De Avonddenkers: Gele hesjes, zakdoeken en fetisjisme

0
De Gele Hesjes foto: © Peter-Vincent Schuld

De Avonddenkers: Gele hesjes, zakdoeken en fetisjisme 

Door Bernd Timmerman

Meteen met de zakdoek, bandana of het hesje in huis vallen, er komen kleurrijke protesttijden zoals nooit tevoren. De gele hesjes veroveren Europa en daarna de wereld.
.
Nu metoo een beetje minder hip is, en bovendien zeer showbizz elitair, het Sint-einde in zicht is op 5 december en het boerka-statement-verbod wel heel erg grachtengordel is, aanschouwen wij, de burgers van feesten en partijen, gelukkig een nieuwe pokémon rage: het gele hesje protest.

ACHTERBROEKZAK BLUES

Ik trek geen geel hesje aan. Laat het mij uitleggen. Vanaf de jaren 70, met hoogtepunten in de daarna verschijnende 80-tig-ers, waren er veel zakdoeken te zien die uit achterbroekzakken hingen.
.
Per ongeluk heb ik ooit een groene zakdoek uit mijn broek laten hangen. Aan de linker kant. Nog wel in een stad waar je tegenwoordig vrije vrouwen in het geheel zwart kunt zien.
.
Er kwam meer aandacht dan gewoonlijk, achter mij aan liepen er wel een paar. Toeristen en thuisburgers. Ik werd aangesproken met de vraag $hoeveel$? Dit verwonderde mij.
.
Ik besloot door te lopen. Echter bij de derde vraag $hoeveel$? met de zin er achteraan ‘kost pijpen’ begreep zowaar ik dat er sprake was van een vraag voor betaalde sex.
.
Hetero-Kylie-Mariah-Blondie, ik wees de voorgestelde betaalde daad af. Wel vroeg ik waarom de keuze op mij viel. Er kwam een vinger naar mijn herenkont. Ik droeg geel, een zakdoek aan de linkerkant.

BANDANA, KEN UW KLASSIEKERS

De Hanky code vergeet ik nooit meer en alle zakdoeken lagen sinds het moment van openbaring thuis in een witte onschuldige la.
.
De code bestaat nog wel maar is minder in gebruik.  Wilt u experimenteren leer dan de kleuren uit uw hoofd (er zijn veel smaken).
Ik noem er een paar:
Zwart
Linksdragend: Top, Meester.
Rechtsdragend: Bottom, slaaf.
Wit
Linksdragend: Ik trek af.
Rechtsdragend: Trek mij af.
Fuchsia paars
Linksdragend: Slaat graag.
Rechtsdragend: Wil geslagen worden.
Hemelsblauw
Linksdragend: Pijp mij.
Rechtsdragend: Ik pijp jou.
.
In deze éénentwintigste eeuw is de Hanky Code universeel. Niet meer uitsluitend voor homoseksuelen. Het wordt vooral gebruikt door fetisjisten.
.
Zo gaat bij sommigen de voorkeur uit naar een koraal kleurige zakdoek hangend uit de rechterachterkant van de broek. Ik vind het een mooie kleur en fijne plek.
U kunt ook een bandana gebruiken. Wanneer u familie,  vrienden of kennissen bezoekt kiest u de juiste kleur met de knoop naar links of rechts. Eventueel is het handig en verstandig om op een kaartje de kleurcodes bij de hand te hebben en zonodig toe te lichten.
HESJES TEGEN HYPE
Hoera! In 2018 is de kleurcode terug en weer kunnen burgers, politici, journalisten en professionele demonstranten in verwarring komen. Net zoals in de jaren zeventig met de bandana code.
.
Waar staat de kleur van het hesje voor? Als ik een hesje aantrek dan wil ik een statement maken en ook zorgen dat de ander mij begrijpt voor dit kleurvergrijp.
.
In Frankrijk droegen stoere mannen en  vrouwen de gele hesjes tegen de verhoogde energieprijzen. Het is altijd goed om in een wereld van grote humanitaire crises, extreem dierenleed en milieu-aantastingen wel de goede morele code te kiezen.
.
In Nederland zijn er professionele storm-protest-lieden die in extase zijn geraakt en ook in gele hesjes willen blokkeren of straattegels gooien.
.
Maar hun eisen of waartegen zij zijn verschillen nogal. In de revolutionaire Facebookgroepen gaat het over de verlaging van de accijnzen, maar ook over een ander zorgstelsel, het migratiebeleid, de verlaging van de pensioenleeftijd of een basisinkomen voor iedereen.
.
Jawel, iedereen is wel ergens goed boos over. Een breed repertoire van klachten gericht tegen vooral de overheid en de ander.
.
Er zijn gelukkig al gele hesjes woordvoerders. Één zei “wat we willen, kan voor iedereen verschillend zijn. Iedereen moppert en klaagt, en denkt daarin alleen te staan. We willen laten zien dat je niet alleen bent. En het is ook een statement tegen de regering.”

HESJES ALLER KLACHTEN VERENIGT U

De Gele Hesjes verbinden ons in het Tegen Zijn en dat is geweldig in een tijd van het Wij-Zij denken en er veel zinloos verbaal geweld is. Toch is een oproep nodig.
.
Gele Hesjes aller klachten verenigt U maar kies uw kleur nauwkeurig. Het kan niet zo zijn dat u straks loopt in een verkeerde demonstratie en stenen gooit voor een fout doel.
.
Daarom ook hier graag een code, de kleur van zinloos en zinvoll protest in een hype tijdperk van demostratie-lusten. Mag ik een start maken en vult u gerust aan:

– zwart hesje (knopen open)

tegen racisme 

– zwart hesje (knopen dicht)

tegen slechte koffie 

.

– wit hesje (knopen open)
tegen migratie
– wit hesje (knopen dicht)
tegen gebruik koemelk
.
– oranje (knopen open)
tegen het koningshuis 
– oranje (knopen dicht)
tegen de coach van het Ned. elftal
.
– blauw (knopen open)
tegen leegvissen oceaan 
– blauw (knopen dicht)
tegen alcohol accijns
.
– geel (knopen open)
tegen al het gezeik
– geel (knopen dicht)
tegen plassen in het wild
.
– groen (knopen open)
tegen het swaffelen van bomen
– groen (knopen dicht)
tegen het fluiten naar geile gebouwen
.
Voor ieder tegen zijn is wel een kleur te vinden en zijn er kleuren te kort, en werkt open en dicht ook niet meer, dan kunt u door middel van een paar knopen in een andere kleur een pracht statement maken.
.
Eventueel is het combineren van hesjes en zakdoeken uit broeken mogelijk. Zo heeft iemand die een geel hesje draagt met de knopen open, met ook een gele bandana uit zijn linkerbroek, schoon genoeg van al het gezeik en wil hij graag zelf ondergezeken worden. Seks en protest, het nieuwe klaardemonstreren. Het gaat tenslotte om het feestje.
.
Zo maken we Nederland, Europa en de wereld beter, leuker en mooier. Met hesjes en bandana’s om elkaar te herkennen en in vreugde tegen te zijn en seks te hebben.
.
De volgende keer ga ik dieper in op de kleuren van sokken en kousen (twee verschillende kan ook) die weer in combinatie kunnen worden gedragen met hesjes en zakdoeken.
.
De zingeving regeert in het absolute vrije denken en handelen om gewoon kleur te bekennen.
.
Zeikt en zeurt u alstublieft toch mee in bewegingen van luchtballonnen in een lege blauwe CO2 lucht.