De Avonddenkers over het gelijk van Jan van Speijk: De 1e zelfmoordterrorist in België was een…….Hollander

0
Herdenkingssteen op de muur van de vuurtoren vernoemd naar de Nederlandse zeeheld Jan van Speijk Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Ja, ja, u gelooft het of u gelooft het niet. Nederlanders en Belgen zijn vrienden of kunnen vrienden zijn. Om deze vriendschap te “bekronen” hierbij mijn column waarbij ik mij genoodzaakt voel om weer eens op wat lange tenen te gaan staan.

Belgische corona-hysterie: mondkapjes op straat in Merksem, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Toch is die vriendschap er niet altijd geweest en is deze weer onder druk komen te staan toen de Belgen een in- en uitreisverbod afkondigden en de grens afsloten met onder meer betonblokken na de uitbraak van de “Chinese griep”.  Het aantal grensoverschrijdende porties “Wuhan met sambal” al dan niet met fatale afloop moest en zou gedecimeerd worden.

kantoor van de Benelux in Brussel, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Unievorming via de Benelux? Unievorming met Europa, met hoofdzetels te Brussel? Welke Unies? Zelden is Belgische overheid zo hufterig omgegaan met de eigen bevolking en met die van de buurlanden. Je zou voor minder een staatsgreep voorbereiden om een deugdelijk bestuur te herinstalleren en de bevolkingen de democratie terug te geven. Zeker als u leest over de volgende fratsen. Bereid alvast maar een VN-vredesmacht voor.

De Europese vlag gebroederlijk langs de Belgische vlag, deze weer gebroederlijk langs de Vlaamse vlag en dan hebben we nog de vlag van de gemeente Duffel, in België waar deze plaat geschoten is
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ja, de Belgische overheid maakte er weer een potje van. Grenzen sluiten, vervolgens op hun donder krijgen van de Europese Commissie omdat het sluiten van de grenzen feitelijk in strijd was met de Europese akkoorden en verdragen. Toch gingen de Belgen maar door. Maar er kwam een einddatum in zicht. Een politieke kwestie, want als je dit soort van nutteloze acties te lang volhoudt dan volgt er een strafprocedure vanuit de Europese Commissie. Door te rekken en een einddatum te prikken die met politieke motieven gekozen is, maakte de Belgische regering zich niet alleen belachelijk maar ook gehaat onder de eigen bevolking maar ook in het buitenland. Niet alleen de Belgische regering wordt intens veracht, dat geldt ook voor de viroloog Van Ranst die nu ergens in een safehouse zit te wachten. De wind kan luwen, een virus blijft bestaan maar op een dag zal ook Van Ranst omwille van ouderdom of ziekte vergaan. Altijd het positieve in het leven proberen te zien.

Het beeld dat er overschiet van deze en de voorgaande Belgische regering, die niet de wens van de kiezers vertegenwoordigen, is dat van een samengeraapt zootje prutsers dat niet in staat is om naar behoren te presteren en het hoofd koel te houden. Dat geldt voor andere grote delen van het Belgisch openbaar bestuur, met inbegrip van onder meer de deelregeringen in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels gewest.

Lijkenhonden van de Federale Politie zoeken in “s-Gravenbraekel, naar de stoffelijke resten van een lid van de Bende van Nijvel. Ondanks dat ze geen lijk vonden, ving de politie bot in 2004
Foto: © Peter-Vincent Schuld

België, het land van Marc Dutroux en Marc van Ranst. Het land van de Luikse socialisten-maffia en de Bende van Nijvel. Het land van politieke incompetentie en corruptie.  Het land van Jürgen Conings en Eddy Wally zaliger. Toch is België op zich een heerlijk land. De leuke dingen vinden plaats achter gesloten deuren, de rest is een maskerade en tegelijkertijd een idiote parade van opportunistische politieke wannabe circusartiesten die je niet eens in een beschermde werkplaats als boutje-moertje-nippeltje-schroefje-draaiers wilt hebben maar wel naar hartenlust jongleren met de centjes van de Belgische belastingbetaler.

Kapitein (b.d.) Harry Jongen, alias De Neus voorheen werkzaam bij de Nederlandse Bergings- en identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht die de Belgishe politie bijstond in het zoeken naar stoffelijke overschotten in de zaak Dutroux. Hier gefotografeerd bij hem thuis in Almere, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ik herinner mij.nog de jaren dat Kapitein Jongen, oud- medewerker van de Nederlandse Bergings- en Identificatiedienst met de prikstok op zoek was om stoffelijke overschotten te zoeken in de zaak Dutroux, Dutroux viert dit jaar overigens zijn 25-jarig gevangenisjubileum. Kapitein Jongen herkende een lijkengeur als geen ander. Maar de politieke stank die van het huidige Belgische openbaar bestuur plus de extreemlinkse querulant en viroloog Van Ranst afkomstig is, is nog erger dan een penetrante lijkengeur.

Jubelparktunnel , Brussel, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het blijft niet beperkt tot de coronacrisis. Want welke imbeciel komt er op het idee om de bezoeker van het Brussels gewest te onderwerpen aan een taks voor wie met de auto naar het centrum van de gewestelijke, nationale en Europese democratieën wil komen. Natuurlijk vinden we ze terug bij de Belgische Franstalige socialisten en in het bijzonder ene Rudi Vervoort, premier van het Brussels gewest en notoir socialist zich gesteund wetende door de Groenen. Een toegangstax + kilometerheffing. Wie een beetje nadenkt, en dat is voornamelijk voor socialisten en groenen moeilijk tot onmogelijk, weet dat niet alleen het bedrijfsleven weer de rekening gepresenteerd krijgt maar ook de diverse overheden wiens ambtenaren en bezoekers zich in Brussel moeten begeven per auto en die kosten komen voor rekening van de belastingbetaler.

Medewerker van een ruimingsdienst verwijdert drek uit een vijver in Zoersel, België
Foto: © Christel Dubos / Schuld

Maar wie een belemmering legt om het hart van de democratie te betreden, begrijpt niets van democratie en vormt de drek van de samenleving waar we ook weer vanaf moeten zien te komen. Dus per saldo willen de socialisten en de groenen bijvoorbeeld ook de werking en het verkeer van en naar de internationale instellingen als de Europese Unie en de NAVO onnodig duurder maken met kosten lastens de belasting betalende automobilist.

voertuigen van het Corps Diplomatique vormen op veel regels een uitzondering zoals hier in Brussel in de richting van het Luxemburgplein
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ik legde mijn oor een te luisteren aan de linkerkant van het Brusselse politieke spectrum. Wat hoorde ik? “Ja, dan kunnen al die mensen van al die ambassades en internationale instellingen ook eens voor Brussel gaan betalen”. Sorry sukkels, op grond van het Verdrag inzake het diplomatieke verkeer, het zogenaamde Verdrag van Wenen, is het onmogelijk om voertuigen met een CD kenteken en diplomaten fiscaal een oor aan te naaien. Dat geldt voor alle verdragslanden, Dus ook in België  en daar valt Brussel vooralsnog ook onder. Een andere Waalse socialist die in een vlaag van een zeldzame verstandsverbijstering het licht zag, heeft zich inmiddels tegen de plannen gekeerd. Ha, leuk, socialisten maken onderling ruzie. Erg vermakelijk. Waar rood is, is politiek bloed.

Grote Moskee in Brussel, waar salafisme welig tiert
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Wat extra parkeergelegenheid in Brussel zou geen slechte optie zijn. Kom je Brussel binnenrijden via de Jubelparktunnel moet weten dat er boven de tunnel de Belgische Triomfboog staat. Nou laten we die als archeologisch monument maar staan. Alhoewel er geen Triomf in Belgie te vinden is, tenzij u in sprookjes gelooft, laten we de Belgen maar in die waan. Het museum voor krijgsgeschiedenis en het Brussels Instituut voor het kunstpatrimonium, daar moeten we ook maar van afblijven. De in het Jubelpark gelegen Grote Moskee, da’s een ander verhaal. Dat hok wordt gedomineerd door salafisten, dus slopen of ombouwen tot parkeergarage, casino of bordeel is volstrekt gerechtvaardigd. Van haatpaleis tot parkeerplaats of vrijhaven van plezier, ik kan mij geen betere opties bedenken.

2005: De hoofdstad van Brussel krijgt eindelijk een behoorlijke waterzuivering in plaats van lozingen in de rivier de Zenne met ondraaglijke stankoverlast tot gevolg
Foto: © Peter-Vincent Schuld


België stinkt, zoals de rivier de Zenne stonk waar het Brussels afvalwater op uitkwam, alvorens er een duchtige waterzuivering gebouwd werd. Het is wellicht de geur van een ontbindend land dat minimale normen van behoorlijk bestuur niet kan halen. En dat geeft me toch een stank. Het geeft het Vlaams Belang aan Vlaamse kant de wind in de zeilen. Politicoloog Carl DeVos, van de Universiteit van Gent stelt in het Vlaamse weekblad Knack onomwonden dat het Vlaams Belang winst boekt onder hoogopgeleide  personen en succesvolle ondernemers. Dat is niets nieuws, het wordt thans alleen toegegeven. Zie hier, kapitaal en intellect op de dorpel van een politieke revolutie die gehaat wordt door de sterk in opkomst zijnde communistische partij Le Parti du travail de Belge (PTB) aan Waalse zijde met zijn Vlaamse tegenhanger PvdA, waar naar verluidt viroloog Van Ranst zijn electorale goesting vindt.  De flanken worden radicaler en dat belooft ellende.

Verkeersbord “Gevaar, spelende kinderen” in Sint Niklaas, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het politieke voorgestane knip- en plakwerk vanuit het Koninklijk Paleis in  Brussel maakt van elke federaal instituut een kinderdagverblijf voor moeilijk opvoedbare kinderen met etatistisch autisme. Feitelijk is dit een politieke bom onder het land. Het is niet de vraag of België barst, maar wanneer het gaat barsten. De huidige constellatie is geldverslindend en werkt niet en gaat nooit werken. Het is beter om België op te doeken en de onderdelen als zelfstandige lidstaten van de Europese Unie tot beschaving en ontwikkeling te brengen. In Brussel zijn het vooral Sint Joost-ten-Noode, Molenbeek en Schaarbeek die toe zijn aan herverkaveling, ontwikkeling en de-urbanisatie. Zulks Met prachtige openbare LED en/of of Xeno-verlichting.

Trams van het openbaar vervoerbedrijf MIVB in Brussel, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar links, dus de groenen en de socialisten blijven de zaak in België en in Brussel verzieken. De partijen zijn vragende partij om de strikte neutraliteit in de openbare diensten af te schaffen, dit naar aanleiding van een een slechtspraak (lees tenenkrommende rechtspraak). van een geitenwollen toga-drager. De feiten? Moslima met hoofddoek solliciteert bij het Brussels openbaarvervoerbedrijf MIVB, een overheidsbedrijf waar de strikte neutraliteit wordt gehanteerd. Het Mad-Allah-ammeke, gaat samen met antiracisme-club Unia naar de rechter en sleept een schadevergoeding van 50 ruggen (50.000 euro) binnen. Als Brussel dan toch zo “Frans” wil zijn, misschien dan ook maar eens de Franse laïcité invoeren, dan heb je dit soort geneuzel niet. Nee, maar oh wee als jongeren met naveltruitjes, slippers en andere zomerse kleding naar school gaan, dan is dit opeens een probleem omdat… omdat wat? Kledingvoorschriften? Ga weg! Doe normaal! Maar dat kunnen ze in België niet. Als je hoofddoeken toelaat, dan ook de licht gekleedheid van jongeren al is het nog zo uitdagend en potentieel onzedelijk. Scholen en hun directies moeten hun plaats kennen en zeker niet gaan inboeten op de vrijheid. Wel hoofddoeken toelaten maar niet  de contraire luchtige kleding van de autochtone bevolking, dat is pas echt discriminatie.

België is een  Europees land land waarbij we serieuze vraagtekens moeten stellen. Die vragen begonnen reeds gedurende de Belgische onafhankelijkheidsstrijd. Ja, de Belgen wilden onafhankelijk worden van de Nederlanden. Tja, iedereen maakt fouten.

Tot het in België Carrefour werd, was de supermarketen GB de belangrijkste supermarkt in België, en in de hoofdstad Kinshasa voormalige kolonie Congo had je ook een vestiging, of wat er van over schoot
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dat het daarna deels een politiek ontwikkelingsland werd, is een repeterend gegeven. Immers dat zagen we ook terug in Belgisch Congo, dat na de terugtrekking van de Belgen ook een complete bende werd. België is naar de kloten, besef dat nu maar en je kon dat reeds in 1830 al voorspellen, het jaar dat België onverdiend en onbestraft onafhankelijk wilde worden van Nederland. Apenlanden moet je geen onafhankelijkheid geven als ze er niet mee om kunnen gaan.

Zicht op de Schelde die leidt naar de haven van Antwerpen.
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Op 5 februari 1831 was de laatste maar grote dag voor de Nederlandse Luitenant der Zee die bij marine-operaties in Nederlands Indië al de geuzennaam “Schrik der Roovers” meekreeg. Hij had als opdracht de opstandige Belgen aan te pakken. Koning Willem I had destijds direct door dat het nooit wat zou worden met België en dit landsdeel een strenge vaderlijke hand nodig had.

gedenksteen ter ere van Luitenant ter Zee Jan van Speijk op de naar hem vernoemde vuurtoren in Egmond aan Zee, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Luitenant ter Zee Jan van Speijk die met zijn kanonneerboot op de rede voor Antwerpen lag en met lede ogen moest toezien hoe Belgische opstandelingen aan boord kwamen en dreigden de Nederlandse driekleur omlaag te halen konden rekenen op een knalfuif.  Naar verluidt riep Luitenant ter Zee van Speijk “Dan liever de lucht in” waarop hij een lont van een kruitvat aanstak en daarmee het hele schip inclusief 28 van de 31 bemanningsleden en enkele dozijnen Belgische  opstandelingen de lucht in joeg. Was getekend, Jan Van Speijk. 

Vuurtoren vernoemd naar luitenant Jan van Speijk in Egmond aan Zee, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Jan Van Speijk werd een Nederlandse zeeheld die tot op de dag van vandaag zijn eerbetoon krijgt. Bij koninklijk besluit beval Koning Willem I der Nederlanden dat de Nederlandse Koninklijke Marine zolang zij bestaat altijd een schip zal hebben dat de naam draagt “Van Speijk”.  Van Jan van Speijk zelf is niet echt veel overgebleven. De romp van het schip moest eraan geloven, van het lichaam van Jan van Speijk werd slechts de romp teruggevonden, die vervolgens te ruste is gelegd in een graf in de Nieuwe Kerk van Amsterdam. Nou stel ik mij een vraag. Zouden de Belgische Koning Filip en de Belgische Koningin Mathilde beseft hebben dat ze gedurende de kroning van Willem-Alexander tot Koning van het Koninkrijk der Nederlanden hun gewezen aartsvijand Van Speijk zich onder hun voeten lag….(te gniffelen)? Of zou Van Speijk zich in. zijn graf hebben omgedraaid? Sat lijkt een beetje moeilijk is gelet op het feit dat het skelet geen armen, geen hoofd en geen benen meer had, afgezien van het van luitenant Van Speijk hartstikke morsdood is.

Vuurtoren tet ere van Jan van Speijk in Egomond aan Zee, Nederland Foto:© Peter-Vincent Schuld

Maar lieve Vlaamse lezers onder ons van wie er vast en zeker er een aantal zijn die België liever gisteren dan vandaag zouden hebben zien barsten; Koning Willem I der Nederlanden richtte in Egmond aan Zee een blijvend gedenkteken voor Van Speyk op in de vorm van een vuurtoren geflankeerd door stenen leeuw ter ere van de Held die symbolisch België opblies, echter tot op heden zonder effectief resultaat.

Grote Markt in Brussel,
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Brussel bestaat nog steeds, en laten we niet vergeten dat wat nu Brussel is, vroeger niet meer was dan een zompig moeras.. Uw eerbetoon aan Van Speijk is nog steeds mogelijk. Er namelijk staat nergens een bord met  “Geen bezoek, geen bloemen”. De nog steeds bij Rijkswaterstaat in gebruik zijnde vuurtoren, bij avondlicht romantisch verlicht, is een bezoekje waard voor hen die zich graag in de geschiedenis verdiepen. Wellicht zouden kransen, kaartjes en bloemen de vuurtoren juist een mooier aanzicht geven.

Ik kan het ook niet helpen, maar de eerste zelfmoordterrorist van Nederlands Rijkswege in België was een Hollander. Sorry he? Ik heb de geschiedenis ook niet verzonnen. En het Koninkrijk der Belgen is niet meer dan een slechte grap.