De Avonddenkers: Hongaarse premier Viktor Orban lust geen Jos Brinkies en houdt niet van transblunders

0
Victor Orban arriveert bij de eurotop )Europese Raad op 21 juni te Brussel, Belgi{e Foto © Europese Unie

door Peter-Vincent Schuld

Goooooooodmorning Vietnam….. en dichterbij gelegen gebieden. Hier zijn we weer, ik en ik gaan u deelgenoot maken van mijn vermoedelijke zeer zieke geest dat af en toe naar behoren werkt.Het is weer eens zover. De regenboogvlag kreeg ogenschijnlijk een zwart rouwrandje naar aanleiding van een zekere aangenomen wet in Hongarije die de ¨promotie van homoseksualiteit en pedofilie¨verbiedt.

De regenboogvlag en de Nederlandse vlag gebroederlijk samen in Zutphen, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In Nederland en België is de regenboogvlag de normaalste zaak van de wereld, Maar in Hongarije schijnen ze er moeite mee te hebben. Laten we het zo stellen ik vreet geen Hongaarse goulash en de Hongaren stellen de regenboogvlag niet op prijs. Zo werden er vandaag in de fanzone van Nederlandse voetbalsupporters vlaggen door de beveiliging in beslag genomen en ondanks eerdere berichten meldde de UEFA dat regenboogvlaggen juist erg welkom waren in het stadion van Boedapest. Later meer over de UEFA.

Over deze wet is heel wat heisa ontstaan waarbij gedurende de Eurotop van de afgelopen dagen onder andere de Nederlandse premier Rutte zijn Hongaarse collega de mantel uit veegde. Dit alles vraagt toch om een satirische en sarcastische bespreking waarbij ik noch de geit noch de kool spaar. De tirade van Rutte tegen Orban was oprecht. Rutte is echt boos. Rutte heeft een sterk punt. Er is in  Europa geen ruimte voor discriminatie van mensen met een andere seksuele geaardheid. Punt aan de lijn. Net zo min dat er ruimte is voor haat prediken vanuit de moskee naar onze vrije en open samenleving en de exponenten daarvan.

anti-LHBT sticker in het straatbeeld van het Poolse Wroclaw
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Gelukkig dat onze Europese samenleving is geëvolueerd naar een omgeving van vrijheid. Ik spreek een jonge lesbische vrouw uit Wit-Rusland, die de wijk had genomen naar Polen, maar ook daar geconfronteerd werd met het gevoel een tweederangs burger te zijn en nu in Spanje is neergestreken en haar grote liefde heeft gevonden. Ik ben oprecht blij voor haar.  We zien dus in oostelijk Europa een hang naar het traditionele gezin overeenkomstig de christelijke waarden. Maar barmhartigheid is evenzeer een christelijke waarde. Welke waarde gaat voor op de andere waarde? Het is net als wetten die elkaar tegenspreken.

Christelijke zuilen, bogen en fundamenten bij een klooster in Orihuela, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Welke rechtsregel gaat voor op de ander?  Ja ons Europa is gebouwd op joods-christelijk-humanistische waarden. We zien dat in heel de structuur van onze samenlevingen terug. Oorspronkelijke waarden vormen nog geen toepassing van een religie.

Eenhoorn met regenboogtekening, meer gay kan het niet
Foto: Christel Dubos / Schuld


Religie en staat dienen strikt gescheiden te blijven.
Over wat betreft acceptatie van mensen met een andere seksuele geaardheid, daarover kunnen we redelijk kort zijn. In het westen van Europa, heeft de secularisatie zich ingezet in de jaren 60 van de vorige  eeuw en daarmee mede de weg heeft vrijgemaakt voor acceptatie en assimilatie van o.a. homoseksualiteit. In het oostelijk Europa heeft het zich ontdoen van het communistisch juk gesterkt geweten door de steun van onder andere de katholieke kerk en de Russisch orthodoxe kerk. Na de val van het communisme heeft zich er een religieuze heropleving voorgedaan waarbij de christelijke waarden zich wat extremer profileren. Ook in deze landen is het een kwestie van geduld en tijd om mensen met een andere geaardheid te laten assimileren. Je kunt een samenleving niet naar de wil en visie van een ander deel van Europa kneden. Dat werkt contraproductief. Hoe goed ook bedoeld, kies de weg van de geleidelijkheid en de diplomatie en controleer controversiële wetten op rechtmatigheid via de daarvoor bestemde procedures via de Europese Commissie en he Europees Hof van Justitie.

Ik begrijp waar de weerbarstigheid van mensen op de Balkan vandaan komt zoals in Hongarije. Hoe harder je de Hongaren trapt, des te meer blijven ze dwarsliggen en zullen de mensen op de Balkan juist alles doen wat ongewenst is, zelfs al is het niet in het belang van het eigen land. De trots gaat voor op het nadenken. Dit verklaart het gedrag van de Hongaarse politiek en de Hongaarse premier Viktor Orban. Het is me er eentje die Orban. Maar deze landen hebben ook duchtig moeten vechten voor hun vorm van vrijheid en ze laten zich de les niet spellen. Ik kan er niks anders van maken.

Over Viktor Orban. Job? Premier van Hongarije. Hobbies? Knielen voor God en Vaderland en wellicht ook zijn vrouw. Laatste roddel over Orban: Orban houdt niet van Ontmoetingsplekken der herenliefde met  toegangsspreuk “Tissues weg pleuren, tegen niemand zeuren”.

In de ogen van Orban en zijn partij Fidesz staat het traditionele gezin centraal. U weet wel. Pa komt thuis in zijn Skoda diesel, moeder zet het eten op tafel en zijn biertje. Vervolgens mag moeder de klappen van het huiselijk geweld opvangen, dochterlief krijgt haar dagelijks portie incest, en de celibataire priester ziet zoonlief aan voor het voor hem niet te versmaden ¨Lichaam van Christus” en neemt zoonlief tot zich. Resultaat? Pa de bak in, moeder in de bijstand, auto in het milieu, dochter en zoon in de psychiatrie en de priester kon blijven waar hij zat en ging door omdat hij dacht te horen “dat het goed was”. Leve het traditionele gezin.

Resultaat na het pronkgedrag van de mannelkijke pauw, inderdaad een pauwenmama met kleintjes zoals hier in Morra Jable, Jandia, Fuerteventura, Canarische Eilanden, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar het traditionele gezin, of laten we zeggen de bestuiving en de bevlekte ontvangenis van de vrouw vormen wel een elementair gegeven in de  de reproductieve biologie. Een vrouw maakt zich op om door haar partner of een mogelijke toekomstige partner aantrekkelijk gevonden te worden. Pure biologie zoals de natuur het bedoeld heeft. Een pauw pronkt ook niet met zijn veren in de hoop een tegoedbon te krijgen om daarmee in een Michelin Restaurant met 2 sterren te gaan eten.


Maar de zedelijkheid en de bepaalde moraliteit in het oosten van Europa zijn redelijk flexibel. Naughty, naughty naughty. Met voor buitenstaanders  paradoxaal gesloten en geopende voordeuren.


Nou geef ik u te kennen als uitzonderlijke regelmatige visiteur van Oost-Europa dat de biologische paringsactiviteiten er altijd hoogtij hebben gevierd. We spreken onder de beroepsmatige reizigers niet voor niets over Snolgarije, Snoldavië, Sletland, Clitouwen en Sloeriemenië. Voor de avontuurlijk aangelegde wilde leuter is het oosten van Europa, tot diep in de Kaukasus een groot pretpark genaamd de Befteling met sprookjes als Tepelsteeltje, Roodslipje plus Sneeuwwitje en de 7 pooiers. Gelet op het traditioneel karakter ontbreekt alleen vooralsnog het sprookje van Hans en Mietje. Ik denk dat ik het karikaturaal redelijk heb weergegeven.

Ik zie Orban nog niet in de frituur om een Jos Brinkie vragen (Jos Brink, inmiddels overleden was een ongekend populaire homoseksuele Nederlandse televisie-presentator. Naar hem werd een frituur-gerecht vernoemd, zijnde een frikandel of curryworst in bruine satésaus) .

Viktor Orban wordt niet zo snel een Vicky Orban. Ik zie hem zich ook niet hullen in een setje van Victoria´s Secret, want geef je een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding.

Zeg, als je nergens meer om mogen lachen, dan gaat het fout. Assimilatie en acceptatie komen van twee kanten ( nee we hebben het nu niet over biseksualiteit). Als je acceptatie en assimilatie wilt en niet gediscrimineerd wilt worden, profileer je dan ook niet als een “uitzonderingsgroep”, maar behoud wel je eigen identiteit en authenticiteit, daar mag je trots op zijn en uiting aan geven.

Worden de homoseksuelen vervolgd in Hongarije? Nou dat is niet het geval. Je wordt niet opgehangen zoals in Iran en daarom had de toon richting Hongarije wel iets diplomatieker gekund en voor de keuze stellen om uit de EU te vertrekken is ook de oplossing niet. Rutte vergat even dat de Unie bedoeld is om conflicten aan de onderhandelingstafel op te lossen in plaats van op het slagveld van de verloren liefdes en verbroken convenanten. Iets wat de Franse president Macron en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wel begrepen en deze laatste gaf haar visie ook zeer duidelijk te kennen en daaruit sprak wijsheid. Geen verdere polarisatie, maar wel vasthouden aan de kernwaarden van de Europese Unie wat deze ook mogen zijn.

Maar voor dat er echt serieus verder over waarden gesproken kan worden binnen Europa, dient er eerst aan waardebepaling gedaan te worden. Daarin is er geen plaats voor de “woke-beweging”. Maar wees wel verdomde vlot met het vaststellen van de waarden in Europa, want anders wordt u ingehaald door de maakbare samenleving die verder staat van de natuur als denkbaar en wenselijk. Assimilatie en acceptatie zijn niet gebaat bij het forceren van anders gaan denken en  het opgelegd accepteren. De weg van de geleidelijkheid zorgt voor stevigere verankering in de samenleving.

Europa, neem eens hard en onkreukbaar stelling tegen Iran die homoseksuelen omwille van hun geaardheid ophangt met telescoopkranen. Of zijn we bang de relaties met het boevenregime in Iran verder te verslechteren? Hoe hypocriet. Sla elke imam in de boeien die bij ons geweld en haat predikt tegen homoseksuelen of zijn we bang voor ongeregeldheden en aanslagen uit naam van Allah de Verschrikkelijke? Europa toon eens wat ballen waar het moet en gedraag je eens waar het wenselijk is.

Overigens, een deel van de afgekondigde Hongaarse wet, daar waar het pedofilie betreft kun je in zekere zin een rechtsvergelijking maken de pedofiie-vereniging Martijn die in Nederland ook door de rechter verboden werd  op vordering van het Openbaar Ministerie. Dus de facto  niks nieuws onder de zon juridisch gezien wat dat gedeelte betreft.

Persconferentie van de UEFA op 12 april 2000 in het Europees Parlement te Straatsburg, Frankrijk Foto: © Peter-Vincent Schuld


Hongarije lag deze week al onder vuur in het Europa als continent en de burger. Er werd geroepen om tijdens het Europees Kampioenschap, georganiseerd door de Europese Voetbalbond UEFA op allerlei manier protesten te laten klinken daar waar Hongarije speelde dan wel in het stadion waar gespeld wordt. De UEFA wilde niet dat het toernooi verpolitiseerd werd en verbood regenboogprojectie op een stadion in München. Maar de UEFA heeft wat boter op het hoofd.De UEFA zou zich niet met politiek inlaten. Wat deed een afvaardiging van de UEFA onder leiding van de inmiddels wegens dubieuze financiële dubieuze transacties verdachte UEFA-bons en oud-voetballer Michel Platini in het Europees Parlement in Straatsburg alwaar hij namens de UEFA een persconferentie gaf?  is dit  politiek of is dit geen politiek? We hebben de foto´s nog. Sorry UEFA, buiten spel en roze kaart.

Met conclusie

Waar ik sta in dit verhaal? 
Ik geef geen zak om voetbal. Het interesseert me geen bal en ik geef er geen flikker om.


Ik ben evenwel een volbloed libertijn. Van mij mag iedereen het met iedereen doen, hoe ze het willen, hoe vaak ze willen, waar ze het maar willen en wanneer ze maar willen. ik vind het allemaal best. Ik ben niet van het oordelen en veroordelen. Liefde in welke vorm is iets mooist en lust, tja, ieder mens heeft zijn needs, niemand uitgezonderd.

En nu al die Europese politici de darkroom in sturen en kijken of iedereen nog het hart van een ander voelt of hoort. Voor gebeurlijke incidenten en al dan niet op prijs gestelde intimiteiten ben ik niet aansprakelijk.

Maar vindt u het erg als ik tegen een nichterige ober die op een terrasje vraagt of hij even achterlangs mag gaan, gewoon  in alle beleefdheid en in alle hoffelijkheid “liever niet” zeg?