De Avonddenkers: Wat vervuilt het meeste en brengt de natuur de meeste schade toe? 100 uitlaten van auto’s of een enorme bosbrand?

0
Brandweerman blust een een natuurbrand in Albatera, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

Klimaatactivisten en politici zijn geen helden maar eerder sukkels. De echte helden vindt u bij de mensen die hun levens riskeren om (bos)branden te bestrijden en dus ook de enorme rookontwikkeling tegengaan.

U weet het uit mijn eerdere columns , ik heb niet zo’n hoge pet of in deze hoge brandweerhelm op van openbare bestuurders. Ik vraag mij altijd af waar ze sommige van die exemplaren hebben opgegraven.

“ik heb niet zo´n hoge brandweerhelm op van….” Op de foto, brandweerhelmen van het korps te Ajaccio, Corsica, Frankrijk
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Helemaal als we kijken naar de linkerflank van het politieke spectrum en dat geldt voor heel Europa. Laten we het tetterend teefje Greta Thunberg spreekwoordelijk terug naar de psychiatrie sturen en de gesjochten politieke circusartiesten terug naar hun kooi (met een dik kettingslot erop).
Iedereen heeft de mond vol van klimaat en luchtkwaliteit.  Maar die aan mode onderhevige schreeuw verstomt als er een natuurbrand uitbreekt, als er vierkante kilometers aan bos en natuur de hens in gaan.Terwijl iedereen met een beetje verstand letterlijk kan zien dat er een verbrandingsproces plaatsvindt zonder roetfilters of afvangen van CO2. Nee, we hebben het over autootjes die na een bepaalde leeftijd her en der geen stadscentra mogen inrijden.  In mijn ogen is de verhouding compleet kwijt en de proportionaliteit compleet zoek.

Delen van de stad Antwerpen, België zijn verboden voor voertuigen die niet aan bepaalde emissienormen voldoen. Dit wordt met borden aangegeven.
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Zuid-Europa. Een idioot gooit een brandende peuk uit de auto en komt terecht aan de zijkant van de weg waar de naalden van de dennen bomen al sinds jaren niet meer opgeruimd worden. De hars in de naalden is zo brandbaar als maar zijn kan, binnen de korste keren ontstaat er een brand die door de draaiende wind alle kanten opgaat. Binnen de kortst mogelijke keren is de grond een vuurzee en de lucht een apocalyptische omgeving van rook, zware rook, vol met roet fijnstof en… CO2. Niks autootje de schuld, niks bedrijven die schuld hebben aan deze uitstoot. Die ene hufterige automobiilst die geen asbak wenste te gebruiken. Gewoon maar een voorbeeld. De droogte en de wind zorgt ervoor dat alles voer is voor het hongerige vuur, een brand die amper te stoppen is. Dit  in zeer korte tijd en naar gelang de brand zich uitbreidt, maar over een langere tijd  omdat zo´n  brand niet eenvoudig definitief geblust is.

Bosbrand in Albatera, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Spanje, Portugal, Cyprus en nu weer Turkije, Italië en Griekenland. Ongekende oceanen van vuur. Elk jaar zien we ook de weer verschrikkelijke beelden uit de VS en Australië en uit Israël waar  Palestijnse terroristen opzettelijk natuurbranden veroorzaken waarbij de Palestijnse daders altijd maar weer de hand boven het hoofd gehouden worden door Europese linkse kliekjes idioten die je met de meest zware neuroleptica zelfs niet eens tot bedaren krijgt.

Bosbrandweervoertuigen van de Valenciaanse overheid bij een bosbrand in Albatera, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld


Maar als we werkelijk eerlijk zouden zijn, iets wat in de politiek zelden of niet voorkomt, dan zouden we om de zwaarste luchtvervuiling en verwante problematiek moeten inzetten op brandbestrijding en brandpreventie, zeker waar het natuurgebieden aangaat.

Bord van Vinci tolwegen langs de autoroute naar Nice “hier beschermen we de natuur tegen bosbrand”. Foto: © Peter-Vincent Schuld

Als u een rook bij een (natuur)brand waarneemt, vraagt u zich nooit af wat equivalent is van de uitstoot van het aantal voertuigen dat op diesel of benzine rijdt of het aantal huizen dat op het aardgas is aangesloten? Hou dus op met kosten verslindende dogmatische projecten en doe wat zinvols.

Bosbrand in Albatera, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Om de ergste vormen van uitstoot te verminderen, de natuur te beschermen inclusief de bomen die C02 nodig hebben om te kunnen leven, investeer in de brandweer. Daarmee tackle je een groot deel van alle ellende. Zorg voor voldoende snelle interventievoertuigen met voldoende watercapaciteit. Innoveer in (bos)brandbestrijding. Europa, breidt alstublieft de mogelijkheid uit om onze Europese lidstaten te laten investeren in goed en innovatief brandweermaterieel op de grond zodat er onder meer gedurende de nacht als blushelikopters en blusvliegtuigen niet kunnen vliegen er toch massaal doorgegaan kan worden met een gigantische bluscapaciteit  die via blusarmen en  blusmonden op hoogte hun bluswater kunnen richten op de brandhaarden. Investeer in verlichting op de grond zodat brandweerlieden in moeilijk  begaanbaar terrein hun weg terug kunnen vinden.

Brandweerman bestrijdt bosbrand in Albatera, Spanje Foto: © Peter-Vincent Schuld

Hoe eerder een grote (natuur)brand onder controle is, des te minder uitstoot, minder verlies van natuur en minder verlies van mensenlevens. Geen dagenlange zeeën van vuur en brandende hellen.
Ik vraag mij trouwens af of er ooit in de berekening van klimaatveranderingen en de vermeende “noodzakelijke” energietransitie wel rekening wordt gehouden met het terugdringen en het sneller bestrijden van grote branden.

Fabrieksbrand in Wijnegem, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Ik vraag mij af of de groentjes in de politiek hier wel oren naar hebben, of past dit geluid niet in hun dogmatische plannen tot het veranderen van de samenleving en hun ziekelijke aversie tegen producenten van fossiele energie. Oh ja, we horen wel wat geluidjes als het over het Amazonegebied gaar in Brazilië.  Niet onterecht, maar als wij het hebben over brandbestrijding in Europa en het daarmee tegengaan van het vrijkomen van rook dat van alles en nog wat  bevat blijft het wel heel erg stil bij de groene stalinisten.

Logo van het civiele beschermingsmechanisme RescEU van de Europese Unie
Foto: © Europese Commissie

En toch mag die verhaal niet alleen een klaagzang zijn. Integendeel. Sinds 2019 is het “RescEU” mechanisme van de Europese Unie in werking getreden dat er in voorziet dat landen elkaar bijstand verlenen bij grote rampen.Van noodhospitalen tot blusvliegtuigen, waarbij lidstaten elkaar bijstand kunnen verlenen en bijstand kunnen ontvangen.

Canadair blusvliegtuig van de Spaanse overheid
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Dus kunnen de Spaanse blusvliegtuigen opstijgen als er in Frankrijk of elders nood aan de man is en vice versa. Maar dan moeten de lokale en nationale bestuurders niet zo arrogant zijn om geen hulp te willen inroepen en denken dat ze het allemaal zelf wel kunnen regelen. Ego´s  bij lokale en regionale bestuurders zijn vaak groter dan gewenst. Het enige dat telt is het resultaat om een brand of andere ramp zo snel mogelijk in te dammen.

Brandweer in Nederland

Het wapen van de Nederlandse brandweer op een kazerne in Den Ham, Overijssel, Nederland
Foto: © Peter-Vincent Schuld


De aanschaf van een elektrische brandweerwagen in Amsterdam door de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland is natuurlijk lachwekkend. Wat kun je met die bak als de stroom uitvalt, wat is de inzetduur van het voertuig bij een interventie? Of schakel je eventueel over op noodstroom door middel van een noodaggregaat op diesel? En de rook? de rook blijft maar opstijgen met bijbehorende CO2 uitstoot en andere troep.Welke keuzes maak je en blijf je dogmatisch vasthouden aan elektrische interventievoertuigen?  Oh ja, kleinere kazernes is het buitengebied werden wegens besparingen opgeheven in Nederland.  Was men even vergeten hoe korter de aanrijtijd, des te sneller je een brand onder controle hebt en daarmee ook de uitstoot van schadelijke stoffen terugbrengt? Lokale bestuurders? 2e, 3e, en 4e garnituur.


Luchthavenbrandweer

Crashtender van de luchthavenbrandweer van Zaventem, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Gelukkig is men in Nederland en in andere landen wel zo intelligent om bij enorme grote (natuur)branden bijstand te vragen van de crashtenders van de diverse luchthavens en luchtmachtbases. Deze monsters van blusvoertuigen zuipen brandstof maar ze zijn geschikt voor moeilijk begaanbaar terrein en de benodigde PK´s en bovendien razendsnel. Onderschat de Belgen ook niet. Met BASF in de Antwerepse haven zijn er afspraken om bij grote calamiteiten een beroep te doen op hun bedrijfsbrandweer waaronder een enorme “turbolöscher”.

Explosie Chempark Leverkussen
Dat de massale inzet van blusmaterieel geen overbodige luxe is werd nog maar eens afgelopen week duidelijk in Leverkussen. Daar vond een enorme explosie plaats in het cluster van chemische bedrijven “Chempark”.cNaast de brandweer van Leverkussen en de vrijwillige brandweer van Keulen werd het voltallige korps bedrijfsbrandweer van Chempark met een ongekende vloot aan blusvoertuigen en interventievoertuigen ingezet. Dit alles inclusief een tankwagen met diesel om de blusvoertuigen te kunnen voorzien van brandstof en dus geen acculader met blauwe zwaailichten.

Met conclusie
In de realiteit van het terugdringen van luchtvervuiling bij brand heb je massale inzet van mensen en voertuigen met blauwe zwaailichten nodig en geen dwaallichten. Grensoverschrijdende samenwerking is een absolute must. De vuurwerkramp in het Nederlandse Enschede en de natuurbrand in de Brabantse Peel hadden nooit direct en goed bestreden kunnen worden zonder de inzet van de collega’s uit Duitsland.

Voor het overige: mijn hond heet geen fikkie.