De Dagdenkers: Haal de mens van zijn misplaatste voetstuk

1
1976
Was de wereld nog maar bewoond door de dinosauriërs, ergens in Mongolië, zo'n 60 kilometer buiten de hoofdstad treft u replica's aan in de wijde wildernis foto © Peter-Vincent Schuld

De Dagdenkers: Haal de mens van zijn misplaatste voetstuk

door Bern Timmerman

Stop met lezen want ik ga de mens, jouw vreselijke egocentrische soort, bewust beledigen ter verdediging van andere diersoorten. Een waarheid als een koe.
Ik walg en ik heb lief. Ook houd en haat ik
Ik bewonder en heb afkeer. In balans.
De ik van mens staat arrogant centraal, door de macht die in handen is van één soort. De mens is erger en vernietigt meer dan welke kernbom ook.
De inleiding tegen de Mens. De ontdekking van het kleiner zijn dan een atoom.
Waar je een bloedhekel aan kunt hebben is de zelfingenomenheid en uberarrogantie van de mens.
De mens die zichzelf zo bijzonder vindt.
En niets is en alles tijdelijk.
Ik las het net weer.
Vergelijk ajb dieren niet met kinderen of met mensen überhaupt.
De zin der domheid van de hufterige arrogante egoïstische goddelijke mens.
De zogenaamd morele slimme mens die immoreel handelt en soort eigen onnozel is.
Mensenleed dien je in hoofdletters te schrijven, dierenleed doet er niet toe.
Dat heeft de meerderheid zo bedacht.
Waarom is de mens zo niet bijzonder?
Beste mens, mag ik je aandacht in je glorierijk bestaan?
Je stelt niets voor. Alleen alles voor je dierbaren. De aarde bestaat 4,5 miljard jaar.
Tel uit je tijd.
De aarde is trouwens iets in een veel groter geheel van heelallen en daarmee ook toevallig niets.
Ons heelal, wat is ons?, bestaat 13.75 miljard jaar. Hoe oud ben jij?
Er bestaan nota bene meerdere, mogelijk ontelbare, heelallen. Het melkwegstelsel is niet uniek. Zelfs dit heelal niet. Jij denkt het wel te zijn, stofje mens opgebouwd uit elementen.
Primaten leven 60 miljoen jaar op aarde.
Zo’n 5 miljoen jaar bestaan er mensachtigen.
De mens zo’n 200.000. We leven niet meer als nomaden sinds een jaar of 10.000.
Ongeveer 5000 jaar spreken we over beschaving. Jij wordt als je mazzel hebt een jaar of 80. Ooit 100. Een ramp.
Je bent minder dan een fractie van een seconde iets en dan weer niets zoals de andere 7 miljard. Net als alle voorgangers en toekomstwezens.
De meeste soortgenoten denken iets te betekenen. Een grap. Wel met veel leed.
Mensen hebben een baantje, partner, huisje, autootje en hobby’s. Hoera! Op vakantie. Zo geven ze zichzelf een identiteit. Om niet gek te raken. Denken doet pijn en is een kunst.
De geboorte van een mensenkind noemen mensen een wonder, de geboorte van andere dieren productie. Je bent geen wonder meer dan een ander dier.
Even belangrijk in een kringetje van 5, 15, 150 of misschien 1500 mensen die je kennen. Op de 7 miljard. Sommigen zijn tijdelijk een zin in de geschiedenis. Fantastisch. Of een punt. Die verdwijnt. Een nul ben je meer. Met enen even.
Je bent echter helemaal niets. Alleen fractie-tijdelijk op aarde belangrijk voor je dierbaren. Als je gewoon mazzel hebt.
Ieder zoogdier heeft seks. Dan komen er nakomelingen. Dat is de natuur. Het biologisch ritme om de soort in stand te houden.
Er is geen verschil tussen jou en een koe, schaap, nijlpaard of aap. Je denkt alleen dat er verschil is. Omdat we dat als mens zijn gaan vinden.
De mens is een geloof in eigen grootheid. De verklaring van rechten van mensen is een sociaal construct. De ontkenning van rechten van andere dieren is een asociaal gedrocht. Alles wat wij maken is een constructie.
Wij verzinnen regels en meer, en alles verdwijnt, iedere cultuur en mens. In tijd en plaats die ook min of meer niet bestaan.
U Mens gedraagt zich als een God en Duivel tegelijk. Toch denkt u mens te spelen in een natuur om u heen waar u boven staat.
Je staat op, wast je, kleed je aan, ontbijt, gaat naar je werk, doet heel belangrijk, blablabla, gaat naar huis, eet, kust je kinderen, aait je hond of kat, kijkt tv, sport, vrijt, klust, doucht en gaat naar bed om weer op te staan.
Soms wat extra leuke dingen. Met familie of vrienden.  In het weekend boodschappen of uitstapjes en uit eten. Of zo.
In je tijdelijk zijn vreet je andere dieren omdat het zo hoort, denk je in je oer-primitieve geest. Instinct in een beschaafd jasje of rokje. Jij lulletje rozenwater of huppelkutje met je sociaal-culturele maniertjes. Je bent een massagraf in een sterfelijk lichaam.
Je bent er even. Je blijft helemaal niets. In een kringetje bekend en misschien geliefd. Zo zijn er 7 miljard. Je bent een genetische loser van de tijd.
Geen verschil met een konijn, olifant, rat of varken. Je denkt alleen dat jouw nietszeggende leventje belangrijker is dan dat van andere zoogdieren.
Om niet gek te geraken. Een soort van menselijke zingeving aan je volstrekt irrelevante nietszeggende bestaan.
De mens is een dier. We hebben een onderscheid gemaakt om te kunnen functioneren en onze wandaden tegen dieren recht te praten.
Terwijl pijn en vreugde gelijk zijn. Je bent alleen maar een zoogdier dat toevallig kan denken. En even macht heeft tot het einde komt.
Je bent minder dan één woord in het boek van het bestaan. Punt uit.
Je blijft niets in de geschiedenis, het heden en de toekomst. Alleen voor een kleine kring ben je minder dan die fractie van 1 seconde op aarde alles. Dat is mooi, in liefde, hoop en herinnering. Een troost.
De meeste mensen denken toch heel belangrijk te zijn. Het prachtige burgerlijk bestaan. Omdat ze kunnen praten en schrijven en tegen elkaar zeggen dat de mens belangrijk is.
Heb je het door? Jij bent niets, je kinderen zijn een natuurverschijnsel. Houd van ze. Maar denk niet dat jouw kind meer recht heeft op bestaan dan een biggetje, lam of kalf.
Je bent niet uniek. Je bent niet belangrijk in het geheel van het heelal en de niet bestaande tijd gezien.
Je doet belangrijk. We denken fantastisch geweldig te zijn.
Dat konden de dinosauriërs niet zeggen.
Ook niet denken. Zij zijn er trouwens niet meer.
Er is geen verschil tussen een dinosaurus, muis en mens.
Helaas zijn de meeste mensen te dom, simpel, en te arrogant en onwetend om in te zien dat ze niets en alles zijn. Met kwaadaardig handelen. Tegen andere mensen en alle dieren.
Terwijl, ja terwijl.
Net zo als alle andere dieren. Even in de tijd. De mens. Met maar één wens. Kort geluk zonder lijden. Net zo als alle dieren.
Want pijn, stress en angst, beste mens, dat kennen alle dieren. Net zoals de prettige ervaringen om soort eigen gedrag te kunnen uitvoeren. Bewegen, exploreren, plezier maken, je goed voelen.
Waarom beste mens ben jij een übertier dat zich als Übermensch misdraagt in een ecocide en genocide van andere dieren?
Zijn deze andere dieren te redden uit de klauwen van zoogdieren die mensen heten? Is de aarde überhaupt te redden, het klimaat? Niet in een wereld met te veel zelfverklaarde nieuwe Goden. De aarde sterft net zoals de mens. Ook de zon. Alles is tijdelijk. Alleen de mens heeft een mensanker nodig.
Want God kan dan wel dood zijn, de mens heeft zich naar Goden getransformeerd met ongekende macht.
Een meteoriet kan verlossing brengen. De wereld zag er mooier uit met dinosaurussen. Hadden die zich maar verder kunnen ontwikkelen. Van big bang naar een big boom.

 

1 REACTIE

  1. De mens van zijn misplaatste voetstuk halen, zei U, Bernd?
    Dat zal nog niet zo eenvoudig gaan: Hij heeft zichzelf daar namelijk op geplaatst en ‘het mes snijdt nu eenmaal alles, behalve zichzelf.’
    Ik kan me nog heugen, dat mijn ouders, telkens als ik als kind kapot was van verdriet over een gestorven huisdier, me weliswaar troostten, maar me tegelijkertijd probeerden voor te houden, dat de dood van een mèns ècht veel erger was….
    Nou, voor mijn gevoel dus lange tijd níet en bij deze meen ik uit uw woorden te begrijpen, dat ik dat toen tóch achteraf bij het rechte eind heb gehad.
    Zo zie je maar weer: Kinderen voelen dat loepzuiver aan!

Comments are closed.