De Avonddenkers: Spaans klimaat en een Spaanse puinhoop: Beelden die niet te ontkennen zijn.

0
Sluikstort van allerhande afval in Albatera, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Laten we eerlijk zijn. In Zuid-Europa is het een bende. Als u een klein reinigingsvoertuig ziet rijden zoals in het Spaanse Cartagena staat dat in schril contrast met het buitengebied waar het afval met weet ik hoeveel kilo’s tegelijk gedumpt wordt.

Schoonhouden van de straten met een zuigmachine in Cartagena, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Is het voor de show, de schone schijn of willen de gemeentebesturen echt hun binnenstad schoon houden. Akkoord, laten we uitgaan van de laatste optie. Laten we niet al te veel wantrouwen aan de dag leggen. Maar het is vreemd om in Cartagena iedere peuk van de straten opgezogen te zien worden en elders blijven de sluikstorten maar toenemen. Het is niet de eerste keer dat we aan dit onderwerp aandacht besteden. En het zal niet de laatste keer zijn.

Achtergelaten of gedumpte betonblokken in La Jonquera, Catalonië, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


De Spaanse regering, een clubje van socialisten en extreem-links wil het geld uit het corona-herstelfonds aan gaan wenden voor allerlei groene projecten zoals uitbreiding van het elektrisch wagenpark als onderdeel van de megalomane Green Deal van eurocommissaris Frans Timmermans. Groen, klimaat, groen, klimaat., je wordt er mee om de oren gegooid maar de Spanjaarden zijn en blijven niet in staat om hun eigen rommel op te ruimen.

Rond de containers wordt er maar gedumpt en het is afvragen wanneer de naast het containers gedumpt afval opgehaald wordt zoals hier in het Spaanse Albatera.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In dit verhaal nemen we u mee naar de harde feiten en de discrepanties tussen dromen en realiteit. Onze vorige serie met schokkende beelden leverde veel reacties op. Zitten we dan niet in met de dieren die van het gedumpte afval eten en terug gevonden worden met plastic in hun maag?

Biodiversiteit: Hommel in een zonnebloem in Bergen, NH, Nederland
Foto: © Jolanda Amoureus / Schuld


Biodiversiteit, de bijen en de hommels in de bloemen. We kunnen niet zonder. Op zich is er niks mis om de natuur te beschermen, maar begin dan wel bij het begin, Stop met het geld  te vragen om je grof vuil, wat in feite gewoon grondstoffen zijn voor hergebruik of als energie in de vorm van “waste – to – energy”  Na veel vijven en zessen zullen de vrachtwagens van de reinigingsdiensten ooit, moeten uitrijden om het gedumpte afval op te halen. Wat is duurder?

Opruimen van sluikstort in Tilburg, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


In Nederland en Vlaanderen zijn de reinigingsdiensten er redelijk snel bij als er afval illegaal gedumpt is. Ik reed enkele weken geleden net buiten Tilburg waar een team van de reinigingsdienst een fikse lading illegaal gedumpt afval aan het opladen was. In Spanje of Portugal kan dat maanden duren, als het al een keer afgevoerd wordt. Acceptabel?

Vlaanderen heeft genoeg van het sluikstorten en laat dat middels bebording ook weten ook zoals hier in Wommelgem, Vlaanderen, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nee. Wel allerlei klimaatregels er doordrukken. Leer een samenleving eerst kruipen alvorens het kan lopen en zet in op opsporing van de sluikstorters. We hebben het allemaal over volksgezondheid en hygiëne in relatie tot corona, maar heeft u enig besef wat het illegaal dumpen van allerhande afval voor gezondheidsrisico’s met zich meebrengt?

Varkenspoot (Jamon Iberico) in vuilcontainer in Albatera, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In Spanje worden de containers in regel dagelijks geleegd, op een enkele feestdagen en in sommige plaatsen, weekendend na. Op de foto hierboven ziet u een varkenspoot, aangeschaft als Jamon Iberico , om daar de gerookte ham van af te snijden. Bij heet weer treedt de ontbinding snel in en wordt het een broeinest van maden. Resultaat? Biohazard!

Truckchauffeur deponeer zijn etensresten in een vuilcontainer langs de snelweg AP-7 te noorden van Valencia
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar niet iedereen is zo onverschillig in Spanje. We rijden op de snelweg AP-& ten noorden van Valencia en een truckchauffeur die net zijn kostje gekookt had brengt de restanten en het afval keurig naar de container. Aantekening: Het betrof een Oost-Europese chauffeur op wie zo vaak gescholden wordt.

Achtergelaten autowrak op een parkeerplaats langs de AP-& ten noorden van Valencia
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar enkele meters verderop, op dezelfde parkeerplaats staat er een autowrak weg te roesten en niet sinds gisteren. Qua metaal heeft het wrak een restwaarde, maar wie is er te lui om actie te ondernemen en waarom?

Het lijkt of de Spaanse milieu-autoriteiten redelijk laks of onverschillig zijn en de leefomgeving hen totaal niet boeit. Wat moeten de Spanjaarden dan met een “Green Deal” die ze door de strot wordt geduwd met ontelbare miljoenen euro’s aan kosten. De grote tegenstrijdigheid.

Rookpluimen her en der verraden het legaal verbranden van landbouw-afval zoals takken en snoeihout waar ook wel eens wat plastic en ander afval mee de brand in gaat, zie de zwarte rook zoals hier in Albatera, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dit is niet de enige tegenstrijdigheid. In bepaalde tijdvakken buiten de hete zomer mogen landeigenaren en boeren legaal hun tuin- en snoeiafval van de velden waar onder meer citrusbomen staan gewoon op eigen land verbranden. In de open lucht. Vaak gaat er ook nog een hoop ander afval zoals plastics mee de brand in. Het is een veel en overal voorkomend fenomeen. Dus wat is dan je resultaat van je klimaatinspanningen? Houdt Fransje Timmermans geen rekening met de realiteit?

Illegale sluikstort langs de weg in Benijofar, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nee, Frans Timmermans en zijn kornuiten geloven nog graag in sprookjes. We rijden door Benijofar, niet ver van Torrevieja. Een stuk prachtig natuurgebied is vervuild, sinds dagen, weken, maanden, In ieder geval heel lang want ettelijke keren zag ik de rommel vanaf de snelweg liggen en ben nu maar eens van de weg afgegaan om het eens van dichtbij zelf te bekijken.

Een berg gedumpt afval waaronder bouwafval in Benijofar, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De bende is nog groter dan ik op het eerste gezicht vermoedde. Hier wordt en is door meerdere figuren structureel gedumpt in “plain sight”. Als ik het een en ander eens van wat dichterbij ga bekijken bestaat het uit bouwafval, tuinafval en plastics.

Illegale sluikstort in Benijofar in Spanje nnader bekeken: plastics, bouwafval en tuinafval Foto: © Peter-Vincent Schuld

Al die troep heeft nog een bepaalde economische waarde, maar om die waarde naar waarde in te schatten dient er echt een omschakeling te komen in het denken van de burger en van de overheid die afval toch maar al te graag ziet als iets waar nog wat als overheid aan te verdienen valt middels plaatselijke verordeningen, heffingen en boetes.

Sluikstorten…om het schijt van te krijgen; Inclusief WC-pot en tuinafval in Benijofar, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

Als u hier ook zo het “schijt” van krijgt, troost u, op deze locatie was er ook een WC-pot tussen het tuinafval gedumpt. Di ter informatie.

Autoruit aan scherven en autoband gedumpt in natuurgebied in Benijofar, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Op de bovenstaande foto ziet u onder meer een autoruit aan diggelen in een natuurgebied. Maar slaan we aan alle kanten van het firmament onze eigen ruiten niet in? Het is echt niet te verwachten dat er aan deze praktijken snel een einde komt. Het had even zo makkelijk in de overal gereed staande en dagelijks geleegde containers geworpen kunnen worden. Is het nu echt zo moeilijk? Is dit niet pure lamlendigheid?

Sluikstort van afval in Benijofar Spanje dat even zo makkelijk in de overal gereed staande containers geworpen had kunnen worden
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar in deze hoek waait het nogal vaak en hard en dus verspreidt het plastic en al het ander afval zich alle kanten uit met inbegrip van de kust en zo komt het weer in zee terecht met alle bijkomende ellende van dien.

Groot kussen van een sofa tussen het bouwafval in Benijofar Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Enfin, we mogen al blij zijn dat in regel de wegbeheerders het snoeiafval langs de wegen zelf niet overal los dumpen en het overgebracht wordt naar de verwerkingsinstallaties. Dat is dan weer een klein lichtpuntje. Ooit was dook dat anders.

Snoeiafval vanuit de middenberm op de AP-7 nabij Calpe, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De vraag van 1 miljoen blijft: Als je van mening bent dat we een probleem hebben met de leefomgeving en het klimaat waarom ga je dan als openbaar bestuur hier dan niet beginnen bij het begin? Hebben we het afvalprobleem zo complex gemaakt waardoor de het sluikstorten in de hand werken?

Kleine vuilnisauto’s gaan bij nacht de straten van Malaga, Sopanje in om het naast de containers gedumpte afval en ander straatvuil op te halen
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Je zou het haast denken als je midden in de nacht kleine vuilniswagens de straten van de zuidelijk Spaanse stad Malaga in ziet rijden om het vuilnis dat naast de containers en op straat gesmeten is op te halen. Maar wat kost dit allemaal wel niet. En nee, van gescheiden ophaling van sluikstort is geen sprake en dat kan ook niet. Het dogma van de strikte noodzaak van afvalscheiding doorprikt.

Gedumpt matras en tuinafval in de buurt van het Spaanse plaatsje Orihuela
Foto: © Peter-Vincent Schuld

We zijn weer eens op toer en tijden in de buurt van het stadje Orihuela. Langs de weg zien we een gedumpte vieze matras en tuinafval, Het doet mij even denken aan een thema dat in de Vlaamse stad Mechelen speelde. Vanaf 1 januari dit jaar kunnen de inwoners van Mechelen hun oude matrassen gratis bij het containerpark inleveren. De producenten van matrassen betalen nu ook mee aan de verwerking ervan en er zijn bedrijven die zich bezig houden met het verwerken van deze vaak vieze en bedwantsen bevattende rommel. Is het uit hygiënisch oogpunt het gewoon niet beter om die dingen samen met ander restafval af t voeren naar de vuilverbranding. Gelet op het materiaal waarvan de matrassen gemaakt zijn, zijn het energiedragers (ze fikken als de neten), menig cel en huis zijn er al mee in brand gezet en vaak bevatten ze ook nog ijzeren springveren die na verbranding van de kunststoffen zo naar het oud ijzer kunnen.

Illegaal gedumpt matras in het centrum van het Spaanse plaatsje Albatera
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Hoe lang heet de stad Mechelen en houden tal van andere steden en gemeenten het dogma van recycling hoog? Hoe lang blijft de burger dit nog slikken?

Opnieuw een plek in de natuur waar men zich heeft ontdaan van afval middels sluikstort, ditmaal in La Murada, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Maar laten we de burger ook niet te zacht aanpakken. Want wie uiteindelijk illegaal dumpt is de vervuiler, niet degene die het gedumpte product gemaakt heeft, zoals de groene milieulobby ons graag wil doen laten geloven in het kader van het afschuiven van de “oorzaak van de vervuiling”.

Sluikstort in La Murada, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In deze ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij de lamlendige burger die zijn rommel overal maar neergooit. We rijden in de omgeving van het plaatsje La Murada, en acuut worden we geconfronteerd met een volgende “mesthoop” midden in de natuur.

Sluikstort in La Murada, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Hier klopt iets niet met de mentaliteit van de mensen. Wennen doet het niet. Sluikstorten, maanden laten liggen, gezondheidsrisico’s, veiligheidsrisico’s en dus zijn de gemeenten ook te lamlendig. Immers een opruimde openbare ruimte nodigt niet uit tot sluikstorten. Of zie ik het verkeerd? Nou, misschien wel.

Beschermd natuurgebied El Fonde nabij Elche en San Felipe Neri dat subsidie heeft ontvangen ter conservering van de natuur uit het EU Life programma Foto: © Peter-Vincent Schuld

We gaan een een kijkje nemen in het beschermd natuurgebied El Fondo nabij Elche en San Felipe Neri. Tal van bijzondere plantensoorten groeien en bloeien in dit park. Een schitterend gebied dat de moeite waard is.

Gedumpte auto-onderdelen in het beschermd natuurgebied El Fondo nabij Elche en San Felipe Neri
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Zelfs dit reservaat blijft niet onaangetast door onverlaten. Dit maal zijn het auto-onderdelen als een bumper en andere troep die het natuurgebied aantasten… en niemand die het opruimt. Het ligt er al even.

Gedumpte auto-onderdelen in het beschemd natuurgebied El Fondo nabij Elche en San Felipe Neri
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het is een structureel probleem. Dus vergeet al die klimaatplannen in Spanje. Stop met alle regeringspropaganda. De burger en de overheid zijn samen niet eens in staat om de openbare ruimte op orde te houden.

Sluikstort op een parkeerplaats langs de snelweg in de omgeving van Huelva, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Nee, dit zijn geen incidenten, nee wij overdrijven niet uit sensatiezucht. Om u ervan te doordringen dat het op het Iberisch schiereiland bijna een onbegonnen werk is om de leefomgeving in wat voor vorm dan ook, of het nu afval of klimaat betreft, kunnen wij u alleen maar veel foto’s tonen die feiten vertellen.

Sluikstort in de bosjes op de parkeerplaats langs de snelweg bij Huelva, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Hierboven ziet u twee van een serie foto’s die ik maakte op een parkeerplaats nabij de Spaanse stad Huelva. Een enorme troep en aan de rommel te zien is er in tijden niemand geweest die “veger en blik” ter hand heeft genomen.

Sluikstort op een parkeerplaats langs de snelweg in de buurt van de Spaanse stad Huelva Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het stinkt en er komt ongedierte op af. We vonden in deze tijd de volksgezondheid toch zo belangrijk dat we er hele landen en samenlevingen voor plat gooiden en op slot zetten? Selectief? Het heeft er alle schijn van.

Een arbeider aan het werk achter een omver gevallen of omver gesmeten afvalbak met een hoop rommel er omheen op een parkeerplaats langs de snelweg in Huelva, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Voor alle vormen van selectiviteit in dit verhaal is geen goed woord te vinden. Noch voor de overheid, noch voor de (private) wegbeheerders, noch voor de mensen die deze rommel aanrichten.

Sluikstort op een parkeerplaats langs de snelweg nabij de Spaanse stad Huelva
Foto: © Peter-Vincent Schuld

In dit verhaal hadden we het over Spanje. In Portugal, klimaat- en milieuridder annex huidig voorzitter van de Europese Unie is het niet veel beter, binnenkort daarover een gelijkaardig verhaal in beeld. Ik vrees dat de gelden uit het herstelfonds voor Spanje spreekwoordelijk terecht komen bij het zwerfafval. Opnieuw: Dat is niet de schuld van de Europese Unie als instituut, de verantwoordelijkheid ligt hiervoor bij de mensen die de ambten bekleden onder meer ene benoemde Frans Timmermans, zijn socialistisch vriendje, de Spaanse premier Pedro Sanchez en alle “consorten” met enige verantwoordelijkheid en een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef.

Straastveegmachine met bestuurders in gesprek buiten het voertuig, wel woorden en geen daden? Het beeld werd gemaakt te Murcia, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

De mens, burger of (lokaal) politicus is een smeerkees. Gauw de straatveegmachine pakken om het eigen straatje schoon te vegen, althans met woorden. Daden blijven zoals zo vaak achterwege. Zwijg over klimaat en elektrische auto’s als de eigen omgeving niet eens op orde gehouden kan worden.

Een normale burger die zijn verantwoordelijkheid neemt en fatsoen toont door zijn afval aanstonds normaal in de container te werpen in Albatera, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Gelukkig zijn er nog burgers die wel burgerzin en verantwoordelijkheidsbesef hebben. Die gewoon hun rotzooi gooien in de containers waarvoor ze bestemd zijn. Waarvoor dank.