De Dagdenkers: De paspoorten van Michael Jackson en Emile Ratelband

0
1011
Een foto van een 16 jaar jongere Emile Ratelband, destijds woonachtig in Anrhem foto: © Peter-Vincent Schuld

De Dagdenkers: De paspoorten van Michael Jackson en Emile Ratelband

door: Bernd Timmerman

‘’Bent u het wel?’’ Er is veel te doen om paspoorten. Mensen onder de veertig kunnen ons niet meer vertellen wie Emile Ratelband is. Twintig jaar of eerder werd het woord ‘’tsjakka’’ geboren. Bij pech had je een collega, of meer op kantoor, die bij binnenkomst ‘goeiesmorgens’ zei en de rest van de dag te pas en oppas, jawel, ‘’tsjakka’’ liet horen. Het bedenkelijke soort van werknemers. Ik sloeg ze in gedachten neer. Soms deed ik het met woorden.

.
Nadat Emile weer kinderen heeft gekregen van een veel jongere vriendin is er iets nieuws nodig om aandacht te genereren. Het blijkt dat er geen ontduiking mogelijk is om aan het enthousiasme van hem te ontkomen.

.
Esmeralda?

.
Na het homohuwelijk en de X op het paspoort werd Emile wakker en zag zijn gezicht in de spiegel. Geen huwelijk met een homo, was ook nieuws geweest, geen geslachtsverandering naar Esmeralda, maar de keuze voor een verjonging in het paspoort.

.
‘’Bent u het wel echt?’’ vroeg de douane-medewerker aan Michael. De oude foto leek in het geheel niet meer op wie voor hem of haar stond. Boerka 1 tot en met 110 waren ook al als Bertha’s geweigerd. Iets van een eigen identiteit is prettig.

.
Het paspoort is bedoeld om personen te identificeren. Het kunnen ook andere dieren zijn. Denk aan uw hond, kat of fret bij de dierenarts. Een fret die een pasfoto heeft van een gorilla leidt tot misverstanden.

.
Mag Emile zich laten verjongen op zijn paspoort? Ik weet niet of dit een existentiële levensvraag is. Misschien is het bedoeld als een vorm van kritiek of parodie op het veranderen van sekse. Ik denk dat Emile het werkelijk wil. Te meer omdat het publiciteit oplevert. Tsjakka.

.
Als een man zich als vrouw verkleedt en door de controle gaat is het vrij aannemelijk dat er vragen komen bij de controle. Wanneer iemand na lang beraad zich om laat bouwen – wat een vervelende term – dan kan heeft dit mens een weloverwogen keuze gemaakt. Je kunt op je paspoort onmogelijk vandaag Herman en morgen Hermien spelen.

Luierpaspoort

Michael Jackson maakte ook een keuze en er kwam een andere foto op zijn identiteitsbewijs. Emile mag alles doen om er weer veertig uit te zien en straks als hij 100 is en in een luier naar de rechtbank stapt om zijn leeftijd te veranderen in 6 maanden is dat zijn goed recht.

.
Als Emile lang genoeg blijft leven, en u en ik ook, dan kunnen wij robotonderdelen in ons lichaam plaatsen. Een mechanische arm, een hart van metaal en twee cyperpunk voeten. 
Staat er dan nog mens op zijn en uw paspoort of humanoïde robot?

.
De functie van een paspoort is om je kenbaar te maken, je te identificeren of het aangeeft wie je bent dat weet ik niet. Ik bem Bernard Jan Timmerman, e/v de Jong, geboren op 23 mei 1965 in ’s-Gravenhage, M/M, in het Koninkrijk der Nederlanden. Toch bem ik veel meer. Bernd, Bem, BJ, soms een verlegen puber van 16, of een God in het diepst van gedachten, een dromer, iemand die overspel pleegt in een dagdroom met Kylie of Mariah, een oude of jongere azijnpisser, een historicus aka socioloog, een verlicht despotisch denker, ook een zak, een janker en iemand die als een kind iedere dag iets moois ziet en dan weer door leed direct in een hoek wordt gegooid. En lieverd en een lul.

.
Ik denk dat ik net als u meer bem dan mijn paspoort. Is er een ethisch recht om alles op je paspoort te zetten wat je wilt zijn? Laten we het bij een identificatie houden. Om het makkelijk te maken. Na de controle kun je roepen dat je Napoleon bent in zijn jeugdjaren. Tsjakka.

.
Ps in het klein. Ik schrijf soms een bemnoot, een bemcommentaar, een bembeschouwing, een bemanalsye, een bemaanklacht, een bemgedicht, een bemprozastuk, een bemgeenstijlwoord, een bemvloek, een bemspot, een bemaanbidding, een bemverhaal, of wat dan ook. Om een beroemde en mooie vrouw, denk ik, te citeren: deal with it.