De Avonddenkers: The Republic of Okapi: Geen ranzige ambtenaren, geen hufterige politici, alleen maar vrijheid!

0
794
The Republic of Okapi, op een sticker, in onze dromen, gefotografeerd in Lubmin, Duitsland Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Lopend langs een paadje dat naar het strand leidt in Lubmin, gelegen in het voormalige Oost-Duitsland, kom ik op een elektriciteitskast een sticker tegen. Een blauw vlak met gele sterren refereert aan de Europese Unie. “Republic of Okapi” staat er op geschreven. Een denkbeeldig land waar ik niks over kan terugvinden. Een fantasieland. Zou het een paradijs kunnen zijn? Zou het een plaats zijn met veel warmte qua temperatuur? Zou het een plaats zijn met veel menselijke warmte? Zou het een plaats zijn met een grensovergang?

Grens met hekken tussen Vangtoa Laos en Ubon, Thailand Foto: © Peter-Vincent Schuld

Eentje met ouderwetse barelen en hekken? Of zou de techniek zover gevorderd zijn dat mensen door een sluis heen moeten zonder dat ze lastig gevallen kunnen worden met een gewetens-tester en een leugendetector? Het land van melk en honing, ultieme vrijheid, zonder corrupte ambtenaren. en zonder liegende ambtenaren. Kortom met een overheid die er alleen is voor de burger. Een land voor lieve, intelligente en eerlijke mensen. Stiekem denk ik, hoe kunnen we van Europa, ons Europa zo’n paradijs maken?

Een Okapi veulen, in de zoo van Antwerpen
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Ja, de okapi is een pracht van een zoogdier, familie van de giraffen en komt van origine voor in de laaglandbossen, noordoostelijk gelegen in Congo. Doet in principe geen mens kwaad. Dat kan van mensen onderling niet gezegd worden.

Een Okapi veulen in de zoo van Antwerpen, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

We leven in rare tijden. Instabiele tijden. Er hoeft ook maar iets te veel te gebeuren en de vlam slaat in de pan. Dat hebben we vorige week gezien in Washington. Een aanval op de democratie werd het genoemd. Maar los of je het eens bent, dan wel of je een fan of geen fan bent van Trump, laten we die vraag even buiten beschouwing laten, hebben het kiessysteem en de overheid niet jarenlang de burger aangevallen en komt de burger nu verhaal halen?


Hoe gaat de geschiedenis hierover oordelen. Ooit werd de Bastille in Parijs bestormd omdat Koning Lodewijk in weelde leefde en hij de bevolking had uitgemergeld. Nu hebben we begrip voor deze bestorming. Destijds was het eerste antwoord voor en rond de bestorming van de Bastille, repressie.

De ambtenaren en politici betrokken bij de toeslagenaffaire: Ze zijn het leven van een dakloze zelfs nog niet waardig Op de foto: een dakloze man in het centrum van Porto, Portugal Foto: © Peter-Vincent Schuld

Zie ze zitten, de heren van de belastingdienst dienst toeslagen, op verhoor onder ede bij de parlementaire enquêtecommissie. Ze lijken allemaal te lijden aan de ziekte “functionele alzheimer”. Zie ze zitten, de heren politici, ze lijken allemaal lijdend aan narcistisch opportunisme. In groep hebben ze de rechtsstaat verkwanseld. Hun inkomen is betaald uit zuur opgebrachte belastingcenten, ze zijn het niet waardig. Ik gun ze een leven als dakloze. Wat mij betreft zijn ze allemaal, 1 voor 1 opgenomen in de paria-stand. De onderste onderklasse van de samenleving waar geen mens of dier om geeft. Dat zelfde geldt voor de corruptie douaniers die weet ik hoeveel cocaïne door lieten gaan in onze havens.

Logo van de Rijksrecherche © Beeld: Openbaar Ministerie

Wat betreft de heren van de fiscus in Nederland? Na een onderzoekje door de Rijksrecherche volgend op aangifte wegens het mogelijk plegen van ambtsmisdrijven en knevelarij kwam het Openbaar Ministerie tot de conclusie dat er geen reden was tot strafrechtelijke vervolging. Een complete wantoestand. De slager die het eigen vlees keurt. Ik schreef er vorige week nog over, en met een oplossing om al dit soort types wel voor de rechter te brengen. Bij de burger ontstaat, al dan niet terecht dat de overheid voornamelijk bezig is met zichzelf te beschermen.

Een letterlijke “mechanische” Gorilla op de Tilburgse kermis bij het spookhuis
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Nee, het symbool van Nederland en België is geen lief aandoende Okapi maar een mechanische gorilla voorzien van kunstmatige intelligentie die als een monster het land bestuurt. Wie of wie gaat de jacht openen op mechanische gorilla?

Corona, alias Covid-19 heeft de rechtstaten en de vrijheid wel erg onder )onhoudbare) druk gezet Op de foto een bord dat verwijst naar een teststraat in het Poolse Gdansk
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Corona, leefregels en repressie. In België zijn de magistraten mullah’s geworden, die menen hun oordeel te moeten vellen over mensen die de corona-regels beu en moe zijn. Ik las uitgebreid over de rechtbankzittingen. Enkele verdachten kregen twee maanden gevangenisstraf.  Met een zelfingenomen morele verhevenheid gingen de magistraten tekeer tegen de verdachten. Ik vrees ook met een bepaalde vooringenomenheid, ik sluit het zeker niet uit.


De Nederlandse premier Rutte zei het keer op keer “met 50% van de kennis moeten we 100% inzetten”. Dat is dus onmogelijk. Dan is de kans dat je vrijheidsbeperkende maatregelen treft die achteraf helemaal niet nodig zouden zijn geweest en bovendien een onrechtmatig karakter droegen heel groot. Mensen die op basis van foutieve maatregelen een proces-verbaal aan hun boek kregen, en weet ik hoeveel aan boetes moesten betalen, krijgen zij dan eerherstel? Wordt het leed dat de overheid hen aandeed dan vergoed, en volledig?

Een veelzeggend T-shirt dat te koop wordt aangeboden bij een Chinese bazaar in Venda Nova, Portugal met de veelzeggende tekst: “Live free or die”
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Denken we nu al aan een systeem van rechtsherstel? Waarschijnlijk niet. Van het openbaar bestuur hoef je geen intelligentie proactieve visie te verwachten.

Model Kim Feenstra heeft mijn hart gewonnen. Ze zegt duidelijk “ik ben geen corona-ontkenner”, “ik ben geen anti-vaccer” maar zo stelt Kim “Vrij denkend Nederland is voorbij”. Daar heeft ze een groot punt en volstrekt gelijk. Ze werd verguisd door bekend en onbekend Nederland omwille van haar kritische houding ten opzichte van de corona-maatregelen. Maar zijn wij, creatieven, journalisten en kunstenaars dat niet verplicht. Wij denken vaak anders dan de kudde van makke schapen en bloed zoekende verraders in onze samenleving. Kim, van mij krijg je een dikke omhelzing en drie zoenen, Ik hoop dat je deze wil accepteren en wat mij betreft kom je ook in aanmerking voor de Gouden Knuffel 2021. Kim, jij liep niet met de huilende wolven mee, en daarmee heb je het bij mij gewonnen.