De Avonddenkers: Waarom politici zoveel gemeen hebben met de neushoornkever

0
1227
De neushoornkever, gefotografeerd in Grandola, Portugal Foto: © Christel Dubos / Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Zijn de navolgende tekstuele hersenspinsels bedoeld als een belediging aan het adres van politici? Oh (on)geachte politicus, als gij weet dat gij de kantjes ervan af loopt of haantjesgedrag vertoont en eigenlijk diep in uw hart weet dat u beter kadaverophaler hadden kunnen worden, zal de navolgende tekst zeker als beledigend door u opgevat worden. Bij voorbaat graag gedaan.


Haantjes-gedrag en alfa-mannetjes (een term die ik eerder deze week van toepassing verklaarde op Europees Commissaris Frans Timmermans) het zijn allen vormen van typisch mannelijk gedrag. Laat nu net het mannetje van de neushoornkever een hoornachtige stekel op zijn kopje hebben.

De neushoorkever, gefotografeerd in Grandola, Portugal
Foto: © Christel Dubos / Schuld


Nee, de neushoornkever, het insect, doet u geen kwaad zover ik weet. Het diertje behoort wel tot de grootste onder de kevers in Europa.

Zijn hoorn  is bedoeld om lastige competitieve mede- of tegenstrevers een duwtje te geven. Nou… voila… hier hebben de beschrijven van de politicus.


Dat is nou net waarom ik journalist geworden ben en geen politicus.


Ben ik wel genoeg in beeld? Zo ja, dan nog prominenter. Zo, nee, wie staat er in mijn weg en kan ik die niet even opzij duwen? Immers het plaatje lijkt veel te zeggen over een al dan niet gespeelde amicaliteit.

De neushoornkever, gefotografeerd in Grandola, Portugal
Foto: © Christel Dubos / Schuld


De neushoornkever. Hij gedijt het beste op de rommel die anderen hebben achtergelaten zoals de bij de “linksche deugmensch” zo geliefde composthoop in de ecologisch verantwoorde tuin.

Maar de imposante en afschrikwekkende hoorn op het kopje van de neushoornkever heeft tegelijkertijd ook iets van een afschrikkingsinstrument. Alhoewel de stekel op de de kop van de neushoornkever zelf daar niet voor bedoeld is.

De neushoornkever, gefotografeerd in Grandola, Portugal Foto: © Christel Dubos / Schuld

Nee, de neushoornkever is ápolitiek vanuit staatkundig perspectief bekeken. De neushoornkever vertoont wel gedrag die we biologisch en gedragskundig bij politici kunnen herkennen.

Even wegduwen van de ander. Even pronken. Even mooi weer spelen zo nodig ten koste van.

De neushoornkever, gefotografeerd in Grandola, Portugal Foto: © Christel Dubos / Schuld


Ja, de politiek trekt nu eenmaal mensen aan met een bepaald ego die zich graag willen doen laten gelden.

Op wat voor manier dan ook. Positief, negatief.  Waar helaas weinig of niks over bekend is betreft het gedrag van de neushoornkever in crisistijd. Ik heb er niks zinnigs over kunnen vinden.

De neushoornkever, gefotografeerd in Grandola, Portugal
Foto: © Christel Dubos / Schuld

Wat ik wel heb kunnen vinden is dat de beestjes zich in leven houden met sappen en vloeistoffen van rottend vruchten- en plantenmateriaal. Dat is heel wat bescheidener dan de parlementaire toelage.

Tja, de neushoornkever fascineert me, de politiek boeit me. De politicus als politicus, omdat hij of zij politicus is, interesseert me geen donder.