De Avonddenkers: Israëlisch bedrijf voorloper met kweekvlees: No Cows in Space

0
702
Blaarkoppen als vleesrunderen in natuurgebied Engbertsdijkvenen bij Langeveen, Nederland Foto: Jan Sibon/Schuld

door Bernd Timmerman

Aleph Farms, een Israëlisch voedingsbedrijf dat rundvleessteaks van koeiencellen ontwikkelt, heeft maandag aangekondigd dat het voor het eerst met succes vlees op het internationale ruimtestation heeft gekweekt – een stap vooruit in het doel van het bedrijf om slachtvrij milieuvriendelijk vlees te creëren.


Ik ben ervan overtuigd dat het lijden van dieren  door middel van innovatie substantieel wordt verminderd.


Het gaat om twee ontwikkelingen: – kweekvleesproductie voor de grote markten met lage prijzen – plantaardige productie met de structuur en bite van vlees (en vis & kaas enz).


Tot de uitkomsten van deze nieuwe revoluties werkelijkheid zijn en daarmee miljarden levende dieren in de veehouderij worden vervangen door hoog kwalitatieve alternatieven gaat het om: 
– bewustwording van consumenten, daar zit echter een plafond wat betreft de handelingsbereidheid om over te stappen op een ander voedingspatroon. 


Met andere woorden de groei van (optimistische blik, niet goed onderbouwde cijfers) 4 % vegetariërs en 1 % vegans naar tientallen procenten, een meerderheid, laat staan iedereen, is een illusie.


Zonder innovaties naar kweekvlees blijft de intensieve veehouderij groeien en dus bestaan
– een tweede bewustwording zodat consumenten die vlees eten producten kopen uit veehouderij met een beter dierenwelzijn (keurmerken). 
Ook hier is het niet te verwachten dat het gaat om een meerderheid van de consumenten
– nationale en internationale lobby voor een hoger niveau van dierenwelzijn binnen de veehouderij (en visserij) zodat dieren een beter leven hebben. Dit betekent wet- en regelgevingen en internationale verdragen plus naleving en handhaving 
– naast lobby inzet van protest en pressiemiddelen om de dierenwelzijn hoger te agenderen op de maatschappelijke en politieke agenda’s

Alleen een moreel statement maken en 100 % gokken op een alles (gangbaar vlees) of niets (plantaardig) uitkomst is een strategisch doodlopende en zelfs immorele weg.Je houdt zo namelijk dierenleed in stand.
Ontwikkelingen, dialogen en compromissen zijn noodzakelijk om nieuwe sociale constructen te maken.


Wie welzijnsmaatregelen en innovaties verwerpt predikt een samenleving die onmogelijk is en bevindt zich weliswaar in een bubbel met ethisch gelijken maar kijkt door vensters waar dierenleed blijft door eigen koppigheid en omarming van averechts werkende strategieën.
Meer flexitariers, meer vegetariërs, meer vegans, hogere welzijnniveau’s door keurmerken, betere wet- en regelgeving en hoogwaardige innovaties maken het lijden van dieren minder (ook van mensen).


De komst van kweekvlees en de introductie van een nieuw niveau van alternatieven voor vlees, vis, melk, ei en kaas vormen de grootste uitdaging om een einde te maken aan het huidige productiesysteem.


Het scanderen maar vooral investeren in Go Cultured Meat is de toekomst.
Daarom roep ik meerdere zaken:
Go Flexi

Go Veggie

Go Vegan

Go Better Production

Go More Laws

Go Lab Meat

Op de zevende dag denk ik
Een rationeel realistisch idealistisch bericht.