De Avonddenkers: Geen enkel (avond)klokje lijkt gelijk te lopen

0
1516
Staan de (avond) klkjes gelijk? Op de foto een etalage met horloges in het Spaanse Albatera. Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Europa is een zeer geringe tijd veranderd tot een complete chaos.

Waar chaos heerst, dreigt anarchie. Waar anarchie heerst dreigt geweld. Waar geweld heerst zal het verdriet over het verloren gegane overheersen.


Aan welke zijde u ook van het politieke spectrum staat, of u nu voor of tegen corona-maatregelen bent, doet niet ter zake. Bovenstaande is in zijn geheel een feit en daarmee zult u het wat dat betreft moeten doen.


Deze ochtend stelde de voorzieningenrechter in Den Haag de groep Viruswaarheid in het gelijk wat betreft de eis tot het opheffen van de avondklok. De Staat der Nederlanden ging in beroep en hedenavond vond er een voorlopige voorziening plaats waarbij het Hof het verbod op de avondklok van deze morgen schorste in afwachting van de het inhoudelijk hoger beroep dat vrijdag dient.

De tussentijdse wraking van het Hof dat werd gevorderd door de groep Viruswaarheid deed de zaak voor Viruswaarheid geen goed. De “gunfactor” die altijd meespeelt in dit soort zaken was natuurlijk meteen weg en de vraag bestaat of deze terug zal keren nadat Viruswaarheid-voorman Engel het Hof nog als laatste woord te melden had dat de raadsheren zelf nog eens voor de rechter zouden verschijnen.

Tja, dat is geen handige zet als je de sympathie van het Hof wil winnen. Vrouwe Justitie is dan wel geblinddoekt, maar soms is de blinddoek van doorschijnend zwart kant gemaakt waarbij de indrukken de jarretels vormen van de totale beeld- en oordeelsvorming.

van een sec juridische discussie over het correct toepassen van de wet waaruit de avondklok is voortgevloeid, waarvan de lagere rechter van mening was dat zulks niet het geval was, is het uitgelopen op een ordinaire emotionele slag tussen de Staat der Nederlanden en Viruswaarheid.

Inhoudelijk heeft Viruswaarheid wel een punt. De procedure die gelopen is om tot de uitvaardiging van de avondklok in Nederland te komen dus de wettelijke basis is in juridisch opzicht erg wankel en ook in tijden van crisis dient de rechtsstaat recht overeind te blijven. de Nederlandse minister van Justitie Grapperhaus meldde deze middag nog terloops dat het uitroepen van de noodtoestand niet proportioneel zou zijn. En, nee dat zou niet proportioneel zijn. Maar een avondklok is evenmin proportioneel. De meeste mensen zijn al na 9 uur thuis omdat alles gesloten is, waar kun je anders nog naar toe, dan naar vrienden en kennissen. Dat wil men tegen gaan, maar is dat niet een te grote ingreep in de persoonlijke levenssfeer van mensen? Louter emotionele argumenten van de landsadvocaat en de inderhaast ten tonele opgevoerde Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu moesten de raadsheren van het Hof zien te overtuigen. 80% van de bevolking zou de maatregel steunen. Maar waar komen deze cijfers vandaan? Zijn ze wel representatief en betrouwbaar. Wie zijn die 80% wat niet meer is dan een steekproef onder een fractie van het aantal ingezetenen dat Nederland kent.Ik heb uitzonderlijk veel contact met allerlei personen van het meest uiteenlopende pluimage qua overtuigingen en meningen, maar grosso modo zie ik een meerderheid die tegen de avondklok is.

Dat er in dit verhaal zaken niet kloppen is wel duidelijk maar de rebellen van Viruswaarheid zijn mijns inziens niet de aangewezen figuren die de nodige autoriteit uitstralen of zulks met zich zich dragen om het tij te keren.

De schade die nu onder meer door de avondklok wordt aangericht is niet te herstellen. De schade ten gevolge van het virus in in 99,5 procent wel te herstellen. Slechts een half procent geeft de pijp aan Maarten en gaat met de vlam de pijp uit of krijgt een tuin op zijn buik.

De redelijkheid is totaal verdwenen uit het corona-debat. Een combinatie van hysterie met emotionele toestanden is wat er thans resteert.

Kunnen we de dit hele  corona-verhaal alstublieft weer terugbrengen naar normale proporties en bijbehorende proportionaliteit. Kunnen we de gewoon naar de harde feiten. Iedere besmetting is nog geen overlijden.

De huisarts is uit het behandelverhaal gehaald, thuisverpleging idem.

Je kon er de klok op gelijk zetten dat er van alle overheidsmaatregelen gewoon een berg ellende zou komen. Nou, die zijn er nog meer bijgekomen nu het wegtransport in Europa her en der tot een halt is gekomen. Opeens eisen diverse landen negatieve corona-testen van vrachtwagenchauffeurs.

Internationaal vrachttransport: een truck met goederen rijdt van het Sloveense Dravograd naar de Oostenrijkse grens.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Er is vorig jaar duidelijk afgesproken in Europees verband dat we het probleem niet meer via de grenzen zouden spelen. Via een omweg wordt dat opnieuw gedaan en daarmee is zijn de regeringen in de Europese Unie volstrekt onbetrouwbare partners geworden. En, nee, dit ligt in aan Brussel maar aan de regeringen van de desbetreffende lidstaten.

Vrachtwagenchauffeurs die via Oostenrijk Tsjechië en Slowakije Duitsland wilden binnenrijden werden gestopt. Oostenrijk kwam op het idee om chauffeurs al aan de Italiaanse grens te weren. Duitsland en Oostenrijk hadden ook het fatsoen kunnen hebben om PCR-snelteststraten op te kunnen zetten. Maar nee, het tegendeel is waar.


Geef je een gemiddelde ambtenaar of een politicus  bepaalde instrumenten in handen, maken ze er vaak acuut een bende van met alle economische en menselijke schade van dien. Chauffeurs moeten onder erbarmelijke omstandigheden hun werk doen zonder goede sanitaire faciliteiten zoals wasgelegenheden en toiletten. Het gegeven van de door de Europese Commissie ingestelde “green lanes” dus de banen waarop het vrachtverkeer ongehinderd de grenzen kan passeren is men in de diverse landen al weer vergeten.

Lijkwagen op de snelweg bij het Italiaanse Parma, onderweg met “een tevreden klant”
Foto: © Peter-Vincent Schuld


We reden in Italië, midden in corona-tijd met alle vrijheidsbeperkingen voor de gemiddelde burger van dien. Ik zie een lijkwagen rijden en dacht; “onderweg met een tevreden klant”. Blij dat die persoon alle ongein niet meer mee hoeft te maken. Gekkenhuis.