De Avonddenkers over energie: “Gastronomische” prijzen veroorzaakt door klimaat-idioten en behandel Rusland nou eens met respect!

0
Aanduiding aanwezigheid gaspijpleiding in het Dijon, Frankrijk Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

In dit “columnistisch” verhaal gaan we eens even goed gas geven.

Politiek en realiteit botsen aanhoudend. Waarom? Omdat de politiek het oogmerk heeft van “wat het zou moeten”  zijn en de realiteit is wat het is. LNG-tankers varen niet naar Europa maar naar Azië, waar men bereid is in de buidel te tasten voor aardgas. In Nederland zijn we zo dom geweest om de gasboringen in het noorden te staken. Oliedom.

Aygaz LNG tanker in de haven van Odessa, Oekraïne
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Kijk, Nederland zegt altijd wel zo slim te zijn maar met die groene idioten is het verstand aardig aan ontbinding onderhevig.

Gewied onkruid, bij het Algarve Shopping Center nabij Faro, Portugal
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Even grof, heel grof: Van bladeren in de bossen, overleden corona-patiënten, gemaaid gras, aangespoelde en verdronken dobbernegers,  onkruid, zeewier, geamputeerde benen, weggesneden tumoren, koeienmest, uw eigen uitwerpselen, geaborteerde foetussen en de  inhoud van uitgeknepen cysten,  allemaal perfect geschikt  geschikt om aardgas te produceren.

Dela crematorium in Geleen, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Alles wat kan ontbinden kan methaan voortbrengen. Maar ja, .o.a. Dela en Monuta zijn geen energiebedrijven en de wet op de lijkbezorging staat het shredden en het methaniseren van overledenen niet toe. Gemiste kans, niet waar?

Windmolens (Windturbines) in de Eemshaven, Groningen, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dus opnieuw  politieke (en ethische) kwesties. Ja, de windmolens zouden minder elektriciteit hebben opgewekt omdat het minder gewaaid heeft, zo wordt er gesteld. Nou dan hebben we meteen vier vragen.
1) Is het plaatsen van windmolens wel zo rendabel?

2) Waarom wordt er nooit stevig gesproken over het gegeven dat windmolenparken stil worden gelegd als er een overaanbod aan elektriciteit is en het afzetten van elektriciteit juist geld kost?

3) Wat met de horizonvervuiling door die stalen kolossen?

4) Wat is de netto rendabiliteit van een windmolentje in de wetenschap dat zo’n kreng 20 jaar meegaat en dan de schroothoop op kan maal de productiekosten en plaatsingskosten en het daarmee gepaard gaande energieverbruik?

Windmolens (windmolens) in de Eemshaven, Groningen, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Zie wel, denken moet u vooral niet aan politici overlaten, wier brein niet zelden overeenkomt met dat van een amoebe, daarbij aantekenend dat amoeben ook kunnen ontbinden en derhalve energieopwekkend kunnen zijn.

Gasleiding met een omweggetje langs een brug in Maribor, Slovenië
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Het gastekort en de hoge energietarieven zijn dus puur een politieke kwestie, waarbij de politiek met de handen in het haar zit, om de door de politiek zelf veroorzaakte puinhoop middels lapmiddelen weer recht te trekken en vervolgens mooi weer te spelen onder het slaken van de kreet “kijk ons nou,  wat wij allemaal niet voor de burger doen”.

Aardgaswinning door de NAM in Hoogezand, Groningen, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Is er wereldwijd een gastekort? Welnee, er is meer dan voldoende, zelfs in Nederland. Maar we hebben de gaskraan in Groningen dichtgedraaid omwille van aardbevingen en het klimaat. Hallo ¨sukkels in Den Haag”, hallo jankbakken, emokippen en huilbabies!

Aardgastransport bij winningspunt NAM in Slochteren, Groningen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Natuurlijk hebben de Groningers recht op een ruimhartige compensatie voor de geleden schade met naar mijn mening het liefst een stevig surplus zoals bijvoorbeeld een levenslange vrijstelling van elke vorm van belasting en sociale premies. Die paar miljoen meer of minder op de begroting zal het ook niet maken, in de wetenschap dat Nederland jaarlijks ettelijke miljoenen wegsmijt aan nutteloze subsidies zoals het financieren van Palestijnse terroristen.

Gasunie reduceerstation in Windesweer nabij Hoogezand, Groningen, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nee, de politiek won het weer van het brein dat “reservoir-techniek”  voortbracht. Met andere woorden, de leegtes die ontstaan door het onttrekken van het aardgas kunnen gewoon worden gevuld met andere stoffen, zolang de druk maar op peil blijft. Had de opslag CO2 een oplossing kunnen zijn? Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Het zou de Nederlandse schatkist, de oliemaatschappijen Exxon en Shell een hoop hebben opgeleverd.

Boorlocatie van de NAM in Schoonebeek, Drenthe
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nu is het de vox populi die de druk uitoefent en de vorm aanneemt van een volksgericht. Maar, wie speelt hier nog meer een rol. Zeker de lamlendige sensatiezoekers van andere media, die selectief kritisch zijn. Kritisch op de aardgaswinning, kritisch op de de compensatieregeling, janken over het klimaat maar hun plicht niet doen waar het gedaan dient te worden, namelijk alternatieven voor het voetlicht brengen c.q. in de schijnwerpers plaatsen. Zo breng je een emotioneel vacuüm  tot stand waarin wijsheid en realiteit geen ruimte meer krijgen. Had het de “Ondergrondse Groningse Deltawerken” genoemd, dan hadden de getroffenen en de bevolking het gesnapt en het ondersteund en was Nederland niet louter afhankelijk geweest van buitenlands aardgas. Maar ook via onze Noordzee krijgen we nog aardgas binnen.

Leverpunt aardgas door GrDF in Perpignan, Frankrjik
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Enfin, De Franse regering  heeft de rem gezet op aardgasprijzen. Hier werd ingegrepen op de vrije markt. Of dat nu de oplossing is, is vraag twee. Maar de Fransen hebben wel kerncentrales en die houden ze. De Fransen herinneren zich de protesten nog toen President Macron de accijnzen op brandstoffen voor de auto ging verhogen. De hel brak los en was oorzaak van het protest der gele hesjes.  Met de verkiezingen voor de deur volgend jaar kan Macron zich geen enkele uitwas meer veroorloven. Zo populair is mijnheer de President nou ook weer niet.

Elektriciteitsleverancier Iberdrola in San Carlos, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Spanje werd al reeds geconfronteerd voor de gascrisis met een verhoging van 30% van de energiefactuur. Snel voorzag de regering in onder meer een verlaging van het BTW-tarief. Een verdere aanslag op de portemonnee van de door de corona-crisis al zo geteisterde Spaanse burger was niet meer denkbaar en houdbaar. Dus de Spanjaarden moesten iets. Onder de bevolking begint het gemor tegen de megalomane klimaatmaatregelen ook groter en groter te worden.

Aardgasputje in Antwerpen, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Dan gaan we naar Absurdistan, beter gekend als België. Het land dat beter als wapenspreuk “Neque Escam Neque Pisca” (Vlees noch Vis) zou dragen in plaats van “Eendracht maakt macht” Gisteren kwamen er naar schatting zo’n 50.000 simpele zielen op straat gedurende een klimaatprotest.  Vandaag bezetten klimaatactivisten de partijkantoren van de Vlaamse ecologische  wappies Groen en de Waalse equivalent Ecolo om te protesteren tegen de subsidiëring van gasgestookte elektriciteitscentrales. “Nee tegen fossiele brandstof” stond er op een van de de spandoeken te lezen. Als u uw overjarige opa, die over de uiterste houdbaarheidsdatum is,  in de biovergister flikkert, heb je ook fossiele brandstof. Simpeler kan ik het niet maken.

Aardgasdistributie in Zeeland, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Nu naar Nederland. Uw energierekening bestaat voor meer dan 50 % uit energiebelastingen. Nou daar wil het demissionair kabinet nu wat aan doen. Dus eerst van u stelen om uit barmhartigheid hetgeen gestolen is  deels terug te geven, stelletje ouwe tollenaars. Dan moet u weten dat uit het geld dat de energiebelasting heeft opgeleverd, er talloze nutteloze projecten inzake hernieuwbare energie zijn opgestart. Dus sinds de jaren negentig, de tijd waarin de energiebelasting een feit werd, zitten een een aantal uitknijpbare puisten in Den Haag u uit te knijpen en u blijft ze maar steunen in het stemhokje.

Aardgasleidingen van COGAS in Den Ham, Overijssel, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Enfin, zin in een wetenschappelijk experimentje?  Nu, dan laaien we die 50.000 klimaat-mafklappers op, we brengen ze naar de site van een of ander petrochemisch bedrijf, broek uit en we monteren aan  ieders aars een drollenvanger en een gasfles om scheten op te vangen.  Elke week wordt het geleegd op de door de groenen in het leven geroepen milieustraten.

Vegatarisch eten veroorzaakt ook methaan. Op de foto een vegetarisch menu bij een restaurant in Catral, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Hoeveel aarsgas zouden we dan opgevangen hebben en hoeveel mest waar we ook weer gas  van kunnen maken. Zie daar het sprookje dat fossiele brandstof ten einde zou moeten zijn, want ieder mens creëert dagelijks methaan, dat aardgas of in dit geval aarsgas heet. De mens is dom, zo labiel als Ikea-brandhout en met de meesten valt er niks aan te vangen. Conclusie, al eet u vegetarisch, vlees en vis, met uw persoonlijke methaanproductie is er niets mis.

De gasfabriek uit oude en vervlogen tijden waarin het gas werd opgeslagen zoals hier in Kastrup Kopenhagen, Denemarken
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Maar wat had dan een oplossing kunnen zijn om de hoge aardgas- en elektriciteitsprijzen tegen te gaan. Het begint met nadenken. Iets wat de meeste mensen niet kunnen. Behoorlijke voorraden er op nahouden voor als er schaarste optreedt is altijd aan te bevelen.  Massaal aardgas inkopen als de prijs laag staat en deze opslaan in al dan niet ondergrondse tanks. Punt. 

De energievoorziening staat onder hoogspaning waar je niet onderuit of onderdoor kunt. Op de foto een verkeersbord dat stelt dat het verboden is om met voertuigen hoger dan 2,5 meter door te rijden in verband met een hoogspanningskabel in Lichtaart, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar iedereen was in overdreven mate bezig met de corona-crisis en het oude gezegde “een ongeluk komt nooit alleen” gaat hier weer eens op.
Wat de klimaatsukkels ook schreeuwen, methaan, al is het in de vorm van aardgas, al is het in de vorm van andere ontbindingsgassen, zijn en blijven nodig om in onze toenemende energiebehoefte te voorzien.

Met het te verwaarlozen percentage van ongeveer 1 procent wat die windmolens opleveren, daar redden we het ook niet mee.

Aanlandingspunt Nord Stream 2, Lubmin, Greifswald, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De Russen zijn natuurlijk slim. Russen zijn veel strategischer en intelligenter dan de Europeo´’s. Creëer of maak gebruik van schaarste, de  prijs wordt omhoog gedreven en incasseren maar. Sinds vorige week stroomt er Russisch aardgas door de Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland.  Ik had er zelf op kunnen komen. De Russen leren de EU zich wat realistischer en bescheidener op te stellen en vooral die grote waffel eens dicht te houden.

Voor het Europees geblaat naar Rusland krijgen we nu de rekening gepresenteerd. Nadenken is een kunst en zoals ik al zei voor de meeste Europeo’s niet weggelegd.

Briketten en houtskool voor de barbecue
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Kolencentrales zijn en blijven eveneens nodig voor de energieproductie. Eventuele of vermeend schadelijke gassen kunnen worden afgevangen. U blijft uw barbecue toch ook verhitten met kooltjes? Ja, toch? Blijft u nog steeds graag  tegen de kolencentrales schoppen? Ja? Meent u dat? Echt? Vieze vuile smerige hypocriet dat u er rondloopt. U bent echt nutteloos op deze aardkloot!

Ladingen plastic afval bij containers in Albatera, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Andere oplossing om de energieschaarste en torenhoge energietarieven tegen te gaan? Stoppen met afval over de hele wereld te slepen als “recyclebaar” zoals plastics. Gewoon alles wat brandbaar is, ophalen en afvoeren naar de vuilverbranding en laat de stoomturbines maar draaien. Helpt ook tegen de illegale dumpingen omdat het aanleveren en verwerken van afval onnodig duur is gemaakt door die groene afpersers.

Gooit u uw afval daar maar neer, goedkope grondstof voor energie zoals hier in Albatera, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

Met conclusies:
1) Ik ben klaar met de groene criminaliteit. Naar de bajes met dat gajes.

2) Wen er maar aan dat u ooit niet meer in de Bijlmermeer woont maar aan het Bijlmermeer. Wat een simpele verandering van een lidwoord al niet voor vreugde kan betekenen.

3) Van as komt gij, tot gas zult gij wederkeren