Corona: De “Spaanse furie” bestaat echt en is gericht tegen de overheid, mondkapjesplicht in de open lucht is een doffe hel

0
1822
Zoontje van een restauranteigenaar maakt een tafeltje schoon in de buurt van Fuente Alamo in de autonome regio Murcia Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld en Christel Dubos

Net zoals in veel landen in Europa is een substantieel deel van de bevolking de vaak onbegrijpelijke corona-maatregelen meer dan beu. We staan bij een apotheek in Albatera, een gemeente in de Valenciaanse Gemeenschap van waaruit wij de corona-verslaggeving zijn aangevangen. Een goede plek om te luisteren en te observeren. Ook in deze gemeente zijn er mensen ziek geworden en naar alle waarschijnlijkheid overleden doch de bevolking vindt het wel welletjes. Ze hebben genoeg van de politici en zijn de gesloten bars, restaurants en een avondklok om 10 uur meer dan beu. Mensen die buiten bij de apotheek wachten op hun toerbeurt om naar binnen te gaan vloeken en tieren richting het openbaar bestuur van het land en de regionale regering van de Valenciaanse Gemeenschap, die net zoals alle andere autonome regio’s een grote mate van zelfbestuur kent.

Corona-maatregelen: Wacht hier op uw beurt vertelt de op de grond geplakte sticker bij een winkel in Elche
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De maatregelen zijn per regio verschillend, ze veranderen om de haverklap en de rechtszekerheid van de “Spaanse burger” is gewoon volstrekt ondergeschikt aan de onderliggende verschillen tussen de autonome regio’s en dus is die rechtszekerheid zoek. De alom gehoorde tirade  hier in Albatera, maar ook elders in de regio’s Valencia en Murcia is dat de huidige situatie nog meer onderdrukkend is dan gedurende het Franco-regime waar je nog kon gaan dansen en uit eten gaan of gewoon een kop koffie pakken op een terrasje.

“Grensovergang” tussen de regio Valencia inkomende vanuit de regio Murcia
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Burgers die geen legitieme reden hebben mogen niet naar een aangrenzende autonome regio zoals de regio Murcia en vice versa. In de weekends zijn in de regio Valencia alle grote steden met meer dan 50,000 inwoners van de buitenwereld afgesloten gedurende weekendlockdodowns. Na komend weekend komt deze maatregel, die op weinig of geen sympathie kon rekenen, te vervallen. Kop van Jut zijn de Spaanse socialistische premier Sanchez en de Valenciaanse socialistische regionale premier Puig. Bovendien botert het in de Spaanse nationale regering die bestaat uit de socialisten en het extreemlinkse Podemos, ook al niet meer.

Het is eenzaam in coronatijden zoals deze man alleen op een bankje hier in La Murada, regio Valencia, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In de regio Galicië maakt de politiek het wel erg bont. De premier uit de conservatieve regeringspartij Partido Popular, de partij is op nationaal niveau in een ongekende corruptiezaak is verwikkeld presteerde het om een initiatiefwet te presenteren die vaccinatie verplicht stelt op straffe van een boete van maar liefst 600.000 euro. De premier zegt zeker van zijn zaak te zijn en dit juridisch waterdicht aangenomen kan worden. Echter de Spaanse nationale regering heeft reeds aangegeven dat er van een vaccinatieplicht geen sprake kan zijn en beroept zich op het gegeven dat dit deel van de volksgezondheid een nationale bevoegdheid is. De Spaanse linkse regering vergeet alleen te vermelden dat verplichte vaccinatie verboden is op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Europees Handvest. De integriteit van het menselijk lichaam is ten gronde onaantastbaar. Maar politici roepen en schreeuwen vaak maar wat. Feit is wel dat de bevolking hierdoor nog meer angst voor repressie wordt aangepraat, want de gemiddelde burger is niet bekwaam in de nationale en regionale rechtsleer, laat staan de internationale rechtsleer. Het probleem is dat politici die onrechtmatig de bevolking in angst zetten er in regel gewoon mee weg komen.

Met slogans op de muur als PSOE (Spaanse socialisten) en PP ( conservatieve volkspartij) = Mafia en Sanchez = schijnfiguur maken sommige Spanjaarden hun afkeer van de politiek duidelijk zoals hier in Cartagena, regio Murcia, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Zowel de oppositiepartij Partido Popular, alswel de regerende partijen zijnde de socialisten maar ook het extreemlinkse Podemos Spanje zijn voorwerp afkeer. Al heeft het extreemlinkse Podemos weer wat sympathie weten te winnen nadat zij afgelopen week had gepleit voor het uit het strafrecht halen van majesteitsschennis daarmee ingaande tegen een gerechtelijk verdict. In de afgelopen week braken er in steden waaronder Girona, Barcelona, Lleida, Tarragona, Valencia en Madrid rellen uit nadat een rechter de rapper Pablo Hasél voor 9 maanden achter de tralies heeft gesmeten wegens majesteitsschennis en het verheerlijken van geweld.  Hasél werd met veel machtsvertoon door de oproerpolitie opgepakt in een gebarricadeerd pand om zijn straf te gaan uitzitten. Kunstenaars, artiesten en journalisten keerden zich massaal tegen de uitspraak van de rechter die ze een flagrante schending van de vrijheid van meningsuiting achten.

Wim Kok (inmiddels overleden) in zijn functie als premier van Nederland ontmoet de inmiddels afgetreden Spaanse Koning Juan Carlos in het koninklijk paleis in Barcelona in de periferie van en Europese top van staats- en regeringsleiders in 2002
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nu moet gezegd worden dat de voormalige koning van Spanje Juan Carlos die de wijk heeft genomen naar Abu Dhabi en voorwerp is van onderzoek wegens het aannemen van steekpenningen en belastingontduiking, in achting fiks is gedaald. De jachtpartij op een olifant heeft hem echt de das omgedaan en op zo’n danige manier dat troonopvolger Felipe openlijk afstand heeft genomen van zijn vader en proactief afstand heeft gedaan van zijn wettelijk erfdeel. Echter Koning Felipe betoonde zijn vader wel de eer tijdens de 40ste herdenking van 23F enkele dagen terug.. 23F staat voor 23 Februari 1981, de dag waarop Guardia Civil kolonel Antonio Tejero poogde een staatsgreep te plegen door het parlement (Congres) te bezetten met gewapende medestanders om de destijds prille democratie om zeep te helpen.

Toenmalig koning Juan Carlos gaf toen het bevel aan de Guardia Civil om terug naar de kazernes te keren en Antonio Tejero verdween achter slot en grendel en redde daarmee de democratie. Tejero is inmiddels weer vrij man met een strafblad en stond deze week vanuit zijn appartementje kort de pers te woord. Ondanks dat de Spanjaarden een bloedhekel hebben aan politici zijn ze zeer gehecht aan de democratie, want die is heilig in dit land. Maar Spanje is een complex land. Veel bezoekers van dit prachtig land zijn niet bekend met de interne complexiteit en hun interesse blijft beperkt tot de costa’s waar ze gedurende hun vakantie in al dan niet bezopen toestand verblijven. Spanje leeft voor een aanzienlijk deel van het toerisme. Het sluiten van de horeca is voor zo’n land dat van het verblijf van recreanten en toeristen afhankelijk is natuurlijk een nekslag. De regio Valencia, met Benidorm, Torrevieja  en Alicante als “speersteden” waar nogal wat buitenlandse overwinteraars op leeftijd verblijven en waar het klimaat een grote aantrekkingskracht heeft heeft te maken maken met de meest rigide lockdown van het Spaanse deel van van het Iberisch schiereiland.

Oudere vrouw leest de krant op een bankje in het Spaanse Cartagena (regio Murcia) met achter haar naar geheel Spaanse traditie een lootjesverkoper van Once
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In tegenstelling tot Nederland, zijn hier bijvoorbeeld op de Spaanse televisiezender La Sexta (De Zesde)  en in sommige kranten heftige debatten tussen voor en tegenstanders van de maatregelen en in tegenstelling tot de stations die “regeringsgezind”, zijn deze debatten aan de orde van de dag. Spanje kent gemiddeld een hogere nieuwsconsumptie dan bijvoorbeeld Nederland of België waar men liever kijkt naar Temptation Island of “Help mijn man is een Loeder”.

Oudere vrouw met mondkapje in Albatera, regio Valencia, Spanje.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het land heeft dus te maken met een altijd sluimerende instabiliteit die niet zomaar gekeerd kan worden . Te pas en te onpas worden door de politiek psychologische instrumenten uit de kast gehaald om het gedrag of denken van de burgers te beïnvloeden. Helaas is ook hier de overheid niet altijd te vertrouwen. In Spanje wordt nogal gegoocheld met de corona-cijfers en in een komend verhaal gaan we u een pikante situatie vertellen.

Aangepaste openingstijden ivm met opgelegde openingsuren aangeplakt op een winkel in het Spaanse Catral, regio Valencia, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


De druk is inmiddels zover opgelopen dat de autonome regionale regering van de Valenciaanse gemeenschap, kort na een aangekondigd hulppakket voor de horeca, nu heeft afgekondigd om de horeca onder voorwaarden op komende maandag weer deels open te gooien. Horeca-ondernemers waren met Puig en consorten in gesprek en hebben hun eisen op tafel gelegd. Ze wilden openblijven tot het moment dat de avondklok om 22.00 uur ingaat. Het is uiteindelijk 18.00 uur geworden met maximaal 4 mensen op het terras aan een tafel. Winkels mogen vanaf maandag tot 8 uur openblijven in plaats van 18.00 uur.

In de natuur gedumpte grenspalen die voorheen de grens aangaven tussen de regio Murcia en de regio Valencia, alhier gefotografeerd in de omgeving van Murcia
Foto: © Peter-Vincent Schuld


De situatie is uitzonderlijk vreemd en wrang en surrealistisch. Oude grenspalen die ooit de grens aan hebben gegeven tussen Murcia en Valencia liggen ergens gedumpt in het buitengebied van Murcia. Thans zijn er grote groene borden die aangeven dat je in een andere autonome regio komt. Wij bevinden ons even in het dorpje La Murada, op Valenciaans grondgebied. We rijden een regionale weg op richting het grondgebied van Murcia.

“grensovergang” met de regio Murcia, komende vanuit de richting Murada, gelegen in de regio Valencia, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het bekende groene bord “Regio Murcia” duikt op. Geen politie of guardia te zien. Ter hoogte van het grensbord ligt een dood en aangereden konijntje op de weg. Als het virus dan wellicht voor minder doden heeft gezorgd is dit konijntje ten prooi gevallen aan de wielen van een auto vermoedelijk bij donkerte. Misschien heeft de avondklok er ook wel voor gezorgd dat er minder konijnen zijn doodgereden.

Dood gereden konijntje net over de “grens” in de autonome regio Murcia
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Wie zal het zeggen? Het lijkt aannemelijk, er liggen minder kadavers van aangereden dieren langs de wegen dan in andere jaren. Toch breekt elke keer je hart als je een levenloze kat of konijntje ziet liggen, Het doet ons even denken aan de virusziekte myxomatose die een substantiële uitdunning teweeg brengt onder de konijnenpopulatie.

Konijntje met myxomatose in Santa Eulalia, Ibiza,
Spanje Foto: © Christel Dubos / Schuld

Geen jaar lang voorpaginanieuws, ondanks dat het fysieke leed onder de konijnen die getroffen worden verschrikkelijk is, en de dieren in hun eigen vel tergend langzaam doodgaan. Dat terwijl een konijn in regel een hogere knuffelfactor heeft dan een gemiddeld mens.

Spaans journaal met berichten over de vaccinatie op het regeringsgezinde RTVE 1
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Als het zoveelste nieuwsbericht verschijnt over deze corona-hysterie beginnen wij ook zoiets te krijgen van “het zal wel” en “hou op met deze angstzaaierij”. Ook wij journalisten hebben een mening. Meehuilen met de wolven is er bij ons niet bij zonder aan enige empathie in te boeten richting de getroffen mensen. Dan hebben we het niet alleen over de mensen die ziek zijn geworden, zijn overleden of die hun geliefden verloren hebben. Dan hebben we het ook  over de “secundaire schade” zoals het psychisch welzijn waarbij je dan wel ditmaal geen uitgaansverbod hebt, maar door middel van allerlei maatregelen mensen toch indirect een ophokplicht geeft.

Jongeren treffen elkaar bij een garage voor motoren in Elche, regio Valencia, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Jongeren treffen elkaar wel, al is het maar gedurende een afspraak bij de garage om hun auto of motor aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen. Alles voor “sociaal contact” zoals we waarnemen in Elche in de autonome regio Valencia.

Jongeren en oudere jongeren zoeken elkaar op bij een speelhal in Murcia. Ze hebben zichtbaar genoeg van alle restricties.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ten westen van de stad Murcia rijden we zomaar een willekeurige weg in. Bij een speelautomatenhal is het een drukte van belang. De mensen hebben volstrekt geen zin meer in afstand houden, ze doen het ogenschijnlijk wel en ogenschijnlijk niet. Vrees voor de hoge boetes die door de politie uitgeschreven worden? We rijden nog westelijker een stukje de heuvels in die een buffer vormen met de kuststreek.

Jongeren hebben genoeg van het afstand houden en mondkapjes dragen, ze komen gewoon bijeen op een plaats waar in de zomermaanden gezellig onderling de barbecue wordt aangestoken, zoals hier buiten de hoofdstad Murcia van de regio Murcia, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Op een openbare plek waar men in de zomermaanden onder elkaar geniet van barbecues zijn de openbare stenen banken en tafel nu bezet door eveneens jongeren die in alle gezelligheid meegebracht eten nuttigen. Er lijkt geen angst voor de politie, de sfeer is uiterst relaxed. Zou het niet zo kunnen zijn dat de politie ook genoeg heeft van boeman spelen en dus een oogje dichtknijpt? We achten het niet uitgesloten.

Eindelijk vinden we een restaurantje dat open is in de omgeving van Fuente Alamo, regio Murcia, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


We zetten onze tocht verder en zoals aangekondigd in de media zijn er in het midden van de regio Murcia 6 gemeenten waar je gewoon weer een hapje kunt eten. Dat laten we ons geen twee keer zeggen. Een eenvoudige maar eerlijke keuken langs een Spaanse regionale doorgaande weg dat gerund wordt door een familie. Ook al zijn we “vreemden” voor hun, we worden gastvrij welkom geheten en ook deze mensen stond het water aan de lippen en waren maar wat blij dat ze de woensdag daarvoor open konden.

Zoon van de eigenaar poetst de tafels in een restaurant dat net weer open is nabij Fuente Alamo, regio Murcia, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Hun zoon, een ventje van naar schatting een jaar of 6 loopt met een mondmasker, maar vol trots dat hij mag helpen, de tafels schoon te maken. Aandoenlijk en ergens herkennen we ons zelf in dit ventje terugkijkende of onze eigen kinderjaren.  Even later loopt het ventje met veger en blik het terras schoon te vegen. Opnieuw overkomt ons een gevoel van aandoenlijkheid. Het kan toch niet gezond zijn dat kinderen de hele dag met zo’n verschrikkelijk mondmasker moeten lopen?

Zoontje van de restauranteigenaar veegt het terras van het restaurant in de buurt van Fuente Alamo, regio Murcia, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

We blijken niet de enigen die deze kritische vragen stellen. Tandartsen, mondhygiënisten en reguliere artsen uiten ook al fikse kritiek op het verplicht dragen van mondmaskers in de open lucht. De hele tijd je eigen adem terug inademen met inbegrip van alle schadelijke stoffen is ook niet aan te bevelen.

We keren terug naar de autonome regio Valencia. Even stevig aanpoten voor dit medium. Zoveel beeld gemaakt in het afgelopen jaar en ook nu weer, dat we een achterstand hebben opgelopen in de verwerking. Het courante nieuws loopt gewoon door. Rust is geboden maar niet gegeven.

Man nuttige “semi-legaal” een kop koffie op een gesloten terras, met geketende stoelen terwijl hij op zijn bestelling om af te halen wacht in Catral, regio Valencia, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Honger moet worden gestild. Dan maar even Chinees afhalen. Dat mag wel. De stoelen op het terras zijn met kettingen vastgemaakt, en het hoofdraam is met een metalen rolluik afgesloten. Enkel via de deur zie je dat je binnen kunt bestellen om vervolgens buiten te wachten op je besteld “voer”. Een man drinkt een kop koffie, een cortado, wat we beter kennen als een expresso. Het terras is dicht maar je kunt wel wat te drinken scoren. De man vindt een hoekje van een stoel in een hoekje van het terras, verdoken en wel om zijn koffietje te nuttigen. Er ontstaat een gevoel van medelijden met de man en met de uitbaters van het Chinees restaurant. Beiden zoeken ze de grens op van het “nieuwe normaal”, of is dit het tijdelijke normaal?

Het surrealistisch tijdperk: Man met mondkapje voor de gesloten deur van een kantoor dat adviseert gezondheid en veiligheid op de werkvloer in Elche, regio Valencia, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De “pandemie” alhier inschattende en berekend komen we tot de conclusie “het surrealistisch en absurdistisch abnormaal”.  Het leven zoals het nu is maar zeker niet zal blijven. Wanneer een mens in zijn normaal sociaal gedrag te lang wordt beperkt komt er heibel van. Een mens laat zich niet eeuwig beperken in zijn of haar vrijheid en dat zal het openbaar bestuur ook moeten beseffen en anders aan het verstand gebracht moeten worden, voor zover aanwezig.