De Dagdenkers: China politiek- economisch gevaar voor EU en de VS

0
bernd-timmerman
Bernd Timmerman foto © Peter-Vincent Schuld

De Dagdenkers: China politiek- economisch gevaar voor EU en de VS

Bernd Timmerman

President Donald Trump heeft gedreigd om Chinese goederen nog eens extra te gaan belasten met 200 miljard dollar.

Het is een reactie op de Chinese tegenheffingen, die weer een actie betrof op de eerste importheffingen van de Verenigde Staten.

Met de verhoging van de handelstarieven van de USA op staal en aluminium voor de EU, Canada en Mexico is er sprake van een agressieve handelsoorlog van Trump.

Naast de economische wet van slim en dom protectionisme geven deze keuzes weer dat het toch om korte termijn succes blijft gaan waarbij het grotere ‘gele’ gevaar wordt genegeerd.

Belasten van totaal-producten is nu éénmaal een betere slechtere keuze dan het heffen van munten op grondstoffenprijzen die je nodig hebt voor eigen productie.

Dat leidt tot hogere prijzen op de interne markt, ontslagen en verminderde consumptie en economische malaise.

Trump wil extra heffingen tegen China, maar ziet hij de Chinese expansiedrang bij Amerikaanse bedrijven?

Een groter probleem voor de VS en de EU is namelijk deze Chinese expansie door investeringen in tal van bedrijven.

China is kennelijk niet van plan om deze financiële invasies in ondernemingen te minderen. Misschien wel bij hotels en sportclubs maar niet bij degenen die er meer toe doen.

Het aardig klinkende argument bij deze take overs is dat de Chinese machthebbers de afhankelijkheid van buitenlandse bedrijven wil beperken.

Waarschijnlijk zijn er minder nobele motieven en draait het ordinair om economische harde macht.

In de periode 2010 en 2016 is het uitstaande bedrag aan Chinese buitenlandse investeringen immers verviervoudigd van 265 naar 1.072 miljard euro.

De Chinezen hebben ook nog eens een enorme overproductie en via de Nieuwe Zijderoute willen ze de bulkgoederen slijten aan alle kopers ter wereld.

Spoorlijnen, pijpleidingen, snelwegen en havens zorgen ervoor dat China de fast grow economy beter laat aansluiten op de rest van de wereld.

Dat bij elkaar, de investeringen, overnames en de nieuwe infrastructuur zouden de leiders van de EU en VS grote zorgen moeten geven.
Meer dan een negatieve handelsbalans.

Zo is Volvo is niet meer langer Zweeds, er zitten grote Chinese belangen achter. Het is slechts één voorbeeld.

Meer en meer zitten er bij ICT-bedrijven, auto-industrieën en luchtvaart-compagnies Chinese macht achter de cijfers.

Het zijn geen eeuwen meer van legers met soldaten die expansie verrichten en landen veroveren. Sterker, economische grenzen vervagen door financiële interventies vanuit China.

Trump en de Europese leiders moeten de blikken niet op elkaar in kleine staal- en pindakaasgevechten houden.

Ook niet op de meer traditionele spierballentaal van Rusland. Juist met Poetin is samenwerking nodig in een economische containment van China.

Wie de Chinese politiek goed doorziet begrijpt eveneens dat een Europese Unie meer dan ooit nodig is voor interne samenwerking plus politieke veiligheid en economische protectie.

Duitsland, Frankrijk en Italië zien de gevaren en hebben in 2017 al aangeklopt bij de Europese Commissie omdat zij zich ernstige zorgen maken over de politieke overnames van China in de Europese Unie.

Zij willen meer bescherming tegen deze staatssubsidiëring en assertieve strategische Chinese invloed.

China blijft een serieuze bedreiging, niet alleen vanwege geopolitieke machtsuitbreiding, maar zeer zeker ook door bedrijven te kopen of in te investeren waardoor het Westen over een paar generaties de economisch en financiële koude muntoorlog heeft verloren.

Trump speelt het spel te klein kortzichtig en de EU zit verlamd verdoofd verdeeld aan tafel waardoor de kaarten in handen zijn van China.