De Dagdenkers: De bom kwam wel degelijk van Trump

0
739
De bom kwam wel degelijk van Trump
door Bernd Timmerman
Bombrieven bestemd voor onder meer Barack Obama, Hillary Clinton, nieuwszender CNN en miljardair-activist George Soros zijn onderschept en onschadelijk gemaakt. Het politieke klimaat in de VS is dusdanig verhard dat deze acties niet eens meer als verrassend worden getypeerd.
De chef contra-terrorisme van de New Yorkse politie, John Miller, geeft aan dat het om zogenoemde pijpbom gaat, een zelfgemaakt explosief in de vorm van een ijzeren of metalen buis. Een buis die aan beide kanten is dichtgemaakt en is gevuld met explosief materiaal om te doden. Dit is zeer serieus te nemen. Geen kogel in een brief. Geen kwajongensstreken.
Wat de vier gemeen hebben is dat zij kritisch staan tegenover de politiek en uitingen van president Trump. Je kan zonder glazen bol met enige zekerheid beweren dat de daders in rechts extremistische hoek te vinden zijn. Een gecoördineerde aanslag op meer dan vier politieke doelen. Wie weet wat Amerika nog meer te wachten staat.
In Nederland werd na de moord op professor en politiek leider Pim Fortuyn met een beschuldigende vinger gewezen. De kogel kwam van links. Door het demoniseren van Fortuyn, door linkse partijen, zou een klimaat zijn ontstaan waardoor het mogelijk was dat de trekker werd overgehaald. Nog steeds is het politieke en maatschappelijke klimaat hier dusdanig dat PVV leider Geert Wilders niet zonder bewaking over straat kan en op een onbekende plaats moet leven.
In Amerika heeft Donald Trump een voedingsbodem gecreëerd waarbij populisten, radicalen en extremisten van rechtse en conservatieve origine getriggerd raken. Zijn aanvallen op de Democraten, Hillary in het bijzonder, gaan veel verder dan het betamelijke.
Trump voert een woord-oorlog met politieke tegenstanders en een bittere grove strijd met de media. Bij herhaling heeft de president het over onbetrouwbare journalisten. Niemand wordt gespaard. Lever je kritiek op hem of zijn beleid dan komen de venijnige haattweets in de vroege nacht of ochtend. Hij noemt de vrije pers de vijand van het volk. Een miljoenenpubliek ziet zijn woorden als evangelische waarheid.
Op politieke bijeenkomsten zweept hij zijn aanhang op. Het gaat om vijandbeelden. De Democraten, liberals, de media, wetenschappers, rechters, immigranten en alles en iedereen die hem voor de voeten loopt. De vijanden van het volk. Zo creëer je geen redelijke kalmte.
De kogels in Amerika komen meestal van rechts. Bij schietpartijen, buiten het criminele circuit, gaat het in de meeste gevallen om lieden met conservatieve ideeën. De recente bombrieven aan voorstaande liberals komen ook zonder meer van rechts.
‘Iedere daad van of dreiging met politiek geweld is een aanval op onze democratie zelf’, zei Trump woensdagavond tijdens een campagnemeeting in Wisconsin. Om vervolgens over te gaan tot de woede-orde van de dag.
Donald Trump riep op tot meer hoffelijkheid in de politiek. Gelijk met een aanval. Hij vroeg de media immers om ‘de vijandigheden te staken’. En weer legt hij dus de bal bij de verkeerde partij. Zelfs na deze bompakkjes komt de president met de gevaarlijke framing dat de media schuld dragen.
Zijn woorden van hoffelijkheid zijn leeg en hol omdat Donald Trump al drie jaar lang bezig is met het ophitsen van zijn achterban. In Amerika komen de kogel en de bom van een mad man. Die dit keer zetelt in het Witte Huis.
Wat Donald Trump doet gaat namelijk ver voorbij aan de politieke fatsoensregels. Woorden maken wel degelijk iets uit. De president spreekt bij herhaling fysiek geweld goed. Hij verdeelt de Amerikanen met zijn getier aan woorden en immorele daden.
Zo sprak hij zijn steun uit voor zijn aanhangers die tijdens meetings geweld gebruiken tegen manifestanten. Maar ook voor de verkozene die een journalist op grond gooide, voor neonazi’s die een jonge vrouw doodden in Charlottesville.  Voor dictators in de hele wereld die hun eigen burgers doden heeft hij waardering.
Bij zulk herhaaldelijk wangedrag van de eerste man van de Verenigde Staten van Amerika is het niet vreemd dat volgers van hem overgaan tot kwaadaardige methoden. Donald Trump heeft de bommen niet gemaakt en verstuurd, maar hij is de regisseur van deze dystopische weerzinwekkende haat- en geweldfilm.
De bombrieven bedoeld voor Debbie Wasserman Schultz, Hillary Clinton, George Soros, Barack Obama, Eric Holder, Maxine Waters, Andrew Cuomo en John Brennan hebben gelukkig nog geen slachtoffers gebracht.
Het is te hopen dat mensen in zijn omgeving Donald Trump tot rede brengen. Anders zijn de gevolgen misschien niet te overzien.
Amerika kan aan de vooravond staan van geweld tegen critici en ernstige sociale onrusten. De democratie is door de waanzinnige felle tirades van Donald Trump aan het wankelen.
Vrijheid van meningsuiting, een vrije pers, onafhankelijke rechters en politici die met fatsoen, op basis van inhoud, durven te zeggen wat zij vinden zijn het beschermen meer dan waard. Aan de haatdragende retoriek van president Trump moet een eind komen. Hij zet aan tot geweld en tweedeling.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here