De Avonddenkers: Rechtspraak wurgt Shell. Over muppets in toga.

0
Tankstation van Shell nabij Montelimar, Frankrijk Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Sinds de jonge jaren in de evolutie van moeder aarde spuwden de vulkanen lava en as. Tot op de dag van vandaag, als de kolkende lava uit de vulkanen stroomt verbrandt zij alles wat zij op haar weg tegenkomt. Je moet wel een volslagen imbeciel zijn om te beseffen dat dit natuurlijk proces geen uitstoot van Co2 tot gevolg heeft. Door de duizenden jaren het zijn veel vulkanen een tukkie gaan doen. We noemen ze dan ook slapende vulkanen.Een proces van moeder natuur. Mocht moeder natuur besluiten een deel van de slapende vulkanen morgen weer te wekken kun je honderden klimaatmaatregelen getroffen hebben, ze zijn dan in één keer teniet gedaan. Iedere simpele ziel begrijp dat, het klimaat hangt van veel meer factoren af dan “de mens”. De rechtbank in Den Haag lijkt deze simpele logica niet te kunnen volgen.

Verkooppunt van Shell propaan, in Medemblik, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het vonnis dat de Rechtbank in Den Haag uit sprak in het voordeel van Milieudefensie c.s. in het nadeel van Shell  is het zoveelste staaltje activisme vanuit de Nederlandse magistratuur. alsof Shell de enige energiereus is. Maar het is makkelijk om Shell aan te vallen. In de ogen van de deugmens staat Shell voor alles wat verderfelijk is. Laat ik daar nou net het tegenoverstelde over denken. Maar ik heb geleerd met mijn beide voeten op de grond te staan en alles te bekijken vanuit een realistisch perspectief. Zouden meer mensen eens moeten proberen.

Paleis van Justitie in Den Haag, alwaar de rechtbank zetelt die in de zaak Milieudefensie tegen Shell uitspraak deed Foto: © Peter-Vincent Schuld

De Nederlandse activistische rechtspraak begint gevaarlijke vormen aan te nemen zoals we zagen in de Urgenda zaak. Zelfs in de processen die de actiegroep Viruswaarheid aan heeft gespannen waren de vonnissen uiterst politiek gemotiveerd. Zelfs bij het proces tegen Geert Wilders was er politieke en ambtelijke bemoeienis. Het volk blijft het maar slikken. Je kunt over de dossiers die ter beoordeling liggen denken en vinden wat je wilt maar de Trias Politica dient gerespecteerd te worden en daarnaast het Europees en internationaal recht.

In de raadkamer van de Rechtbank te Den Haag, waar de beraadslagingen en de vormingen van het vonnis geheim is werd een politiek vonnis geveld.  Bij meerderheid van stemmen, op zich binnen de muren van het justitiepaleis een democratisch gegeven. Alleen de democratie is in deze beperkt tot een drietal personen. Over de deliberatie kan uitsluitend gegist worden. Er is niets aan transparante, maar dan ook helemaal niets.

Reclame voor Shell tankstation op Tsjechische snelweg
Foto: © Peter-Vincent Schuld


De rechtspraak is op de stoel en onder de invloed van de politiek gaan zitten en daar hoort zij niet. Daar moet zij vanaf geschopt worden en hoe sneller hoe liever. Net goed als de politiek niks te zoeken heeft in de rechtspraak. Zo is dit vastgelegd in de scheiding der machten. Op een activistische groene toga party zitten we niet te wachten. Of de rechtspraak mij deze woorden nu kwalijk neemt of niet, het zal mij zomaar een zorg zijn.

Werkzaamhedeb bij shell tanstation met Shell autogas-tank in de omgeving van Gdansk, Polen
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Shell is een bedrijf. Ja het stoot Co2 uit. Och wat erg. In de wereld is het klimaat nooit veranderd. Grapje! Ooit was Zuid Limburg een tropische omgeving. Geen grapje, want hoe kom je anders aan die kalkgroeven.. Duik eens lekker de boeken in over geologie. Het woordje “ijstijd” hebben we zeker ook verzonnen en refereert aan de winter waarin we minder ijskasten verkopen. Het zou zomaar uit het Groene Boekje van de woke-dictatuur kunnen komen. Daarover in de komende week ook nog een venijnige column van mijn hand.

Tankstation van Shell in Brussel-Schaarbeek (Leuvense Steenweg), België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In dit geval Onedelachtbaren, leden der Rechtbank. U sloopt onze economie. U probeert een bedrijf te slopen. U verpest de concurrentiepositie van een bedrijf dat zaken produceert die onze samenleving draaiend houdt. Namelijk energie.Technologie haalt namelijk uw verdict op termijn in. Immers Co2 is een te vercommercialiseren grondstof en er zijn al technologieën voorhanden die Co2 kunnen omzetten in energie. Maar het ontwikkelen en rendabel maken kost tijd en geld en dat heeft bij u vonnis, want het is letterlijk en figuurlijk lagere rechtspraak, verziekt. U dwingt een bedrijf om te bezuinigen op research en zich te voegen naar de waan van de dag. Onze samenleving is mooi opgezet met zo’n kolonie muppets in toga. Neem 1 advies van mij aan. Verwijdert u van de idiotie van de milieuclubs en ga even (intellectueel) bijtanken. Ik vrees dat uw vonnis niet gebaseerd is op kennis en kunde, maar op puur activisme.

Oplaadpunten van Shell voor elektrische auto’s in aanleg bij een Shell tankstation in Vlijmen, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Shell investeert in energiediversificatie. Dat is al decennia het geval. Maar dat lijkt niemand te deren noch te interesseren. Cijfers en Quota. Getallen etc Maar schijnt niemand te beseffen dat hier een onderneming achter schuil gaat die graag wat centjes wil verdienen en als de overheid opeens beperkingen oplegt, diezelfde overheid de betrokken onderneming maar schadeloos moet stellen? Verander je eenzijdig de spelregels, zul je daarvan ook maar de consequenties moeten aanvaarden.

De Nederlandse rechtspraak verziekt de concurrentiepositie van Shell ten opzichte van andere oliemaatschappijen. Op de foto: Een bord langs de Franse snelweg met vermelding van de mogelijkheden om bij Shell of ENI te tanken
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Denkt u naar niet dat iedere 1,5 euro aan getankte benzine rechtstreeks terugvloeit naar de onderneming zelf. Accijnzen… wel eens van gehoord? Daar worden onder meer  uw salarissen van betaald, salarissen die u, betrokken rechters, echt niet waard bent. Rechtspraak is rechtspraak, maar dit is kromspraak.  Is het een idee om voortaan de toga’s te maken van geitenwollen materialen? Mij verbaast niets meer. Het enige dat ik doe is mijn middelvinger opsteken naar deze waanzin en mij afvragen wanneer iedereen met de voetjes terug in de realiteit komt.

Volkswagenbusje met opschrift “Kein diesel ist illegal” gefotografeerd op de snelweg bij Bremen, Duitsland
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ik herinner mij een moment, vorig jaar op de Duitse Autobahn. Het was file ter hoogte van Bremen. Rechts staat een Volkswagenbusje met de sticker “Kein Diesel ist illegal”. Een grijns verschijnt op mijn gezicht, de dieselauto waarmee ik mij verplaats, mijn persoon en het volkswagenbusje met de berokken sticker delen een gemeenschappelijke opvatting.