De Dagdenkers: Het gezamenlijke dagboek van Howick en Lilly

0
1587
Opiniemaker, columnist, historicus en socioloog Bernd Timmerman foto © Peter-Vincent Schuld

De Dagdenkers: Het gezamenlijke dagboek van Howick en Lily

door: Bernd Timmerman

Schijn bedriegt en dat weten velen. Ons kabinet bestaat niet uit lafhartige lieden die de PVV en FvD op rechts proberen in te halen door schijnpolitiek. In deze democratie gaat het nog steeds om standvastigheid en daadkracht. De ministers en staatsecretarissen beschermen ons volk tegen het wegkapen van banen door de jeugd die de toekomst heeft maar ander bloed. De bodem van het weghalen van potentiele terroristen of schatkistgraaiers is nog lang niet bereikt. Het leven kan zo eenvoudig zijn als een staatssecretaris maar wil.

Fatsoen is al jaren overgewaardeerd. Straks zitten twee kinderen gewoon-weg in het vliegtuig met wat souvenirs uit Nederland en zijn er weer zetels veiliggesteld voor partijen, sorry, is ons land een stuk veiliger en beter dan nu. Schrijf daar maar eens een cartoonwedstrijd voor uit.

Ik moest denken aan een Vrij Nederland met Jan Eter en Piet Grijs. De Henk en Ingrid van het sarcasme met altijd weer een kern van waarheid. In verdomd mooie tijden dat het nog niet bon ton was om ieder dorpsidioot op een zetel in Den Haag met Adolf te vergelijken, H., wel te verstaan.

Hugo Brandt Corstius kreeg van een Christelijke gluiperd de P.C. Hooftprijs niet, omdat hij der Onno Ruding met Adolf Eichmann had vergeleken. Ook zo’n technisch uitvoerder. Gelukkig kwam Ruud om Elco publiekelijk in zijn aars te nemen.

Soms zie je inderdaad glimmende laarzen en een foute pet met daarin een hedendaagse bureaucraat in het – al genoemde – technische uitvoerders-jasje, zwart of bruin. Vervlogen tijden waar ethiek geen kans had. Ook een periode waar regels nog gewoon regels waren, en een bevel een bevel.

Dat brengt ons bij een andere ‘’econoom’’, niet der Rudi, maar der kleine Mark Harbers, de gesjeesde economie student die gelukkig nog wel tot twee kan tellen om vliegtuigstoelen te reserveren op weg naar Verweggistan. De kans is klein dat Mark een geweten heeft, het kan, maar er zijn nog geen bewijzen. Misschien kan een DNA-proef helpen om een dader te pakken in het kabinet. Laten we vast meerdere bussen huren.

Het schijnt dat er een dagboek komt van Howick en Lili, dat zijn geen tovenaarskinderen uit Harry Potter, maar meer pubers in een Hans en Grietje verhaal met een suikerhuis in het Westen en toch een boze Duitse Herder, wij bedoelen Wolf. Ze redden het niet.
Kut-sprookje maar wel levensecht.

Vanaf haar dertiende hield Anne Frank een dagboek bij, dat ineens stopte door het oppakken en inpakken op een achterkamer. Het dagboek van Howick en Lili bestaat mooi genoeg al 10 jaar omdat ze sinds hun derde al in angst leven op een kamer ergens. Die stress en wat er nog komen gaat zal ongetwijfeld een rol gaan spelen bij deze twee pubers. Het is te hopen dat zij naast een kamer, eten en een school in Armenië ook buitengewoon goede psychologen en psychiaters hebben.

De internet-piraten aan de rechterflank, die luid toeterend inhalen, geven de richting aan van de inlevings-koers. Deze is weer ineens gedaald tot een dieptepunt.  Al zijn de aandeelhouders van VVD en CDA heel blij met het dividend op messcherp-beleid.
Die hardrijders houden bordjes omhoog met ‘’het is de schuld van de moeder’’’, ‘’het is veilig in Armenië’’, ‘’vol is vol’’, ‘’regels zijn regels’’ en ‘’beleid is beleid’’. Anderen aan de kant denken ‘’dom lullen blijft dom’’.

De biecht lost veel op, een standbeeld is beter. De discussie over het weghalen van standbeelden is namelijk een nieuwe fase ingekomen.  De oude foute zeehelden kunnen naar de schroot omdat er andere lieden zijn van volbloed Nederlandse orde die nog steeds die geweldige VOC-mentaliteit hebben door 40 a 45 minuten na te denken over het uitzetten van kinderen van 13 die hier al tien jaar zijn.

Het koor van mensen die vraagtekens zetten bij migratie, en ook identiteit willen bewaren, maar wel een hart in hun donder hebben, zingt een toontje lager of is het meer dat zij aan een storm met drang ten onder dreigen te gaan?

Het ligt niet voor de hand dat Mark Harbers een prijs krijgt voor barmhartigheid, moed of durf. De val van twee kinderen in een web van bureaucratische scherprechters is een voldongen feit. Of zijn er binnen het kabinet lieden die overspel naar empathie als een liefdesdaad zien?

In een land waar twee miljard wordt gegeven aan rijke stinkerds om hier te blijven is het vanzelfsprekend dat twee kinderen uit Armenië op moeten donderen. Fraai dat Nederland de Armeense Genocide nooit heeft erkend.
Prinses Leegheid en prins Onbenul zitten in Den Haag en schrijven een eigen dagboek over hun strijd tegen migratie van kinderen. Regels zijn regels. In vliegtuigen is het nooit te vol.