virus als het zich op de handen bevindt.
Het virus zit in een klein onzichtbaar vetomhulsel en wordt verwijderd met 4711. . We moeten eerlijk zijn. Iedere desinfecterende handzeep en ieder parfum of ieder drankje dat meer als 70% alcohol bevat heeft dezelfde uitwerking en verwijdert het virus van de handen. Wilt u het virus bestrijden en toch even aan uw moeder of grootmoeder denken? Dan is 4711 een uitkomst.