De Dagdenkers: Een alibi in een DNA-zaak

1
Arrestatie van Jos Brech in Spanje foto Policia Nacional

Een alibi in een DNA zaak

door Bernd Timmerman

Wakker raken en Peter R. de Vries zien is een alibi dat ik weinigen gun. Mijn bekentenis is dat wij kijken naar RTL boulevard. Daar is Peter de crime deskundige en ook in andere programma’s duikt hij op.

Met een wat druilerige stem komt er altijd weer een analyse en ook op de bank hoor je hem af en toe. Hij is het gelijk krijgen in beeld.

Vanmorgen gebruikte hij een historische uitspraak.

‘BREAKING NEWS: WE GOT HIM!! JOS BRECH IS GEPAKT IN SPANJE BIJ BARCELONA!De familie en ik zijn vanavond ingelicht door politie. Geweldig!! Eindelijk!!! Hulde voor het rechercheteam. Familie is enorm opgelucht, er valt 25.000 kolo van hen af!! Recht krijgt zijn loop!!!’

14 uitroeptekens en 25.000 kolo. Wat een volksdans uit de Balkan ermee te maken heeft is onbekend. Of het is een verwijzing naar het dansen op straat nu hij is gepakt. Dat zou kunnen. Peter opent het bal.

Fijn dat de familie eerst is ingelicht en daarna de Vries. Dat is belangrijk om te weten zodat het wel duidelijk is dat Peter de tweede was.

In schreeuwende hoofdletters met daaronder twee foto’s. Één van Jos, die nu net zo berucht bekend is als Peter. Maar wie is de vrouw die een pakje glimlachend uitpakt?

Even dacht ik dat het ging om de gouden tip, ontvangen door de secretaresse van Peter. Dat kan niet. Want deze kwam van een oplettende lezer van de schreeuwende krant die altijd wakker is. Dat liet de Telegraaf ons natúúrlijk weten.

Peter gaf in weer een tweet zélf de oplossing. ‘Ha ha, in de consternatie van het goede nieuws bij mijn vorige tweet een foto van mijn dochter bijgevoegd die volmaakt onschuldig is natuurlijk…. was op de terugweg van rechercheteam en moest even snel in de (stilstaande) auto in het donker twitteren. Sorry Kel!!’

Gelukkig mogen we nog lachen, dacht ik.

Peter weet de gein er in te houden als hij het wil, anders is het fout. Ook in tijden dat na Hitler, Dutroux en Osama er weer een schoft is opgepakt. Al gaat het hier om slechts een moordenaar van één kind. Al weet je dat nooit. Het verhaal van Jos is nog lang niet klaar. Daar zorgt hij wel voor.

De dochter van Peter heet dus Kel en kreeg waarschijnlijk op de foto de auto-biografie van papa zodat ze zijn verhalen voor de 1000ste keer kan lezen.

Zij is onschuldig, al zijn er mensen die in alle witte kleuren een genetische fout zien. Kel is in ieder geval de dochter van. Dan ben je in de toekomstig schuldig aan het doorgeven van genen van Peter.  Na de penetratie door de man van haar, zegt Peter misschien wel ‘That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind”

Haha riepen velen. Peter laat ook in een verklarende tweet weten dat hij belangrijk is. Hij kwam net terug van het rechercheteam. De foto van hem bij dit team – waarbij het nieuws komt dat ze hem hebben – is morgen een iconisch beeld uit de historie van de jacht op Jos.

Vanavond bij RTL boulevard is de gehele uitzending gebaseerd op het verhaal van hoe Peter en de Telegraaf,  met hulp van de politie, de boef hebben gepakt.

Natúúrlijk is Peter R. de Vries een zeer goede misdaadjournalist en begrijpt ieder mens met gevoel in zijn donder de euforie bij het opsporen van misdadigers.

Alleen laat niemand vergeten dat deze Jos is gegrepen door de komst van twee nieuwe technieken: opsporing via DNA en social media, geen monster is meer veilig.

De dader is niet bij de kladden genomen door voortreffelijk speurwerk van de politie en ook niet door briljant onderzoek van Peter R. de Vries. Integendeel.

Brech fietste op de avond van de moord al langs de plek des onheil. De aanwezige marechaussee noteerde zijn gegevens. Vanaf dit moment heet Brech ‘passant’ in het dossier.

Hij verklaarde nota bene in de zaak Verstappen, bij een getuigenverhoor in 2001, dat hij behandeld is voor pedofilie.  Er ging geen alarmbel af bij de politie. Terwijl zij ook hadden kunnen zien dat er in 1985 een zaak tegen hem werd geseponeerd.

Er gebeurde jaren weinig in dit briljante onderzoek. In 2010 werd besloten mannen te vragen om vrijwillig DNA af te staan. Brech staat op de lijst, maar het Openbaar Ministerie, vindt de lijst te lang.  Zo verdwijnt de dader van deze long list.

Zo geweldig zijn het politie-onderzoek en ook de inspanningen van een misdaadverslaggever nou ook weer niet geweest. Je kunt zelfs zeggen dat aanwijzingen zijn genegeerd en er naar verkeerde personen is gekeken.

DNA onderzoek is een standbeeld waardig. Daardoor is de dader gepakt. DNA pakte Jos. Dat had er in de tweet moeten staan.

Je hoopt in de eerste plaats, om verschrikkelijk leed niet te laten plaatsvinden, dat de Jossen van deze wereld áltijd snel in de bajes komen, je hoopt ook dat misdaden niet voorkomen om Peter geen alibi te geven om weer zijn verhaal te doen in ongegeneerde vorm.  Een goede crime fighter pakt boeven zonder een ster te zijn. Case closed, next case.

Oftewel de devaluatie van historie en de jacht op erkenning is een show-nummer voor mensen. Meehuilen en meelachen. Gewoon een soort van Utopia maar dan Dystopia.

We have a dream. Stop deze media-uitbuiting, pak criminelen en ken je plek. Het is niet jouw ochtend-, middag- en avondshow.

Niemand noemt de komende twintig jaar zijn kind nog Jos of Joran. Adolf en Osama kunnen nooit meer. Althans dat hangt van het land af. Zo maken we niet alleen helden, de media creëert ook judasnamen. Mogelijk komen er meer kinderen met de naam Peter in Nederland. Dat kan ook.

Soms hoop je dat er geen nieuwe ontwikkelingen komen in de Holloway zaak.  Wel voor de ouders en voor gerechtigheid, niet voor de komst van weer weken lang de Peter-theater-tour in reprise.

“Hegel bemerkte irgendwo, dass alle großen weltgeschichtlichen Tatsachen und Personen sich sozusagen zweimal ereignen. Er hat vergessen, hinzuzufügen: das eine Mal als Tragödie, das andere Mal als Farce.”

Geschiedenis heeft een eigen alibi.
DNA-onderzoek is de oplossing voor de toekomst zodat mensen hun werk kunnen doen om misdadigers te pakken.

Zonder al die glamour en glitter.

Volgende zaak.

 

1 REACTIE

  1. “Zonder al die glamour en glitter”, met andere woorden: zaken oplossen met behulp van DNA en niets anders dan DNA zou de dóódsteek betekenen voor ‘Peter’.
    Welk een verrukkelijk toekomstbeeld! Ik kan gewoon niet wáchten tot het zo ver is!

Comments are closed.