De Avonddenkers: Hier wordt de lijn getrokken, hier stopt de dwaasheid

0
833
De lijnen worden getrokken, de stopmarkering aanstonds geverfd in Odeixe, Portugal Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Ik loop door de donkere en ogenschijnlijk verlaten krochten van steden, dorpjes en het internet.Ik blader tussen de pagina’s van de geschiedenis.

Kathedraal van Sevilla, Spanje, stad waar onder de inquisitie aan het einde van de 15e eeuw honderden Joden de dood vonden bij pogroms Foto: © Peter-Vincent Schuld


Door de boeken en de geschiedenis wandelend moet ik kruipen en klimmen over ontelbare slachtoffers die de wreedheden van ideologiën en religies hebben veroorzaakt. Van het heersend proletariaat, de bruin- en zwarthemden, de bevrijdingstheologie tot en met de Spaanse inquisitie.

Wist u dat “inquisitie” het Latijnse woord is voor onderzoek? Hoe “onderzoek” pure repressie werd. Vanuit dogma’s trachten te gaan onderzoeken, is gelijk iemand van straat plukken en er een misdrijf bij gaan verzinnen. Maar was dat niet precies wat er gedaan werd tijdens de heksenjachten? Te licht bevonden? Dan werd het oordeel tot de dood zwaarwegend.

Hekserij, de wicca en de heksenjacht. Nu maken wij er grappen over zoals dit “Wit Wief” bij de uitspanning te Witte Wieven te Zwiep, Gelderland Foto: © Peter-Vincent Schuld

Geen enkel dogma leidt tot vrijheid laat staan bevrijding. Van waar toch die wil om de mens vanuit een groep individueel te controleren? Is de maakbare samenleving niet een soort van martelwerktuig om de mens zo nodig met geweld in een hokje te plaatsen waarin deze nimmer past?


De chaos is compleet. links gedraagt zich fascistisch, rechts gedraagt zich soms als revolutionaire bevrijders.Wat als een groep zich “anti-fascistisch noemt, maar zich wel van gelijkaardige instrumenten bedient.Een naam hoeft niet automatisch de lading te dekken.


Dan krijg ik weer zo’n domme opmerking: “Wat je zegt is…..” dan wel “je bent puntje puntje puntje”.  Weet je wel wat je zegt? Eigenlijk zou ik een strafklacht tegen je moeten indienen op grond van art. 261 Strafrecht, houdende smaad en laster. Ik heb wel iets beters te doen dan mij bezig te houden met het bekampen van dwazen waar geen eer aan te behalen valt. Tegen domheid bestaat geen geneesmiddel.

Ik wens geen stempel, ik behoef geen stempel en ik behoef helemaal geen hokje.Ik kan gelukkig zelfstandig denken en daar heb ik geen verzuiling of groepering bij nodig.


Ik begeef mij vrij door Europa, nu eens een aantal decennia niet geteisterd door oorlogen maar niet vrij van dictaturen gevormd door kongsi’s van opportunistische politici. Ik wil dit Europa zowel graag vrij van binnengrenzen, vrijheidsondermijnende idioten als van cultuurrelativisten houden.

Ik laaf mij aan de Franse cultuur,verzuip mij in de Franse chansons omdat de Fransen wel begrijpen wat identiteit en de daarbij behorende cultuur in synergie met elkaar betekenen voor de ziel van een land.Ik steek nog eens een sigaret op en luister nog eens naar “Requiem pour un fou” van de Franse zanger Johnny Halliday die er ook al niet meer is. Merde!

Franse cultuur: Museaum het Louvre in Parijs Foto: © Peter-Vincent Schuld

Natuurlijk ben ik primair Europeaan, wat zeg ik? Wereldburger. Ik zit even zo makkelijk een kop koffie te drinken in de straten van Hanoi als in de oude Antwerpse binnenstad.

Binnenstad van Hanoi, Vietnam. Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ik ervaar grensposten en douanecontroles persoonlijk als hinderlijk. Ik zeg niet dat ze niet nodig zijn, maar ik vind ze hinderlijk.Maar dat vind ik al gauw met enige gewenning aan verplaatsing met privévliegtuigen, regeringstoestellen en militaire luchtvaartmiddelen.

Het heeft zijn voordelen om je ter verplaatsen met een snelle jet zoals deze Embrear van de Belgische Luchtmacht Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ik ben niet van de rode bakstenen in arbeidersbuurten en vinexwijken. Ik hou niet van betonkolossen waar je opgepropt je leven aan je voorbij ziet trekken, nutteloos, onderworpen aan overkill aan sociale controle, kwaadsprekerij en allerlei regeltjes.

Vinexwijk in aanbouw, Houten bij Utrecht zo’n 20 jaar terug, wil er nog steeds niet dood gevonden worden. Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ik zit even in Tilburg, al hoort u het niet aan mijn accent, maar ik ben er opgegroeid. Ergens op een terrasje aan de Puishaven. Ik wil mensen hun beweegredenen beter begrijpen ik wil leren hoe mensen denken. Een vrije vrouw van midden veertig, althans ze zegt dat ze vrij is. Maar ze onderwerpt zich uit vrije wil aan Swami’s die zogenaamd de wijsheid in zich dragen. Swami Salami, Swami Marsipulami, Swami Tsunami (namen zijn omwille van sarcasme opzettelijk veranderd -pvs).  Altijd maar weer volgend. Wel eens gedacht om vrij te zijn en te durven leiden?  Verdere gesprekken leiden tot verdere verwijdering. Op kritische vragen krijg ik naast een stortvloed van onzin een regenbui van nonsens. Als ik haar kritisch verwijs naar wetenschappelijke en historische literatuur komt de dooddoener “de waarheid zal wel ergens in het midden liggen”. Tellen onweerlegbare feiten niet meer? Madam vindt iets zonder enige onderbouwing of kennis van zaken. Je zou haast het stemrecht van zo’n iemand moeten ontnemen.


Mejuffrouw heeft geen flikker van de wereld gezien, geen ander werelddeel bezocht en wenst zich te gaan bewegen middels een Cantaatje waar ze zo naar snakt en hoopt dat ze deze op kosten van de gemeenschap
krijgt toebedeeld.

Een brommobiel, van het merk Canta (zelfs twee) Foto: © Peter-Vincent Schuld


Madam vindt zichzelf geweldig intelligent, naar eigen zeggen. Inhoudelijk is het een hoosbui in een jampotje, dat als het de grond raakt uiteen spettert in venijnige glasscherven.


Het regent dwaasheid, het hagelt stompzinnigheid. Ben de domheid zo beu. Een betere wereld? Graag! Maar wel eentje die realistisch is en niet gebouwd is op onhoudbare dogma’s waarvan de geschiedenis die nog geschreven moeten worden thans al betonrot aanbrengt in de fundamenten waarop de dogma’s geplaatst zijn.

Hier trek ik de streep. Hier trek ik de lijn. Hier staat op de levensweg “stop”. Er is een moment waarop domheid, ontkenning en ignorantie misdadig worden.