De Dagdenkers: Congres, Feest en Lege Ballonnen

0
608
Ballonnen foto © Peter-Vincent Schuld

De Dagdenkers: Congres, feest en lege ballonnen

door Bernd Timmerman

Het is zonde dat velen van ons nooit worstelen met wie zij geworden zijn.
.
Wat ging fout?
Er is een super beloning uitgeloofd voor wie o wie de gouden tip geeft die leidt tot opsporing van het duo Taghi en Razzouki.
.
Hun acts gaven nogal wat plezier. Over fun gesproken, er is een nieuw fenomeen geboren. De VVD heeft tegenwoordig ‘Het Festival’.
.
Je hoopt dat er een beloning komt voor de aanhouding van Mark & Klaas. Dat zijn tenminste gewone Hollandse namen voor boeven.
.
Dit wordt een lang stuk. Stop met lezen, zoek een plaatje, like,  plaats een cliché van een ander, uw kind openbaar, of selfie kin, ga over uw hobby discussiëren met gelijkies, maar verdwijn.
.
Beste, 10 stuks, jullie zijn er nog. Het is zondag.
.
Klaas is de clown met de proefballonnetjes die hij letterlijk en figuurlijk oplaat. Het milieu is niets voor de VVD boeven.
.
Voor het slapen gaan pakt Klaas zijn kleurrijke kleine ballonnetjes en vraagt aan zijn vriendin welke smaak zij dit keer wil.
.
Mark jongleert thuis om alle VVD ballen omhoog te houden. Op het congres zie je dat klonen van balblazers en huppeltrutjes gelukt is. Genetische manipulate zou verboden moeten worden. Omdat het emotielozen voortbrengt.
.
Iedere partij heeft straks een eigen thema.
.
Bent u er nog? En jullie ook?
Like of selfie?
.
Het partijcongres is een genre op zich. Martin Koolhoven loopt er virtueel rond. Hij is regisseur en houdt van drama en horror.
.
Het thema bij Forum voor Democratie was de klassieke oudheid in een oubollig jasje. Nadat Baudet op de piano love story had gespeeld, over Chopin the top, zagen we Hiddema zijn boek signeren waarbij hij balletje balletje speelde met ieder jonger lid. De toekomst is rechts en arrogant.
.
Meeste sympathie ging uit naar de ChristenUnie, de partij die steeds maar weer bittere house pillen moet slikken van de andere drie partijen. Ik begreep het thema ‘House’ dus, ‘handjes in de lucht voor Jezus’. Mooie plaatjesdraaier ook, soort van is ‘God dan toch een DJ’?
.
Er staan veel thema’s op stapel bij de politieke partijen omdat het feest is om stemmen te krijgen van een achterban die vooral winst Toppers wil zien zonder veel na te denken over bestuur, beleid, ethiek en zo.
.
Het thema van het CDA ging over het ontfermen. ‘Christen-Democratie en Bestialiteit’ want wie kunnen beter dieren dag in dag uit verneuken in de intensieve veehouderij dan het CDA. Jongetjes in de kerk en andere dieren op het land.
.
Heeft u, overblijver, mij al aangegeven vanwege duistere sinistere grofheden?
.
GroenLinks houdt het congres voortaan altijd in de Staat Amsterdam. Femke komt dan als een soort historisch moraal vignet de zaal binnen. Gedragen. Zij ziet er uit als een combinatie van Cleopatra en Leia, uit Star Wars. In haar toespraak herhaalt zij zich telkens: dit is zo niet Amsterdam. De groene rebellen schreeuwen ‘wij willen meer I am Amsterdam’.
.
Geert en de PVV kozen natuurlijk de VOC als thema waarbij de Germaanse volgelingen van Mozart 2.0 op hun stoelen,  als in een bioscoop, de tsunami werkelijk voelden. Het bleef nog lang hage gezellig in Lunteren.
.
De adventistische leden van de Partij voor de Dieren verlustigen zich aan het thema ‘musical’.  Marianne en een senator zongen alle liedjes uit Jesus Christ Superstar. This meateater must die, I know how to love Me, Myself and I en natuurlijk The Last Vegan Supper. Het compromis werd aan het eind van de 7de dag gekruisigd in een kakofonie van misverstanden.
.
Alexander en Rob kozen voor het strand als thema. Wat mooie gekregen luchtkastelen te zien gaf. Aan het eind kon iedere believer kiezen of zij wel of niet naar een voltooid congres van studenten TV hadden gekeken met één grote boef en een kleine knaap.
.
Over boeven gesproken. De drie van Denk kozen voor het altijd weer succesvolle thema ‘ik zei nog zo geen bommetje’ oftewel reclame en propaganda. Sylvana kwam toch opdagen om het kleurrijk feestje glans te geven. Buikdansen voor alle, aan de hand van de Sultan, leden.
.
De PvdA koos weer eens fout. ‘Is er leven na een politieke zelfmoord’ is geen zelfspot maar een lijdensweg. Judas Asscher wees velen de weg naar de verkeerde neo liberale uitgang.
.
De SP dan. Er hingen grote foto’s van de dochter van. De leden sprongen op stoelen alsof er dan toch een culturele revolutie was uitgebroken,  te beginnen in Oss. Revolutie is ieder jaar het thema. De oude verrotte tomaten krijgen steeds een nieuw rood jasje.
.
50-plus sprekers waren gruwelijk goed bezig.
ASMR in het zonnetje, is een fraai thema. Er kwamen sprekers die gingen
fluisteren, hun grijze haar borstelen of met hun vingers zachtjes tikken op een oude telefoon. En toch jammer dat ze weer onderling ruzie kregen. Autonomous Sensory Meridian Response is ook gewoon een vorm van oude oorlogsvoering.
.
De SGP kwam met een verrassing. De Bijbel was het thema. Zij vroegen zich af waarom de andere partijen in hun politiek, met het beleid,  of geschreeuw en met de congresthema’s zo dikwijls als kan de 10 geboden overtreden.
.
Zelfverheffing is dood,  zelfverrijking en zelfverheerlijking leven.
Het nieuws en het nieuwe woord.
Politiek is leger dan ooit.
Het bleef nog lang gezellig.
Gaat het een beetje met u?