De Avonddenkers: Solvay kiest voor Marokkaanse feministe als CEO

0
1184
Hoofdkantoor van Solvay in Brussel, België foto © Peter-Vincent Schuld
De Avonddenkers: Chemiereus Solvay kiest voor Marokkaanse feministe als CEO
door Peter-Vincent Schuld
Goed nieuws voor de vrouwenrechtenbeweging en voornamelijk voor die in het Midden-Oosten.
Zakenvrouw en voorvechtster voor vrouwenrechten Ilham Kadri wordt de nieuwe CEO van de Belgische chemiereus Solvay.  De Marokkaans-Franse zakenvrouw die bekend staat om haar vooruitstrevende opvattingen over vrouwenrechten genereerde al vaal waardering en bekleedde voorheen al tal van topfuncties binnen het internationale bedrijfsleven.
Met haar deskundigheid, haar gitzwarte haren, haar glanzende ogen en haar stijlvol voorkomen vormt Ilhan Kadri  de perfecte combinatie van beauty, brains en een missie. Solvay heeft duidelijk niet gekozen voor een “excuus-truus” maar voor vrouwelijk leiderschap, ervaring met een inhoudelijke meerwaarde.
Haar moeder moedigde haar aan om te gaan studeren, en zo belandde zij onder meer op de universiteiten van Lyon en die van Straatsburg. Ze begon haar loopbaan bij Shell als technisch manager in België, verruilde haar werkplek voor een functie bij LyondellBasell in Frankrijk  waarna ze bij UCB, Cytech en vervolgens bij Huntsman Corporation in dienst trad en zich  toelegde op innovatie en marketing. Tot en met vandaag is Kadri  topvrouw bij Diversey Care.
Ilham Kadri heft zich publiekelijk vaak uitgelaten over de positie van de vrouw in haar samenleving van herkomst en nam. een duidelijk feministisch standpunt in dat niet altijd werd gewaardeerd door conservatieven in het Midden-Oosten. Desondanks is zij de boodschap blijven uitdragen.
We kunnen niet genoeg vrouwen op sleutelposities in het bedrijfsleven en politiek hebben. De arrogantie van de pakken met stropdassen en bijbehorend gedrag vraagt om verandering. Met de komst van Kadri zijn we weer een stapje dichterbij gekomen van de emancipatie van de vrouwen afkomstig uit het Midden-Oosten  en vrouwen op topposities binnen grote bedrijven.