Corona-crisis: Donkere wolken boven de economie, het treurig levenslied galmt door Europa

0
1318
Donkere donderwolken naderen met rasse schreden zoals hier in het Spaanse Albatera Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

“Ik zit heel alleen mijn oude dag te vieren”, variant op “ik zit heel alleen kerstfeest te vieren”: Dixit André Hazes


“Ik verscheurde je euro, ik heb je buurland verbrand”, variant op “ik verscheurde je foto, heb je brieven verbrand”: Dixit Koos Alberts.

Toen nog bij leven en “welzijn”, de Amsterdamse zanger van het levenslied Andre Hazes, gefotografeerd op het Hollandse Hitsfestival in 1986, in Lochem, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

“Van de week, zat ik in een apotheek, en ik voelde mij daar zo ziek” variant op “Van de week zat in in een discotheek en ik voelde mij daar zo alleen” :
Dixit Andrea Hazes


Voor meer van dit soort klanken verwijs ik u gaarne naar de daarvoor bestemde radiozenders. Echter het treurige levenslied is op zijn plaats voor iedereen die op welke wijze dan ook getroffen is door de Corona-crisis.

“Cafe Open”, good old times, zoals hier in Londen, Groot-Brittannië
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Zou u het verbazen als zodra de kroegen open zouden zijn iedereen massaal zijn verdriet zou gaan wegdrinken? Geliefden kwijt, handel kwijt, vrijheid voor een lange tijd kwijt, centen kwijt en het spoor bijster.

Corona-crisis: Zelfs de zaak tegenover de begraafplaats Schoonselhof in Antwerpen, België met de veelzeggende reclame” Mort Subite”……dicht
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Als de kroegen tenminste nog open gaan. Het Belgische Trends Business Information stelt dat de heropstart wellicht wel een te laat kan komen.Als je als horecabedrijf over zo’n lange tijd geen inkomsten genereert dan is er sprake van een situatie die desastreus kan en in veel gevallen zal uitpakken.

Toen wegdrinken. nog wel kon zoals hier in Cafe Den Engel in Antwerpen. België waar een Palm “soldaat” wordt gemaakt
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het moeilijke van alles is dat pas achteraf je kunt bepalen of de maatregelen zoals het sluiten van horeca allemaal wel in verhouding tot het ontstane virale probleem zijn geweest.

Aaseters azen op de teloor gaande horecazeken Op de foto een veelzeggende kauw, vaak voor kraai aangezien op een parkeerbord bij een cafetaria in IJmuiden. Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Mochten er onverhoopt door de overheid in de besluitvorming fouten zijn gemaakt, dan is de overheid hoe dan ook aansprakelijk. Juridisch is er dan sprake van een onrechtmatige daad. Te verwachten stroppen voor de overheid en dus voor de burger en het bedrijfsleven die het allemaal weer moeten gaan opbrengen.

Covid-19 Testkit, gefotografeerd te Tilburg, Nederland
Foto: © RAGD/Schuld


Steeds meer rijst de vraag of deze enorme catastrofe, op zowel gezondheidsvlak als economisch vlak in een eerder stadium beheerst had kunnen worden.

Maar zoals wij u eerder deze week al meldden vrezen de banken ook voor fikse stroppen. Het nieuws uit deze sector was alles behalve rooskleurig.De lage rentestanden van de afgelopen tijd hebben natuurlijk ook een weerslag op de inkomsten van de bancaire sector.

Hoofdkantoor Deutsche Bank in Frankfurt, Duitsland Foto: © Peter-Vincent Schuld

Deutsche Bank, een van de banken die voorzieningen treft voor tegenvallers heeft besloten om voor tegoeden boven de 100.000 euro op rekeningen waaraan een nieuwe overeenkomst ten grondslag ligt, een negatieve rente in rekening te brengen bij de rekeninghouder.
Deutsche Bank is bijlange na niet de enige bank die fikse financiële tikken kan verwachten zoals we u in onze laatste verhalen ook al vertelden.

Vestiging van de Nordea Bank in Tallinn, Estland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Opvallend is dat de normaal zulke stabiele banken in Scandinavië en andere “boreale landen” ten noorden van Nederland en Duitsland ook rekening houden met stroppen ten gevolge van de problematische economie. De Finse Bank Nordea, met tevens tal van vestigingen in Denemarken, Noorwegen, Zweden en de Baltische staten heeft ook een fikse stroppenpot aan gelegd.

Vestiging van de Barclays Bank in Londen, Groot-Brittannië
Foto © Peter-Vincent Schuld


De onzekerheid over de Brexit-onderhandelingen, de Corona-crisis en de fluctuatie van het Britse pond maken het voor de Britse bank er ook niet leuk op, en zeker niet makkelijker. Groot-Brittannië zit met meervoudige economische vraagstukken. Dat de Corona-crisis economische slachtoffers maakt is zeker. Maar wat zijn straks de uiteindelijke resultaten van de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de EU en Groot-Brittannië. Een ding is zeker, als er geen handelsakkoord komt, gaan er in een aantal sectoren van de Britse economie “slachtoffers” vallen. Dus ook de roemruchte bank Barclays is zich thans op een zwart scenario aan het voorbereiden en spekt de stroppenpot van de bank.

Vestiging van de Standard Chartered Bank in Nairobi, Kenia
Foto: © Peter-Vincent Schud

Barclays staat hier absoluut niet alleen in. Ook de bank Standard Chartered bereidt zich voor op “Black Pay Day”. De bank maakte vroeger veel reclame voor vermogende Europeanen om rekeningen te open op de kanaaleilanden als Guernsy en The Island of Man. Maar ook in Engelstalige Afrikaanse zakencentra is de bank nadrukkelijk aanwezig.


Houdt het nu nooit op of houdt het ooit op? Vragen die op dit moment moeilijk concreet te beantwoorden zijn. We weten niet met absolute zekerheid of er al dan niet een tweede Corona-golf aankomt. Zijn we dan beter voorbereid? Hebben we dan voldoende testkits?

Veel buitenlandse en dus niet residentiële bezitters van woningen in Spanje willen graag terug naar hun eigendom. Op de foto een plaats die erg in trekt is te weten Benitachell, prov. Alicante Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


De Spaanse regering biedt op dit moment al weer wat perspectief aan de “estranjeros” die een tweede verblijf in het zonnige land hebben. In het fase van de heropeningen  van de Spaanse economie is er nadrukkelijk een moment beschreven dat niet-residenten met een eigendom in Spanje hun stekje weer kunnen gaan betreden. Inkomsten uit het toerisme zijn absoluut noodzakelijk voor het land en dat begrijpt premier Pedro Sanchez ook wel.

Wat is er aan de hand met Hertz Autoverhuur? Op de foto een vestiging van Hertz in Kopenhagen, Denemarken
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Oh ja er wordt amper of niet gevlogen. Wie krijgt er dus een dreun? Voila de huurautosector. Even een autootje huren in de stad of op het vliegveld.Ja, da’s leuk, maar dan moeten er wel klanten zijn. The Wall Street Journal meldde dat een icoon mogelijk op omvallen staat. We hebben het over Hertz. Ja de grote naam Hertz. Heeft u er wel eens een auto gehuurd? Ik wel. Alhoewel volgens de ingewijde bronnen bij Hertz het slechte nieuws hebben gemeld is het toch verstandig om hier te snel conclusies aan te verbinden. Er zijn namelijk altijd processen die ook wel “herfinanciering van schulden” of “overbruggingskredieten” worden genoemd. Wat zijn de eventuele afspraken met de leveranciers van de auto’s? Zijn daar noodafspraken mee te maken? Maar niets is zeker, helemaal niets. Het te vroeg naar buiten brengen van een penibele positie kan er toe leiden dat bijvoorbeeld lopende kredieten meteen worden opgeëist.

Toestel van Swiss, dochter van Lufthansa komt aan op Schiphol Airport, Amsterdam, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Nu we het toch over vliegen hebben. De Zwitserse dochter van Lufthansa, Swiss, gaat ook aan de financiële beademing van de Zwitserse staat, zo werd bekend. De zoveelste luchtvaartmaatschappij die het hoofd maar met moeite boven water kan houden.

Tankstation van Esso in Ottawa, Canada
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Waar er aan de ene kant het geld bijeen geschraapt moet worden, vloeit het aan de andere kant rijkelijk. Vergis u niet. Ieder geldstroom leidt uiteindelijk naar iets of iemand. Geld is dynamisch, geld kan stromen, geld kan in waarde verminderen of vermeerderen.En zo kan het dat oliemaatschappij Exxon (Esso) er voor kiest om ondanks de moeilijk periode van gekelderde olieprijzen dividend uit te keren aan de aandeelhouders.

Kantoor van. Microsoft in Brussel Diegem, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Er zijn altijd ondernemingen die in geval van bepaalde crises het beter doen. Werken in de cloud. Microsoft profiteert naar eigen zegen van deze dienst en zag haar omzet in deze crisistijd weer stijgen. Herinnert u zich het nog? De betekenis van het woord “cloud”? Niets meer dan wolk. Een laat er nu één feit voor eens en voor tijd niet tegensprekelijk zijn. Achter de cloud, achter de wolk. Daar schijnt nog steeds de zon.