Corona-crisis: Oh Oh wat was het vroeger toch gezellig en wat handelden we toch fijn. Een blik op de economie en Europa

0
680
Een "gezellige" Duitser, "gezellig" aan het bier in vroeger tijden toen de kroegen en de terrasjes nog toegankelijk waren zoals hier in het Duitse Lindau Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Ondanks dat op de Europese top van staats- en regeringsleiders via videoconferentie van j.l. 23 april de exitstrategie op de agenda stond hoorden we formeel daar geen uitkomsten over.

Waar je normaal persconferenties van staats- en regeringsleiders hebt na afloop van een conferentiedag (tussenstand) of na de top zelf was het hier echt behelpen om de juiste informatie te vergaren.

Waar je normaal even bij een andere regeringsleider kunt binnenstappen om te horen of er geen meerdere interpretaties worden gegeven aan de conclusies (uitkomsten) van een Europese top is dit thans absoluut onmogelijk.

De Corona-crisis is in elke vorm een draak voor de democratische rechtsstaten en de controle daarop.

Luchtfoto van de Bosnische hoofdstad Sarajevo
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Binnen de geografische grenzen van Europa, maar net buiten de Europese Unie ligt Bosnië-Herzegovina. Het hooggerechtshof oordeelde dat het verbod in Sarajevo (en elders) voor bejaarden en minderjarigen om zich op straat te begeven gedurende de Bosnische lockdown een onrechtmatig karakter heeft. Het Bosnische Hof haalde een streep door deze maatregel.

Hiermee geeft het Bosnisch Hooggerechtshof een signaal af dat Bosnië zich heeft te voegen naar Europese waarden en normen. Bosnië is weliswaar geen lid van de Europese Unie, maar zij is wel lid van de Raad van Europa en heeft het Europees verdrag voor de Rechten en de fundamentele vrijheden van de mens getekend (EVRM).

In 2016 diende Bosnië-Herzegovina een aanvraag in om lid te kunnen worden van de Europese Unie. Het land voldoet onder meer nog niet aan de sociaal-economische criteria, dus van lidmaatschap is thans geen sprake.

Bosnië-Herzegovina is echter wel een buurland van de Europese Unie, en derhalve heeft de Europese Commissie een steunpakket opgesteld om een aantal buurlanden van hulp te voorzien. Het geld dat hiervoor beschikbaar is gesteld zat reeds in het budget, zeg de maar de bestaande portemonnee van de Europese Commissie.

Overzicht van het Macro Financieel Hulp Pakket van de Europese Commissie voor buurlanden van de Europese Unie
Beeld © Europese Unie

Ook andere landen als Georgië en Oekraïne krijgen financiële hulp.


Naast het menselijk drama veroorzaakt door het Corona-virus zelf is het economisch ook een ramp van ongekende omvang.

Naast de directe economische schade kennen we ook nog de gevolgschade. Hoe deze zal uitpakken is op dit moment puur koffiedik kijken. Vrijwel niemand weet hoe hij of zij uiteindelijk uit deze catastrofe zal komen.

Wat evenwel vaststaat is dat onze samenleving en onze economie er fiks anders gaan uitzien.


Zoals we eerder in andere stukken schreven is de luchtvaartsector de primaire “branche” die indicaties geeft. De wereld is nu zo goed als op slot. Geen korte reizen, geen verre reizen. Het is eigenlijk allemaal niet goed te beseffen. Helemaal niet voor mensen die gewend zijn om de ene week in land X en de andere week in land Y te verblijven, dat reizen nu zo goed als onmogelijk is.

Belgische reizigers op de luchthaven van Tashkent, Oezbekistan
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Naast de breuklijn tussen de mensen die de volksgezondheid primair stellen en mensen die de economie voorop stellen zie je ook de breuklijn tussen mensen die gewend zijn om, oneerbiedig gezegd, op de vierkante kilometer leven en de geroutineerde (zaken)reiziger voor wie de vierkante kilometer een hel is.

Maar het is even zoals het is en de komende weken zal het duidelijk worden hoe, wanneer en of het dagelijks leven zich zal herpakken.

Maar zijn zaken allemaal zo zeker als ze voor deze crisis bleken te zijn? Neen, allerminst.

Het Financieele Dagblad, Nederland’s belangrijkste zakenkrant bracht een verhaal dat het huwelijk tussen KLM en Air France scheuren kent. Er werd al openlijk de vraag gesteld of het Nederlands-Franse huwelijk wel bestendig zou zijn vanwege de verschillen in bedrijfscultuur.

Toestel van Air France op de luchthaven van Schiphol, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Links en rechts gaan nu al stemmen op om het huwelijk tussen de twee luchtvaartgiganten te ontbinden en eventueel een nieuw huwelijk aan te gaan met het Duitse Lufthansa. We lijken in een soap verzeild geraakt van de roddelbladen die schrijven over de haperende huwelijken van de sterren.

Toestel van Finnair op de luchthaven van Riga, Letland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Ook de meest noordelijke luchtvaartmaatschappijen van het Europees continent worden op de been gehouden. Het Deens-Zweedse SAS maar ook het Finse Finnair liggen aan het staatsinfuus.

Toestel van de Deens-Zweedse luchtvaartmaatschappij SAS op de luchthaven van Kopenhagen-Kastrup, Denemarken
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Niet alleen luchtvaartmaatschappijen hebben het zwaar. De klappen zijn ook te voelen bij de producenten van vliegtuigen.

Een Embrear “zakenjet” van de Belgische Luchtmacht gefotografeerd op de militaire luchthaven Melsbroek, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Boeing en de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embrear zijn in een heftig gevecht verzeild geraakt nadat Boeing de deal afblies waarin zijn 80% van de civiele tak van Embrear zou overnemen. Embrear is furieus, heeft een schadeclaim van ongeveer 100 miljoen dollar bij Boeing neergelegd en heeft Boeing gedaagd in een arbitrageprocedure.

Vlaggen van het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn op het station van Lindau, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar het transport via de lucht is één. Het transport over het spoor is weer een ander verhaal. Deutsche Bahn maakte vandaag bekend dat het de stroom van passagiers wil gaan sturen en monitoren via slimme camera’s om zo een betere verdeling te krijgen van het publiek dat gebruik maakt van de Duitse spoorwegmaatschappij.

Reclame voor Heineken bier op een kroeg in Edam, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Hoe gaat het er allemaal uitzien in de toekomst? Hoe zit het met de horeca? De komende tijd zal een koffie of een biertje drinken op een terrasje er nog niet inzitten. Bierbrouwer Heineken die tal van panden verhuurt en onderverhuurt aan kroegeigenaren maakte afgelopen week bekend dat het twee maanden geen huur zal incasseren van de toch al geplaagde kroeguitbaters.


Toch is er een morgen, een overmorgen en een volgende week en een volgend jaar. Hoezeer deze crisis ook het gevoel geeft van een “definitief anders”, het ligt in de lijn der verwachtingen dat er ooit weer een moment komt dat alles weer op enige wijze normaal zal draaien.

Reclame voor het biermerk Grolsch op een kroeg in Tilburg.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In dat licht moeten we ook de overeenkomst zien die bierbrouwer Grolsch in Enschede afsloot met afvalverwerkingsmaatschappij Twence in Hengelo. Grolsch gaat haar verbruik van aardgas terugbrengen en wil CO2 neutraal worden.

Daarvoor sloot Grolsch een overeenkomst met Twence die er in voorziet dat warmte afkomstig uit de verbrandingsinstallatie van biomassa (hout dat van bouw-, sloop- en verbouwingswerken afkomt en niet meer herbruikbaar is) via een pijpleiding getransporteerd gaat worden naar de Grolsch brouwerijen. Medio 2021 wil men aanvangen met de aanleg, medio 2022 willen de partijen het project gefinaliseerd hebben.