Corona-crisis: Haar in de war? Wat dacht u van het dagelijks leven in Europa en de economie?

0
1750
Kapsalons in de Valenciaanse gemeenschap in Spanje zijn weer open, maar met het gebruik van mondkapjes en handschoenen, zoals hier in Albatera, Spanje Foto: © Christel Dubos / Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Europa verlicht stapsgewijs de maatregelen die zijn genomen om het Corona-virus in te dammen. Het aantal sterfgevallen neemt af, het aantal opnames in ziekenhuizen idem. Het land dat nu de klappen te verduren krijgt is Rusland. Als je de “vliegroute” van het virus bekijkt dan is dat op zijn minst een interessante “reisroute”. Je kunt in dit stadium zonder gedegen feitenonderzoek uit de “reisroute” van het virus geen harde conclusies trekken.

Een school in Bergen (NH) geeft op veelkleurig papier aan dat ze de kinderen missen en dat ze goed op zichzelf moeten passen
Foto: © Jolanda Amoureus / Schuld

Theorieën en complotten genoeg maar daar distantiëren wij ons van. Wij willen keiharde feiten zien, keiharde feite analyseren en dan keiharde feiten communiceren. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Portugees Antonio Guterres riep op om de verspreiding van allerhande complotten tegen te gaan en ook de haat te stoppen tegen ouderen en Joodse mensen, die veelvuldig aangeduid worden als ” de schuldigen”. Het lijkt in de aard van de mens te zitten om overal maar een “schuldige” voor te zoeken als iets niet direct verklaarbaar is. Zo werkt de escalerende trap van haat.

Veel Europese burgers voelen zich “marionetten van de overheid” nu hun vrijheid is ingeperkt Op de foto een marionettenspeler in Bisbal, Spanje
Foto: Christel Dubos / Schuld


Dat er onvrede is onder de bevolking is een feit. Zo tekenen we regelmatig op dat burgers zich marionetten voelen van de overheid die hen beperkende maatregelen oplegt. “Met welk recht?” vragen burgers in Europa zich af! “We hebben toch een Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens?” Zo klinkt het met regelmaat.

In de Valenciaanse gemeenschap in Spanje zijn de kappers al weer open en hebben het druk zoals hier in het Spaanse Albatera
Foto: © Christel Dubos / Schuld

Vanaf maandag mogen in Nederland de kappers en schoonheidsspecialisten weer open. Dat was deze week in Spanje al het geval waar de kappers en cliënten met mondkapjes met elkaar in contact mogen komen. Zoals u wellicht weet, als u de verslaggeving van ons heeft gevolgd, verslaan wij het Spaanse verloop van de crisis vanuit Albatera, een klein plaatsje in het zuiden van de Valanciaanse Gemeenschap. Een een kleine gemeenschap die één overledene te betreuren heeft volgens het “lokaal onofficieel pers- en roddelcentrum zoals overal  ter wereld, te weten  de kapsalon.

In de Valenciaanse Gemeenschap in Spanje zijn de kapperszaken al weer open, maar met mondkapjes zoals hier in Albatera, Spanje
Foto: © Christel Dubos / Schuld


Als volleerde “buitenaardse wezens” wordt het haar van de klanten professioneel gefatsoeneerd na 8 weken zon, wind, regen en eventuele gewelddadige huisgenoten getrotseerd te hebben. Ja, het huiselijk geweld is door het door in veel landen opgelegde “huisarrest”  schrikbarend toegenomen. Met gepaste afstand tussen de stoelen met daarin de klanten wordt de slogan “als je haar maar goed zit” in de praktijk weer toegepast. Maar die mondkapjes…. het voelt alles behalve als normaal aan. Niets voelt meer normaal aan.

Nederlandse eigengereidheid. Man zit op bankje in het centrum van Bergen (NH), terwijl deze vanwege de Corona-crisis buiten gebruik is
Foto: © Jolanda Amoureus / Schuld
Voila, het bordje dat de man even niet gelezen had. Bankje is gedurende de Corona-crisis niet in gebruik in Bergen (N)
Foto: © Jolanda Amoureus / Schuld

Toch lijkt of iedereen wat begin te wennen aan de situatie dat het er anders uitziet, maar wennen aan een inperking van de persoonlijke vrijheid is iets wat in onze vrije Europese samenleving niet past en eigenlijk ook niet hoort.

Citrusvruchten kwekende landbouwer aan het werk met personeel op het land in Albatera, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het is en blijft een apart gezicht als je zelfs de  boeren op het land ziet werken met mondkapje. Dit terwijl de lucht er meer dan schoon is. In wat voor apocalyptisch tijdperk zijn we terecht gekomen?

Landbouw moet weer op peil geholpen worden gedurende en na de Corona-crisis Op de foto een aardappelrooimachine in Borger, Drenthe
Foto: © Jan Sibon / Schuld


De land- en tuinbouw is een primaire en vitale sector in onze voedselvoorziening. Dus is het belangrijk dat de boeren op welke wijze dan ook door de overheid gefaciliteerd worden ten tijde van een lockdown. Helaas bleek afgelopen maanden het hier erg aan te schorten.

Desinfectiemiddelen bij Aldi Supermarkt in Bergen (NH)
Foto: © Jolanda Amoureus / Schuld

Bent u er al aan gewend dat er bij uw supermarkt desinfecterend middel en handschoenen klaarliggen als u boodschappen gaat doen? Laat het ons weten, uw verhaal is voor ons van enorm belang.
We hebben in de afgelopen weken een aantal zeer kritische nieuwsverhalen, analyses, beschouwingen en opinies gebracht. We hebben geprobeerd om wat tegenwicht te bieden aan de soms wat over-emotionele kant van het virus dat angst en onzekerheid voortbrengt.

Wegwijzer richting Portugal in Fuene de Onoro, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


We gaan eens even een rondje maken langs wat opvallend nieuws.
Vanaf deze vrijdag heeft de Portugese regering. besloten om het hoge BTW-tarief op desinfecterende gel, adembescherming en mondkapjes van 23% terug te brengen naar 6% om de beschermingsmiddelen toegankelijker te maken voor mensen met een kleinere beurs. Portugal is niet het rijkste land van Europa en de inkomens liggen er gemiddeld een fiks stuk lager dan buurland Spanje.

Tankstation van Lukoil in Pitesti, Roemenië
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Een stapje naar de energiesector.  De Russische oliemaatschappij Lukoil heeft een CEO die naar de oer-Russische naam Vagit Alekperov luistert. Volgens een persbericht van de Russische oliemaatschappij heeft Alekperov een bedrag van 627.550 euro (50 miljoen roebel) uit eigen persoonlijke middelen gedoneerd aan het ziekenhuis in Usinsk (gelegen in de Russische republiek Komi) om betere medische uitrusting te kunnen aanschaffen in de strijd tegen het Covid-19 virus. Wellicht voor u een aanleiding om eens te kijken waar de Republiek Komi in Rusland ligt. Ik verklap u in ieder geval dat het er koud kan zijn en dat er tijdens de Sovjettijd goelags waren die gevangenen herbergden. De lokale autoriteiten smeekten destijds om de gevangenen zeker niet weg te halen omdat “er werk genoeg was aan de winkel”. Gazprom de grootste energiemaatschappij van Rusland heeft gemeld in een persbericht dat zij 200.00 beschermende pakken ter beschikking heeft gesteld aan artsen in Sint-Petersburg.

Tankstation van de Italiaanse energiereus ENI in Sandaucourt, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Dan naar het slechte energienieuws. De Italiaanse energiegigant ENI heeft haar vooruitzichten voor dit jaar fiks naar beneden bijgesteld. Ondanks dat haar sterke kaspositie hebben de kelderende olieprijzen in combinatie met het Corona-virus een fiks gat geslagen in de vooruitzichten van het bedrijf voor dit jaar. De maatschappij zet tevens fiks het mes in de geplande investeringen.

Filiaal van modeketen H&M in Orihuela, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De grote keten van modewinkels H&M heeft haar omzet door de Corona-crisis met maar liefst 60% zien kelderen. 80% van de meer dan 5600 filialen van de betaalbare modegigant zijn gedurende de crisis op slot gegaan.

Vestiging van lingerieketen Hunkemöller in Den Haag, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Korting op uw sexy lingeriesetje zit er er waarschijnlijk niet in. Hunkemöller kwam in aanvaring met de verhuurders van de winkelpanden. Eenzijdig schortte Hunkemöller,de betalingen op wegens de Corona-crisis. De vastgoedmaatschappijen, waaronder Wereldhave die de winkelpanden bezitten waren hier allerminst mee opgezet en de ruzie liep zo hoog op dat zelfs het faillissement van Hunkemöller door de vastgoedeigenaren werd aangevraagd.

Kantoor van vastgoedreus Wereldhave in Brussel, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Uiteindelijk ging de lingerieketen deze week overstag en zegde de betaling toe van de achterstallige huurpenningen.
Zo is alles weer zo transparant als een cuploze BH.

Mergelwinning voor de cementindustrie bij de ENCI in Maastricht. ENCI is een volle dochter van Heidelberg Cement. De Mergelgroeve in inmiddels gesloten, de cementoven in Maastricht is stilgelegd. De vestigingen in IJmuiden en Rotterdam draaien gewoon door.
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Al hoewel Europa weer opgebouwd moet worden in de economische zin van het woord heeft de bouwsector een dreun te verwerken. Het Duitse Heidelberg Cement eigenaar van o.a. het Nederlandse ENCI ziet de omzetcijfers fiks dalen. Het bedrijf maakte bekend dat ze in het eerste kwartaal een omzetverlies lijdt van 7% en heeft negatieve verwachtingen voor het winstcijfer van dit jaar.

Toyota-dealer in San Carlos, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Toyota plant de volgende week in navolging van andere autoproducenten hun productie in Groot-Brittannië weer op te starten. Deze kwam stil te liggen na de virusuitbraak. Welke plannen Toyota definitief met Groot-Brittannië heeft is vooralsnog onbekend. Veel zal liggen aan de uitkomsten van de Britse Brexit-onderhandelingen met Brussel.

Overvolle tram van de HTM in Scheveningen (Den Haag, Nederland)
Foto: Peter-Vincent Schuld


Dan gaan we eens naar een dienstverlening waar u verslaggever zo goed als nooit gebruik van maakt. Het openbaar vervoer. De Nederlandse regering is met de koepelorganisatie van OV-bedrijven overeengekomen dat zij bij gaat passen ter compensatie van het verminderd gebruik en de aanpassingen die de OV-bedrijven moeten maken om “veilig” hun passagiers te vervoeren. De Nederlandse rijksoverheid zal dit blijven doen tot de passagiersaantallen weer een hoog niveau hebben bereikt.

Foto van de ING Bank in Eindhoven
Foto: © Peter-Vincent schuld

We naar de banken. Tja, ze blijven in het nieuws. ING kondigde deze vrijdag aan dat haar winst naar alle waarschijnlijkheid met 40% zal dalen ten gevolge van de corona-crisis. Ook deze bank houdt er rekening mee dat klanten leningen niet terug kunnen betalen en dus ook ING grijpt naar de stroppenpot, de facto afboekingen op de jaarbalans.

Het sprookje van de Indische Waterlelies in de Efteling in Kaatsheuvel, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Vanaf maandag kunt u weer gezellig, zij het in aangepaste vorm naar de Efteling. Het amusementspark gaat samen met Duinrell en Walibi Flevoland weer open.Veel plezier bij het sprookje van de Indische Waterlelies. Het mottig deuntje zal u in ieder geval even doen afleiden van alle corona-stress.

Euro Space Center in Libin, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Tja, de ruimte. Konden we het Corona-virus maar de ruimte in schieten. Maar de Europese ruimtevaartindustrie klaagt ook. In een persbericht laat de European Space Industry Association weten dat deze high-tech industrie ernstig risico loopt om schade op te lopen omwille van de economische gevolgen van het virus. Een verlies van capaciteit en knowhow ligt op de loer als sector niet overeind gehouden wordt. Veel wetenschappelijk onderzoek loopt via de ruimtevaartprogramma’s van Eurospace en de ESA.

Fabriek van theeproducent Teekanne in Neuss, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

s
Als allerlaatste gaan we even naar de oosterburen. Het Duitse bedrijf Teekanne uit Neuss, producent van hoe kan het anders, thee, heeft het St. Elisabeth Krankenhaus in haar vestigingsplaats Neuss verblijdt met een grote hoeveelheid theezakjes in talloze smaken. Nou daar lusten de medewerkers in het ziekenhuis wel thee van. Ach, soms is de wereld nog niet zo slecht, virus of geen virus.