Corona-crisis: Europa lijkt op een krakkemikkige fiets die hersteld moet worden

0
1070
Twee meiden op een fiets in Corona-tijd met mondkapje in het Spaanse Catral Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Terwijl in Brussel druk overlegd wordt over een herstelplan na de rampzalige gevolgen die de Corona-crisis voor de mens en de economie gebracht heeft proberen de mensen in Europa weer een beetje hun leven te hervatten.

Mensen proberen het leven weer op te pakken nu de Corona-crisis wat op het einde “lijkt” te lopen zoals hier in het Spaanse Catral.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Europa is volop in beweging. De ontwikkelingen volgen zich met het uur op. Zaak dat we er een goed oog op houden voor u. Klaarblijkelijk schijnen de Europese lidstaten tot het besef te zijn gekomen dat het bestrijden van de pandemie via gesloten grenzen niet de beste manier is.

Als ze zelf niet tot het besef zijn gekomen dan kunt u er vergif op innemen dat er een druk is geweest vanuit de Europese Commissie. Zoals het nu er uit ziet gaan in de komende weken de grenzen open en kan het toerisme en het overige verkeer op gang komen. Uiteraard heeft dit natuurlijk ook direct te maken met het dalend aantal besmettingen en het dalend sterftecijfer.

De Europese economie was lange tijd net een racefiets Op de foto wielrenner op kop tijdens ZLM tour door Tilburg, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Waar de Europese economie eerst net een professionele racefiets was heeft de economie nu meer weg van een wrak dat opgekalefaterd moet worden. Maar voor we weer op het punt zijn dat alles goed en soepel verloopt zullen we nog wel enige jaren verder zijn. Niets garandeert dat we niet opnieuw te maken krijgen met opflakkeringen van het virus en het virus is echt nog niet uitgeroeid.

De Corona-crisis en de angst voor een tweede golf zijn zeker blijvend aan de orde. Op de foto een vrouw met beschermende latex handschoenen de boodschappen en toiletpapier heeft ingeslagen in het Spaanse Catral.
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Linksom om of rechtsom zullen we ons moeten gaan herpakken. Al zal dat voor veel mensen verschrikkelijk moeilijk zijn omdat ze hun dierbaren verloren hebben of zelf de gevolgen nog ondervinden van het vermaledijde virus dan wel dat menigeen financieel-economisch aan de grond zit.

Om deze crisis te te boven komen moeten we allemaal een sprong maken zoals in de atletiek, gelijk Rens Blom hier deed in Gent België.
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Het is altijd zoeken naar kracht om de sprong te maken vanuit een diep dal naar een hoger punt. Beschouw het als atletiek.


Van de bevolking, bedrijfsleven en overheid wordt op een organische manier gevraagd om alle energie bijeen te schrapen en de sprong te wagen, als is de toekomst niet altijd even helder en soms ronduit donker.

Nissan ontslaat in haar fabriek in Barcelona 3200 werknemers. Op de foto een wiel van een auto van het merk Nissan in Catral, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Donker is het zeker voor de 3200 medewerkers van autoconstructeur Nissan in Barcelona die ontslag zijn aangezegd.De regio Catalonië, waar deze Spaanse stad gelegen is, is al zwaar geteisterd door de Corona-crisis en is een van de epidemische brandhaarden van Spanje waar zeer veel mensen het leven hebben gelaten.

Renault Zoe, een elektrische auto van het merk Renault, hier in dienst bij het Spaanse energiebedrijf Enercoop, gefotografeerd te Albatera, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


15.000 mensen bij Renault in Frankrijk raken hun baan kwijt.  De onderneming gaat zeer sterk snijden en harde beslissingen moeten genomen worden om het bedrijf op termijn overeind te houden of in het beste geval gezond te krijgen. Een en ander betekent ook dat het investeren in verdere innovatie zoals elektrische auto’s die Renault op de markt heeft gebracht ook in vraag komt te staan. Consumenten hebben even geen geld voor de aanschaf van bijvoorbeeld een Renault Zoe, het elektrisch paradepaardje van Renault.

Horloges in etalage in Andorra La Vella, Andorra
Foto: © Peter-Vincent schuld


Van het medisch drama dat het Corona-virus ronduit is vloeien we naar een sociaal drama. Waar mensen minder te besteden hebben is dit direct waarneembaar bij de winkeliers. Van een gouden juweel zullen we tijdelijk even naar een verguld juweel gaan als “de vrouw des huizes” jarig is, of een iets minder goedkoop horloge voor “hem” als er dat al inzit. Het “bijbeunen” gaat toenemen, dus de facto zwart werken. Of het nu mag of niet, het is een logisch gevolg van de dramatische situatie die is ontstaan. De loyaliteit van de gemiddelde mens ligt bij de eigen portemonnee en niet bij de staatskas waar in belastingen op arbeid vloeien. De grenzen gaan langzamerhand weer open maar hebben de mensen wel geld om op vakantie te gaan?

Toestel van prijsvechter Easyjet op de luchthaven van Schiphol, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Prijsvechter Easyjet verwacht dat verkoop van vliegtickets op zijn vroegst in 2023 weer op het oude niveau zal zijn. In de tussentijd wil de luchtvaartmaatschappij 30% van het personeel laten afvloeien en stevig snijden in de vloot.

Een sociale en familiale opsteker is dat België het bezoek van familie van en naar de buurlanden weer gaat toestaan. Het goede nieuws bereikte deze avond de nieuwskanalen.

Grens met Denemarken, bij aankomst met de ferry in Helsingor, Denemarken
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ook de Deense grens gaat weer open voor Duitse toeristen. Duitse toeristen kunnen weer genieten van al het moois dat Denemarken te bieden heeft.
Eerder werd al bekend dat partners van geliefden die buiten Denemarken wonen zich weer naar hun geliefden konden begeven.

Zwaaien in Kopenhagen bij met de Deense vlag op de achtergrond zoals hier in Kopenhagen. Geliefden kunnen elkaar weer ontmoeten.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Als we eerlijk zijn is dit alles niet meer dan normaal. Een Europese Unie met kenmerken van de Berlijnse muur is niet gewenst. We moeten tot de conclusie komen dat grenzen sluiten een middeleeuwse maatregel is. Vrijheid van (uit)reizen is een hoog goed en die kan niet zomaar arbitrair ingeperkt worden en zeker niet voor langere duur.

Route de la Bonette, de hoogste route in Europa, gefotografeerd te Jausiers, Haute Provence, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ook Frankrijk maakt zich op voor de heropening van de horeca en treft voorbereidingen om het toeristenseizoen weer vorm te geven. Europa zat op haar dieptepunt in deze crisis, zowel bestuurlijk als economisch. Maar kunnen we weer terug naar het hoogtepunt of ons weer op de hoogste economische route begeven, zo hoog als de Route de la Bonette in Frankrijk. Met een beetje geluk kunt u de toeristisch hoogte weer bereiken. Economisch is even verhaal twee zoals ik al schreef.

Verhuur van vakantiestudio’s aan de Franse kust zoals hier in Les Saintes Maries de la Mere Foto: © Peter-Vincent Schuld


Maar Frankrijk heeft duidelijk aangegeven dat ze een opening van het toeristisch seizoen wil bewerkstelligen. Hotelkamers, de verhuur van vakantiestudio’s aan de kust, het brengt allemaal geld in het laatje en geld is er hard nodig in deze tijd.

Souvenirwinkeltje in Les Saintes Maries de la Mere, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Even ontspannen van de stress, even een souvenir meenemen voor de achterblijvers of uzelf.  Ook dit hoort bij de resocialisering van de samenleving.

Paardrijden in de Camargue, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Gepaste afstand? Paardrijden? Zoals in de Franse Camargue, best een veilige manier van recreatie. Niet alleen de adviezen van de overheid maar ook het eigen gedrag zal gaan laten zien hoe we de vakanties gaan invullen en welke “gezondheidsvoorzorgen” u in acht gaat nemen. 

Fietsen in de Drentse veengebieden, Nederland
Foto: © Jan Sibon/ Schuld

Misschien is achter elkaar fietsen in de Drentse veengebieden een idee. Wat gaat u doen tijdens uw vakantie dit jaar? Hoe gaat u om met de Corona-crisis en uw gezondheid? Laat het ons weten via newsdesk@factsfound.news.

Kantoor van de WHO in Beijing, China
Foto: © Peter-Vincent Schuld


De Amerikaanse president Donald Trump is boos. Hij zegt de banden met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO te willen verbreken. Donald Trump vindt dat de WHO teveel aan de halsband loopt van de Chinezen en dat neemt hij de WHO erg kwalijk. Eerder liet Trump al weten het mes te zetten in de financiële bijdrage van de VS aan de WHO. Trump is echt boos. Die boosheid werd groter nadat Chinese diplomaten en officials hun toonzetting naar de buitenwereld een stuk agressiever lieten worden. Dat lag een beetje in de lijn der verwachtingen. Een aantal weken geleden brachten we al een analyse over de Chinese manier van denken. Die botst frontaal met de westerse directheid.

Chinese financiële instellingen: Kantoor van de Chinese Everbright Bank in Beijing, China, maar is de toekomst wel altijd even zo “ever bright?”
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Trump meldde dat hij sancties tegen Chinese financiële instellingen allerminst uitsluit en zelfs voornemend is deze af te kondigen. Zowel als reactie op het omgaan van China met het Corona-virus als de invoering van veiligheidswetten die de autonomie van Hong Kong aantasten. Nieuwe internationale spanningen liggen op de loer. De Europese Unie heeft haar bezorgdheid over de gang van zaken in Hong Kong uitgesproken maar van sancties is thans nog geen sprake zo tekenden wij in Brussel op.

Kantoor van Allianz Verzekeringen in Frankfurt, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Financiële instellingen, banken, beleggingsfondsen en verzekeringsmaatschappijen. De stresstesten voor de betrokken miljardenbedrijven draaien weer op volle toeren. De Duitse verzekeraar Allianz overweegt haar onderdeel levensverzekeringen van de hand te doen.

Enorme lichtreclame voor Generali verzekeringen in Geneve, Zwitselerand
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Allianz is niet de enige verzekeringsmaatschappij die dit overweegt. Generali, ook zo’n grote jongen heeft een gelijkaardig voornemen.De rendabiliteit van levensverzekeraars wordt natuurlijk moeilijker als landen getroffen worden door pandemieën waaraan veel mensen komen te overlijden. Een economische wetmatigheid.

Belgische vestiging van de Italiaanse bank Monte dei Paschi in Brussel
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Opvallend is de plotse stijging van het aandeel Banco Monte dei Passchi di Siena, een Italiaanse bank, de oudste ter wereld en ook een grote probleembank vanwege de enorme portefeuille aan “slechte leningen”. De Europese concurrentieautoriteiten hebben toestemming gegeven om de slechte kredieten uit Banco Dei Passchi onder te brengen in een “bad bank’, een bank die in het leven geroepen wordt om de portefeuille aan slechte kredieten over te nemen.

Kantoor van de Bulbank, onderdeel van de Unicredit groep in Sofia, Bulgarije
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Het eveneens Italiaanse bankenconcern Unicredit, actief in diverse Europese landen schroeft de financiële voorzorgsmaatregelen om zich te weren tegen stroppen verder op, zo liet de bank weten. De bank waarschuwt voor overmoed en arrogantie in de bankensector.

Kantoor in Londen, Engeland van de Griekse Alpha Bank
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Een interessant details is dat kredietwaardigheidsbeoordeler Moody’s de vijf Griekse banken waaronder Alpha Bank en de Piraeus Bank de rating van de banken verhoogde van “stabiel” naar positief.

Kantoor van de Griekse Piraeus Bank in Sofia, Bulgarije
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Wie volgt?

Wat volgt?

De Nederlandse gezondheidsautoriteit RIVM volgt.

Telecomzendmast in Utrecht, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Wat volgt het RIVM? De gegevens van zendmasten voor mobiele telefonie. Tenminste als het aan het Nederlandse kabinet ligt. Middels geanonimiseerde gegeven wil ze kunnen bepalen of het ergens druk is geweest en of er wellicht bijkomende maatregelen genomen moeten worden om de verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Vestiging van warenhuis Galeria Kaufhof (in het donker) in Düsseldorf, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Corona, het doet ons geen goed. De Duitse winkelverkopen zijn gekelderd in april met meer dan 5 %. Het is donker in het Duitse detailhandelland.

Zuil bij dealer van het merk Volkswagen in San Carlos, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Wat opviel? Tja Volkswagen. Het Volkswagen-concern lijdt onder de Corona-crisis, ze is bezig schikkingen te treffen inzake de sjoemeldiesels en waar heeft het bedrijf toch geld voor? Het concern steekt 1 miljard euro in de Chinese producent van elektrische auto’s JAC.Daarvoor krijgt Volkswagen 50% van de aandelen van het Chinese automobielbedrijf.


Economie is en blijft iets apart.

Corona blijft iets verschrikkelijk.

De wereld blijft iets wonderlijk.