De Avonddenkers: Beschaving? Vogelvrij of vrij als een vogel?

0
1155
Deze "dames" werden aangesproken op hun gedrag en dit was hun eindreactie Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Zo vrij als een vogel of vogelvrij. Ondanks dat feitelijk voorgaande twee uitdrukkingen hetzelfde inhouden, hebben de twee uitdrukkingen toch twee verschillende betekenissen. De laatste expressie impliceert dat de jacht geopend is op iemand die de vrijheid verkiest.

Als er één vogel vogelvrij is en voorwerp is van de jacht dan is het de patrijs wel. Het diertje werd gefotografeerd in het Spaanse Abanilla (regio Murcia), Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Plaats van handeling? Het Portugese Sintra.
Reden van bezoek? Op zoek naar de Europese Unie in de aders van landen op het Europese continent

Modus operandi? Kijken, luisteren en observeren.

Status? Gewoon mens zijn.

Irritatie aanwezig? Ja!


Reden: Twee opgedirkte dozen vonden  het nodig om duiven die bij een terrasje zaten weg te schoppen en weg te jagen.


Gevolg: Wij werden boos. Zo behandel je geen levende wezens die gewoon wat willen eten.

Reactie: Beschaafd aanspreken op gedrag met de wet in de hand.

Antwoord: Dit is Portugal, hier voeren we geen duiven plus de nodige verwensingen.

Ons antwoord: Waarom reageert u zo? Dit is Portugal en dus de Europese Unie, dus gedraagt u zich naar de rechtsregels van dit land en van Europa. Als u lid wilt zijn van de EU en geld wilt ontvangen zult u ook deze kant van de beschaving dienen te omarmen.

Daad: Vastleggen van de onbeschaafde familie op de gevoelige plaat.

Eerste Conclusie onzerzijds? Deze Portugese familie is een absolute uitzondering qua onbeschoftheid en hufterigheid, maar je hebt overal uitschot.

Daad onzerzijds? De “dames” even vastleggen op de journalistieke plaat. De dochter denkt dat ze grappig is, de moeder wil onherkenbaar blijven.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Eindresultaat: Wij staan boven primitieven. Hun uiting van agressie naar ons toe liet ons niet verleiden tot verlaging naar een zeker onwaardig  niveau.

Het ontvangen van een middelvinger van de moeder van het spul zegt meer over hun graad van beschaving dan over ons.


Ik moet opeens denken aan een van de films uit de kerstserie Home Alone waarin het ventje “Kevin” een band aanging met het duivenvrouwtje in Central Park, New York.

“Trotse” duif poseert voor onze camera, in Rupelmonde, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ze voerde de duiven en sloot een pact met de vogels. Een pact tussen mens en dier. Een pact met de natuur.

Duiven blijven fascinerende diertjes zoals hier in de buurt van Alicante, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

Op alle reizen die we maken komen we zelden of nooit in conflict met andere mensen. Waarom zouden we? We proberen de communicatie aan te gaan en te voelen wat er bij mensen leeft, hoe ze denken, wat ze vinden, hoe ze leven en hoe deze periode van ingeperkte vrijheid voor uitwerking heeft. Is het niet voor een actueel verhaal, dan is het wel om kennis en beeld te vergaren voor verhalen in de toekomst.

Zeemeeuw zoekt schaduw op in Lagos, Portugal
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Overal waar we gaan of staan zien we de vogels. De kauwen, de kraaien, de duiven, de meeuwen. Van haven, platte land tot stad. Je treft ze overal.
Eigenlijk wonderlijk. Vrijgesteld van een verplicht identiteitsbewijs vliegen ze over landsgrenzen. Vestigen waar ze willen Ik herinner mij die ene zin “Alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn.

Meeuw en kauw, samen aan tafel in Enkhuizen, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Niet teruggefloten, niet neergeschoten”, dixit Klein Orkest. Nu is dat voor mensen een volstrekt andere zaak geworden. Staten, beschavingen, systemen, culturen en morele opvattingen. De mens heeft door de millennia heen van alles verzonnen waardoor ze vooral niet compatibel zijn geworden. In de zoektocht naar wat mensen kan binden leren we vaak meer over wat mensen van elkaar doet scheiden.

Wat bindt ons en wat scheidt ons? In eerste instantie waren deze militairen op het vliegveld van Ksangani, Congo in uw fotojournalist niet zo goed gezind, maar dat veranderde snel na het schudden van handen.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Beperkte geesten, met inbegrip van intellectuelen, officieren van justitie, activisten en politici gooien het dan maar simplistisch op de grote hoop van racisme bij gebrek aan tijd en kundigheid om vooral niet dieper op de materie te moeten ingaan.

Zware scheepskettingen in de haven van Antwerpen, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Zo creëerde de mens een nieuw dogma met de kracht van wet. Niet alleen de slavernij is de ergste ketting waaraan mensen werden gelegd. Leefregels, culturen, superioriteitsgevoel en valse moraliteit vormen de zware scheepskettingen die mensen elke bewegingsvrijheid doen ontnemen.

Op onze reizen ontmoeten we tal van mensen met een pallet aan huidskleuren en nationaliteiten. Het accordeert als mensen blijk geven van beschaving en moralistische oordelen over de anders of vrij denkende mens achterwege laat.

Kauw slaat vleugels uit in Enkhuizen, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Geen kraai, meeuw of duif ergert zich aan een koppel van gelijke sekse. Geen kraai, meeuw of duif ergert zich aan mensen die in hun blootje van zon, zee en water genieten.

Meeuw slaat vleugels uit in Enkhuizen, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Geen kraai, meeuw of duif ergert zich aan mensen die volgens courante opvattingen te dun of te dik zijn. Geen kraai, meeuw of duif ergert zich aan mensen die openlijk lief hebben.

Kauw bekijkt het allemaal eens vanuit de dakgoot in Enkhuizen, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Leven en laten laten leven. Ze leven onder meer van hetgeen wij achterlaten. Lekker smikkelen van restjes brood, koekjes en taartjes.

Duiven als tafelgasten in Gdansk, Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Soms worden zij zelfs welkome tafelgasten op terrasjes. De vogels nemen alleen sociale distantie in acht als ze gevaar voor de mens voelen. Geef ze eens ongelijk.

We kunnen nog veel leren van de vogels. De vogels en wij, we keken elkaar aan en leefden voort zo vrij als een vogel en soms vogelvrij.