De Avonddenkers: Als de nacht valt en het denken aanvangt is het verstand nog niet altijd gereed en zijn de trossen nog niet altijd vast

0
319
Havenarbeider neemt even pauze en denkt na op een scheepskolos dat heeft aangemeerd in de haven van Antwerpen foto: © Peter-Vincent Schuld

Een groot vrachtschip vaart de haven in. De kolos baant zich langs de dokken om aan te meren.Het lijkt een beetje op het varen van ons denken dat zich een weg baant door ons gevoel, dat als klotsend water weerstand geeft en golven veroorzaakt.

Scheepskolos ligt aangemeerd aan de kade in de haven van Antwerpen
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Maar is een schip eenmaal aangemeerd is dat nog geen absolute garantie dat het schip rustig  stil blijft liggen. De sterkte van de trossen is te afhankelijk van teveel externe factoren. Net een mens, wiens zekerheden ook maar zo sterk zijn als de factoren waarvan ze afhankelijk zijn.
Voor de zoveelste keer overloop ik reacties op allerlei nieuwsberichten op sociale media. De ene keer is het bericht afkomstig uit een betrouwbare bron, de andere keert van gekende of ongekende verspreider van nepnieuws of complotten.


De met staal verstevigde trossen van de zekerheid van betrouwbare berichtgeving zijn met de “alles moet goedkoper-inflatiejournalistiek” door oorzaak en gevolg ten prooi gevallen aan metaalmoeheid.

Schepen aangemeerd in de oude haven van Antwerpen Foto: © Peter-Vincent Schuld


Is de Amerikaanse President Trump nou werkelijk zo’n boeman? Ik waag en pleeg het ernstig te betwijfelen als ik dieper ga graven in zijn denken, doen en laten. Een nucleaire en vernietigende clash met Noord-Korea is verder weg dan ooit.


Is het neergezette beeld door collega-journalisten wellicht gekleurd? Zijn de trossen die het spreekwoordelijke schip aan de kade houden niet voorzien van flinterdunne katoendraadjes die op ieder moment kunnen breken en ons wereldbeeld in verwarring op hol kan doen laten slaan.

Is Mark Rutte zo’n boeman? Je mag het met een premier nog zo oneens zijn. Maar ook hij gaat in de avond slapen gelijk ieder ander mens, de dag overpeinzend.

Zijn Geert Wilders, Thierry Baudet zulk crapuul? Nee, als ik persoonlijk naar ze kijk zie ik verlichte geesten die wellicht ook hun donkere kanten kennen, maar wie zegt dat hij geen donkere kant heeft, mijzelf incluis, liegt.

Is Femke Halsema dan zo’n heks? Op de wijze waarop ze politieke witte magie met zwarte en groene magie tracht combineren is naar mijn mening een elixer voor catastrofes, maar wat is haar wereldbeeld? Wat heeft haar zo gemaakt? Als journalist en als mens wil ik dat weten.

Havenarbeider in de haven van Antwerpen wacht op de trossen om het schip uiteindelijk aan te laten meren in de sluizen Foto: © Peter-Vincent Schud

Wat zou ik graag met allen die ik hier vernoemd heb, een een paar dagen in alle rust en zonder voorlichters en woordvoerders willen keuvelen over allerlei onderwerpen.


Ik heb mezelf maar aangepraat dat mijn verstand en gevoel dermate met elkaar verweven zijn, dat ze een dikke ketting vormen, een zware tros die mijn schip aan de wal houdt.
Of misschien beeld ik het me maar in.