De Corona-crisis en de economische malaise: Tijden van kritiek, wanhoop en een sprankje licht

0
398
Hoe gaat de economische toestand er uit ziet voor dit gezin in het Spaanse Catral Foto: © Peter-Vincent Schuld

door Peter-Vincent Schuld

We gaan het er met u toch weer over hebben… economische de gevolgen van het Corona-virus. Het aantal patiënten en overledenen zijn gelukkig fiks aan het minderen, maar de economische bijwerkingen
worden met de dag voelbaarder.


Hoe moet het verder met de Europese bevolking die na de golf van zieken en overledenen zwaar geteisterd wordt door de ene ontslaggolf na de andere?Het is een serieuze vraag.

Het Atomium in Brussel, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Het regent kritiek op de Belgische regering de de lockdown zodanig rigide handhaaft dat de economie niet tot goed heropstarten komt. Het Atomium, het wereldvermaarde bouwwerk dat een van de Belgisch-Brusselse symbolen vormt mag dan vandaag wel weer open gegaan zijn maar de opstart van de Belgische economie hapert aan alle kanten. De Belgische economen Geert Noels en Peter de Keyzer uitten hun zorgen in het Belgisch tijdschrift Trends.

Ze delen het optimisme niet van de Europese Commissie die stelt dat de economie van België in 2021 weer zal gaan opflakkeren. Feitelijk zeggen de twee economen dat het een vorm van verhullen van de economische crisis is die de Belgen te wachten staat. Het is de zoveelste storm van kritiek de Belgisch landsbestuur krijgt waar het de economische belangen aangaan.

De Belgen plaatsen betonblokken in de enclave Baarle-Hertog om doorgang van het verkeer onmogelijk te maken. Betonblokken die normaliter gebruikt worden om o.a. terroristische aanslagen te voorkomen
Foto: RAGD/ Schuld

Opvallend is dat de Belgische regering op dit moment gedomineerd wordt door de Waalse liberalen (MR) en de Vlaamse liberalen (Open VLD). Liberale partijen vormen normaliter een beleid die de economische belangen van een bestuur zwaar laten doorwegen. Maar we zien in Frankrijk het zelfde onder het liberale presidentschap van Emanuel Macron. De Europese liberalen zijn dus verdeeld over de aanpak en de economische belangen.

affiche van een Ierse vakbond arbeiders in Dublin. Arbeiders in Ierland, die de economische gevolgen gaan ondervinden van het Corona-virus. Even zoeken naar het “sociaal Europa”
Foto: © Peter-Vincent Schuld


We hebben het nog niet vaak over de Europese lidstaat Ierland gehad. Het land heeft jarenlang gevochten om de overheidsboekhouding weer op orde te krijgen na lange periodes van aanzienlijke tekorten op de begroting. Het land was goed aan het opkrabbelen maar met de Corona-crisis lijkt het land weer af te stevenen op fikse gaten in de begroting die niet zo makkelijk te dichten zijn. Het banenverlies door deze crisis lijkt het land verder in een wurggreep te gaan houden.

Oudere man met mondkapje (ostentatief) aan de arm in plaats van op het gezicht zoals eigenlijk verplicht, maakt een ommetje in El Canton, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Grote delen van Spanje en Frankrijk zijn vandaag fase twee ingegaan van de de-escalatieperiode. Dat betekent dat de landen zij het onder een aantal voorwaarden, die per land verschillend zijn de teugels in deze Corona-crisis laten vieren. De Spanjaarden zijn weer meer en meer buiten op straat te vinden en dat is ook begrijpelijk met de vaak tropische temperaturen die in grote delen van Spanje heersen. Oudjes gaan weer de straat op om een ommetje te maken of een terrasje te pikken.

In plaats van bierflesjes staan de flesjes met desinfecterend middel op het dienblad bij een restaurant in Catral, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Het is bijlange na niet de oude situatie. Bij menig terrasje staan de flesjes desinfectiemiddel voor de klanten ter beschikking. Er heerst een wat onzeker en onevenwichtig gevoel bij de horeca-uitbaters die we spraken. Een eventuele volgende lockdown zou voor sommigen de doodsklap betekenen. Ze roeien met de riemen die ze hebben, maar bij elke zaak waar we kwamen om te vragen hoe het er mee ging was het een blij weerzien. De mensen in de horeca hebben niet alleen een financieel steuntje in de rug maar je merkt ook dat ze behoefte hebben aan een blijk van morele steun.

Naar verwachting zullen meer toeristen dit jaar de Spaanse binnenlanden bezoeken. Op de foto de historische stad Sevilla, Spanje
Foto: © Peter-Vincent Schuld

Uit de gesprekken die we voerden blijkt bovendien dat horeca-ondernemers dit jaar vaker een verblijf in het Spaanse binnenland verwachten in plaats van een bezoek aan de kustregio’s

Vrachtwagen van het merk Scania in Antwerpen, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld


Een onzeker gevoel heerst er thans ook bij de medewerkers van Scania. Deze truckbouwer liet weten 8000 mensen te moeten ontslaan.Het is de zoveelste dreun in het economisch gezicht van Europa. Het Franse Renault liet weten middels het snijden een situatie tot stand te willen brengen waarin ze later weer konden groeien.

Kantoor van farmaceut Novartis in Vilvoorde, België
Foto: © Peter-Vincent Schuld

We duiken even de grens over naar Zwitserland. Geen EU-lid, wel toegetreden tot het Schengengebied en lid van de European Free Trade Association. Daar is de hoofdzetel gevestigd van farmaceut Novartis.  De Zwitserse onderneming heeft een dochteronderneming in de VS genaamd AveXis. Het Massachusetts General Hospital, Massachusetts Eye and Ear en de Novartis-dochter zijn samen in de productie gestapt van het AAVCOVID vaccin. Op dit moment wordt het vaccin preklinisch getest op veiligheid en doelmatigheid van het medicijn. Het is een nieuwe stap in het preventief kunnen bestrijden van dit hardnekkig virus dat reeds zoveel slachtoffers heeft gemaakt.