De Dagdenkers: Het is volstrekt onethisch om beslag te leggen op een huisdier, deurwaarders moeten hun grenzen kennen

0
1884
Je hond, je vriendje, je maatje, je allessie. Ook dit vriendje heeft een baas. Foto is gemaakt te Javea, Spanje foto: Peter-Vincent Schuld
De Dagdenkers: Het is volstrekt onethisch om beslag te leggen op een huisdier, deurwaarders moeten hun grenzen kennen
door Peter-Vincent Schuld
Vandaag haalde een wel heel triest feit het nieuws. Een Limburgse man met een huurschuld kreeg een deurwaarder over de vloer die niet alleen beslag legde op de inboedel maar ook de hond in beslag nam en liet afvoeren.
Zo meldde de Limburgse omroep L1. Het nieuws zorgde voor grote verontwaardiging onder de media en de bevolking en een gulle gever meldde zich, zodat baas en hond weer herenigd konden worden. Voor een deurwaarder is een hond misschien een “roerende zaak” zoals dat formeel heet. Maar voor een eigenaar niet.
Je hond, je vriendje, je kameraadje, je familielid.
Je hebt een schuld en die schuld moet betaald worden.
Er is een vonnis, het vonnis moet ten uitvoer gebracht worden.
Je hebt een hond, er mag blijkbaar beslag op worden gelegd.
Laat ik het zo zeggen, als ik schulden zou hebben en een deurwaarder probeert ook maar een vinger naar mijn honden uit te steken, zal deze deurwaarder het zijn leven lang niet vergeten.
Heb ik iets tegen deurwaarders? Nee, zij vervullen een belangrijke rol in de keten van het recht. Morgen kunt u ook een vordering op iemand krijgen die hem niet wenst te betalen, zelfs niet nadat de rechter gesproken heeft. Dan bent u blij dat de deurwaarder voor u de centjes gaat halen.
Onder deurwaarders heb je oplossingsgerichte en empathische mensen zitten, maar ook regelrechte klootzakken die er plezier in hebben om te etteren en te zieken.
Onder wanbetalers heb je mensen zitten die niet kunnen betalen, maar ook die niet willen betalen en je hebt een categorie die vinden dat ze nooit ergens iets voor moeten betalen, dus onder wanbetalers heb je dus ook klootzakken, parasieten en profiteurs.
Enfin, er is een 180 jaar oude wet inzake beslagleggingen (1838) welke stelt dat huisdieren ook in beslag mogen worden genomen. Er is een wetsvoorstel ingediend om reguliere huisdieren van beslag te ontzien het voorstel is nog niet in stemming gekomen. Maar wie kan daar nu tegen zijn?
De band tussen (een beschaafd) mens en dier is in de loop ter tijden veel inniger geworden.  Eenzame mensen, al dan niet met een schuldenberg hebben de diepste band met hun hond of kat. Mensen vertrouwen ze allang niet meer… en je kunt ze helaas geen ongelijk geven.
Je hond of kat als maatje, als familielid. Niet te vergeten de therapeutische werking die dieren op mensen hebben. De empathie en de onvoorwaardelijke liefde van bijvoorbeeld een hond kent zijn gelijke niet.
Het is hetzelfde als iemands kinderen in beslag nemen en ze de openbare verkoop ingooien. Wat de gek ervoor geeft. Natuurlijk ondenkbaar.
Natuurlijk is het in beslag nemen van een hond met als oogmerk deze openbaar te verkopen een pressiemiddel om de eigenaar te dwingen om te betalen. Maar is dit moreel aanvaardbaar? Nee! Zowel vanuit het oogpunt van de eigenaar van het dier, als vanuit het oogpunt van het dier is dit volstrekt  disproportioneel en komt het netto terecht op het opzettelijk treiteren en het uitvechten van een persoonlijke vijandigheid van de deurwaarder naar de debiteur toe.
Een hond moet verzorgd worden, dient van eten en drinken te worden voorzien en onderdak te hebben. Wie draait er op voor deze kosten? Uiteindelijke de debiteur. Wat is zo’n diertje waard in economische zin?
Vraag ik wat uw kinderen waard zijn in economische zin?
Het dier is zijn vertrouwde omgeving kwijt, mist zijn baasje. Voor het dier traumatisch maar voor de eigenaar ook.
Onnodig verdriet moet je zien te voorkomen. Het dient geen enkel nut, behalve de bevrediging van persoonlijke vijandigheid en dat is altijd het verkeerde motief.
Ik hoop maar dat de echtgenote van de betrokken deurwaarder, als zij op vakantie gaat de betrokken deurwaarder aan een boom bindt en rustig verder rijdt. Vergeet vooral dan niet een bordje “Niet voederen” om de betrokken deurwaarder zijn nek te hangen.