Corona-crisis: Geloven we dat het nog goed komt met de economie als het water blijft stijgen?

0
2162
Geloven we nog dat het nog goed komt met de economie als we onder water dreigen te lopen? Op de foto de Marit kapel zowat onder water in Georgiopolis, Kreta, Griekenland Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

We berichten er elke dag over. De economie: massa-ontslagen en dalende beurskoersen. Zonder twijfel is deze crisis van een ongekende omvang en de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog en voor wat betreft Nederland niet te vergeten de watersnoodramp in 1953 die de Nederlanders ontelbare miljarden heeft doen pompen in de deltawerken met inspanningen tot op de dag van vandaag om de dijken de Nederlanders tegen het wassende water te beschermen.

De laatste jaren tot en met de dag van vandaag onderhoudt Nederland haar dijken na de watersnoodramp van 1953 Op de foto dijkversterking in Hoedekenskerke, Zeeland, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Moeten wij ons zorgen maken om de economie? Ja, het antwoord is volmondig JA! Zeker als er mondiaal een bres geslagen wordt in de kapitaalmarkt en de beschikbaarheid van kapitaal. Ook de wederopbouw moet ergens van gefinancierd worden en dat zal voor een aanzienlijk deel toch uit geleend kapitaal moeten komen waar rente over betaald moet worden. Op dit moment kunnen we alleen maar even inventariseren wat voor problemen er zich thans voordoen.

Hoofdkwartier van de ABSA Bank in Kaapstad, Zuid-Afrika. De bank heeft een slechte rating gekregen van Fitch.
Foto: © Peter-Vincent Schuld


We beperken ons dit keer niet tot wat er in Europa of de Verenigde Staten gebeurt, maar we kijken ook even een stukje verder. Als een grote buitenlandse bank omvalt kan dit ook voor ernstige complicaties zorgen in de kapitaalmarkt. We nemen u in dit verhaal even mee naar Zuid-Afrika.

Vestiging van de First National Bank onderdeel van de First Rand Bank in Kaapstad, Zuid-Afrika. Deze bank heeft eveneens een slechte rating gekregen van Fitch
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ratingsagentschap Fitch heeft op dit moment zeer negatieve beoordelingen afgegeven voor de Zuid-Afrikaanse grootbanken waaronder ABSA, Standard Bank, First Rand Bank en Nedbank. Het in Londen gevestigde Fitch heeft de ratings naar beneden bijgesteld naar “BB” wat neerkomt dat een potentiële investeerder gewaarschuwd wordt dat het een risicovolle investering kan zijn.

kantoor van de Standard Bank in hartje Kaapstad, Zuid-Afrika. Ook deze bank kreeg van Fitch een negatieve rating
Foto © Peter-Vincent Schuld

De bancaire wereld is een mondiale wereld. Bedrijven en financiële instellingen over de gehele wereld investeren in elkaar. Het kan zomaar zijn dat aandelen van Zuid-Afrikaanse banken voor een deel in handen zijn van Europese banken of andere Europese particuliere of institutionele beleggers.

Rolls-Royce motor op een vliegtuig gefotografeerd op het marinevliegkamp te Den Helder, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


We vliegen even naar een sector waar we zowat dagelijks aandacht aan besteden. Boeing en Airbus hebben hun productie fiks teruggeschroefd. Dat betekent dus ook een vermindering van het aantal toe te leveren vliegtuigmotoren die onder meer door Rolls-Royce en General Electric worden geproduceerd. Het aantal banen dat op de tocht staat bij Rolls -Royce bedraagt 8000 jobs en bij General Electric maar liefst 10.000 banen. Deze kaalslag en inkomensterugval voor de afgedankte werknemers zullen direct repercussies hebben voor onder meer de aflossingscapaciteit op consumentenkredieten en hypothecaire leningen van de werknemers Een nieuwe kredietcrisis ligt op de loer..

Besteldienst van pakjesdienst FedEx in Montreal, Canada
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Koeriersdienst FedEx draait in de VS op volle toeren, samen met de National Guard verzorgt de vervoerder in Massachusetts de verzending van Covid-19 testkits. Half april voerde FedEx reeds een operatie uit met het Amerikaanse leger om bijna een miljoen testkits die in Italië overbodig waren geworden, naar de VS te verschepen. Italië moest in het begin van deze Corona-crisis het zonder Europese hulp stellen, nu elders in Europa de nood aan de man is mag Europa het even zonder de Italianen stellen. Boontje komt om zijn loontje?

Onderhoud aan een tankstation in Tilburg, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Dan de eeuwige tegenstrijdigheid. de Frankfurter Allgemene Zeitung meldt dat tanken weldra weer een stukje duurder wordt. Op het zelfde moment meldt het FD dat de olie ondanks de aantrekkende vraag nog jaren goedkoop zal blijven omdat de OPEC-landen uiteindelijk hun productie niet omlaag zullen en willen brengen.

Donkere wolken boven een hotelletje in Givet, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Tja, en dan de vakantie, het toerisme. In de media verschenen wat berichten dat het Franse toeristenseizoen wellicht toch dit jaar niet helemaal geschrapt hoeft te worden. Maar zowel toeristen als de branche zelf blijven in moordende onzekerheid verkeren. Kunnen mensen hun brood gaan verdienen? Gaan we naar Frankrijk op vakantie? Of blijven er donkere wolken hangen boven de Franse hotels en andere branches die het van het toerisme moeten hebben?

Grote festivals kunnen we even vergeten. Op de foto het Thunderdome feest in het Antwerpse Sportpaleis
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Grote festivals in Nederland en Vlaanderen zowel buiten als indoor schijnen we te kunnen vergeten. Geen massale feesten waar er tot diep in de nacht gedanst kan worden. Het zit er niet in. Dicht op elkaar en dus een mogelijke besmettingsbron volgens de gezondheidsdeskundigen.

Op de foto het Fortuna Hotel met toeristen in Edam, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Terug naar Nederland, of all places. Nederland maakt zich op voor een “vakantie-in-eigen-land-seizoen”. Leuk voor de mensen die niet gewend zijn een stap op vreemde bodem te zetten. Een hel voor globetrotters die Nederland te klein vinden voor hun wereldse blik. Ik kan deze laatste groep goed begrijpen.